IVAN Simić, nekadašnji direktor Poreske uprave, svedočio je u petak pred Specijalnim sudom u Beogradu u postupku koji se vodi protiv Miroslava Miškovića (na slici), vlasnika "Delta holdinga". On je optužen da je sinu Marku, vlasniku kompanije "Mera invest", koji je takođe optužen, pomogao da utaji porez od oko 320 miliona dinara.

PROČITAJTE JOŠ - Suđenje Miškoviću: Na redu dokazi odbrane

Ovaj stručnjak iz oblasti poreza istakao je pred većem da u konkretnom slučaju, prilikom prometa spornih akcija, 2008. godine nije postojala po zakonu poreska obaveza.

Simić je na čelu Poreske uprave bio od februara do kraja decembra 2013. godine, a dve godine kasnije, on je za potrebe ovog postupka napravio stručnu analizu poreskog tretmana u "Meri". Naveo je da je tu analizu sam uradio i da ostaje pri njoj. Dodao je da prilikom sporne transakcije akcija nije bilo ni prihoda, niti isplata, pa samim tim ni poreske obaveze.

Svedok je odgovarajući na pitanja branioca Miroslava Miškovića advokata Zdenka Tomanovića istakao da je i 2013. godine dok je bio na čelu PU, kad su vršene kontrole, smatrao da nema poreske obaveze i da je to i rekao dvojici poreskih inspektora koji su došli kod njegovog tadašnjeg pomoćnika. Na opasku Tomanovića da su inspektori smatrali da ta obaveza postoji, Simić je naglasio da su "inspektori samostalni u svom radu".