Za Belivuka traže 10 godina

M. M. R.

04. 05. 2018. u 11:58

Presuda optuženima za pomaganje u ubistvu Vlastimira Miloševića u Beogradu zakazana za 11. maj. Tužilac: Sa ubijenim bio konkurent u poslu obezbeđenja klubova. Odbrana tvrdi - nema dokaza

За Беливука траже 10 година

ZLOČIN Mesto na kojem je ubijen Vlastimir Milošević, Foto M. Anđela

SUĐENjE Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i Mirku Kojiću, koji je u bekstvu, za pomaganje u ubistvu Vlastimira Miloševića na tramvajskim šinama krajem januara prošle godine, u petak je privedeno kraju iznošenjem završne reči a izricanje presude zakazano je za 11. maj. Istog dana predsednica veća, kako je najavila, odlučivaće o njihovom pritvoru.

Tužilaštvo je tražilo ne manje od deset godina robije, dok su branioci bili izričiti u tome da navodi iz optužnice nisu dokazani. Na samom početku glavnog pretresa, zamenik tužioca Aleksandar Isailović u petak je predložio sudu uvid u kompletan sadržaj telefona Veljka Belivuka, marke "Samsung".

- Posebno je interesantna "vajber" komunikcija sa izvesnim Vučkom - objasnio je Isailović. - U toj prepisci se spominje pokojni Vlastimir Milošević i njegov odnos sa Belivukom.

U porukama, koje je Isailović označio kao najmarkantnije, jer govore o odnosu oštećenog i optuženog, spominje se "Vlasta", a razmenjene su tokom večeri 1. avgusta 2016. i ujutru narednog dana.

- Ajde kad se vidimo, da pričamo malo, da utanačimo par sitnica, zvali su me i za taj drugi što otvaraju... Cvele i Vlasta su preko nekih debila zvali, hteli da se mirimo. Ti ne idi u Pančevo, ni kao turista. Ona devojka mi je danas je... mamu, što sam mimo nje zvao načelnika... Ne želim ni da ih vidim, ni da ih sretnem... Laku noć brate - pročitala je poruke predsednica sudskog veća Slavica Nikolić.

Branioci su istakli da je reč o nezakonitom dokazu, jer nema naredbe sudije kako bi se presrela komunikacija. Sudija je potom odbila predlog tužilaštva, izvršen je uvid u forenzički pregled lica mesta, zapisnike o ispitivanju svedoka i druga dokumenta, čime je dokazni postupak završen.

OPTUŽEN Veljko Belivuk,foto N.Fifić

U svojoj završnoj reči, zamenik tužioca je rekao da dokazi nesporno govore da su optuženi pomogli egzekutoru da liši života oca dvoje maloletne dece, mladog čoveka i hranioca porodice.

- Tog dana, oko 6.49 maskirano lice je "škorpionom" ubilo Vlastimira Miloševića ispred zgrade u kojoj je živeo. Gađao ga je sa deset projektila, sedam ga je pogodilo u trup. Usled malaksalosti, Milošević je pao na šinama, a ubica ga je potom pogodio sa još šest hitaca u glavu. "Mazdom 626", zelene boje, koja je uvezena iz Austrije, on je pobegao. Dva meseca ranije, ovo "divlje" vozilo, Kojić i Miljković su nabavili u Žabarima kod Šapca. Belivuk je sa "škode" pre ubistva ukrao registarske tablice i montirao ih na "mazdu". Snimci sa kamera dokazuju sve ovo, kao i iskazi svedoka, a i pronađeni biološki tragovi - istakao je Isailović.

Prema njegovim rečima, to je bila profesionalna likvidacija, gde je svako imao svoju ulogu.

- Poruke iz Belivukovog telefona govore da su on i žrtva bili konkurenti u istom poslu i da je nameravao da preuzme obezbeđivanje klubova "Ona moja" i "Gaučosi". Iz iste "vajber" komunikacije se vidi u koliko lošim odnosima su bili. Tražimo da ih osudite na kaznu zatvora ne manju od deset godina zatvora - rekao je zamenik tužioca.

Branilac Veljka Belivuka, Dejan Lazarević rekao je da to što tužilac tvrdi nema veze sa istinom.

- Isti tužilac, na početku krivičnog postupka, tvrdio je da je Belivuk neposredni izvršilac. Ako smo utvrdili da to nije tačno, kako ćemo onda u ovo verovati - podsetio je Lazarević.

Njegov kolega Vladan Vukčević osvrnuo se na dužinu istrage.

- Mi smo prvi tražili snimke sa video-nadzora iz stana Miloševića, dok je još Belivuk sumnjičen za teško ubistvo. Veštaci su nam pokazali da se u DNK ne može verovati. Belivuku su pripisana oba oblika saučesništva, i da je pomagač i da je podstrekač, što nema smisla. Šest meseci istrage tužilac je radio ono što je moglo za deset dana. Organi predistrage su mu verovatno za to vreme obećavali svedoke saradnike i ko zna šta još. A delo za koje ih terete na kraju je obično ubistvo u pomaganju i saizvršilaštvu - objasnio je Vukčević.


SAGLASNI SA BRANIOCIMA

NA kraju pretresa izjasnili su se i optuženi Belivuk i Miljković, koji su kao i uvek imali brojnu podršku u sudnici i van nje.

- Niti sam izvršio delo, niti imam ikava saznanja o tome - rekao je Belivuk, a Miljković je kazao da se u celosti slaže sa onim što su rekli njegovi branioci i da nema nikakve veze sa ubistvom Vlastimira Miloševića.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije