OSNOVNO javno tužilaštvo u Jagodini podnelo je Osnovnom sudu predlog za određivanje pritvora Mariji Roćikov (52), Tatjani Rakić (46) i Nebojši Lončaru (24), svi iz Jagodine, zbog krivičnog dela samopovređivanja. Oni su u zdravstvenim ustanovama povrede prijavljivali kao navodne ujede pasa lutalica, te su tako u zabludu dovodili lekare da im izdaju uverenja s dijagnozom "ujed psa", koja su zatim koristili u građanskim postupcima naknade štete i na taj način oštetili budžet Grada Jagodine, saopštilo je OJT u Jagodini.

Pročitajte još:

- Mi smo još 2016. i 2017. godine protiv određenog broja lica podneli krivične prijave za krivično delo prevare, jer su sami nanosili povrede kleštima, žiletima i sličnim predmetima, a onda prijavljivali ujede pasa lutalica, pa su naneli štetu budžetu grada. Bilo je lica koja su po tri-četiri puta prijavljivala ujede - kaže gradski pravobranilac Vladan Petronijević.

On dodaje da je Gradsko pravobranilaštvo dostavilo spisak svih lica koja su naplatila štetu, pa će istraga najverovatnije biti proširena na sumnjive predmete.


PROČITAJTE JOŠ: Posle napada na dete Smederevska Palanka uklanja lutalice


Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, problem s psima lutalicama nastao je 2012. godine, a do 2017. rešavan je tako što je grad napravio prihvatilište za pse, pa ih nije bilo u velikom broju na ulicama. Veliki problem pojavio se početkom ove godine, kada je ujede pasa lutalica prijavilo više od 300 ljudi.

U cilju sprečavanja zloupotreba prava na novčanu naknadu zbog ujeda lutalica, Grad je sredinom aprila s Opštom bolnicom, Domom zdravlja, Zavodom za javno zdravlje iz Ćuprije i MUP-om Srbije zaključio protokol za postupanje nadležnih ustanova. Formirana je i komisija koju čine dva lekara i veterinar, koji mogu da utvrde da li se stvarno radi o ujedu. Nakon zaključenja protokola broj prijava znatno je smanjen, ali je poslednja dva meseca opet počelo masovno prijavljivanje.


PROČITAJTE JOŠ: Opštine zbog pasa lutalica "kraće" za 25 miliona evra odšteta


MILIONSKE CIFRE

KAKO "Novosti" saznaju, grad je na ime naknade štete zbog ujeda pasa lutalica samo ove godine isplatio 35.000.000 dinara, dok je opština Ćuprija isplatila samo 1.000.000 dinara. Poređenja radi, 2012. godine bilo je oko 200 prijava, a samo marta ove godine čak 150 prijava.

Kako grad ne bi plaćao sudske troškove, koji su najmanje iznosili 100.000 dinara, najčešće se išlo na poravnanje, prilikom kog se isplaćivalo 30.000 dinara, a maloletnim licima 35.000 dinara.