Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović podlegao je povredama posle upucavanja u Kosovskoj Mitrovici.

Nepoznati napadači su jutros na njega ispalili pet hica kada je ulazio u prostorije stranke. Ipak, pojavila se druga teorija, po kojoj je na Ivanovića pucano iz automobila u pokretu.

Kako nezvanično saznajemo, napadači su najverovatnije koristili vatreno oružje sa prigušivačem. Jake policijske snage blokirale su deo grada u kojem se napad dogodio.

Pročitajte još - Ubijen Oliver Ivanović sa pet hitaca, Srbija prekida pregovore

"Ubijena je jedna eminentna lićnost. Ovakvo ubistvo izaziva uznemirenje, strah i nepovoljne posledice. I pored svega moramo da ostanemo ovde". kazao je direktor bolnice u Kosovskoj Mitrovici dr Milan Ivanović i dodao da je lider GI bez znakova života prebačen u tu ustanovu.

Advokat Nebojša Vlajić potvrdio je za Tanjug da je lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović podlegao povredama, nakon što je jutros upucan u Kosovskoj Mitrovici.

Kako je dodao, Ivanović je imao više prostrelnih rana u gornjem delu tela, a lekari su pokušali reanimaciju, koja nije uspela.

"Obistinile su se naše najgore slutnje, lekari su objavili u 9.30 da je Oliver Ivanović preminuo. Pokušali su reanimaciju, ništa nije uspelo. On ima više prostrelnih rana u gornjem delu tela i nažalost sa time nije mogao da se izbori", rekao je Vlajić Tanjugu.

Vlajić nema informacija o tome kako je došlo do tragičnog događaja.

"To se desilo ispred ulaza u njegovu kancelariju, kada je krenuo na posao", rekao je Vlajić.

PROČITAJTE JOŠ - POSLEDNjI INTERVJU OLIVERA IVANOVIĆA ZA ''NOVOSTI'': I pogled sa terase za mene je sloboda

Oliver Ivanović, politički i humanitarni lider Srba s Kosova i predsednik Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda", bio je i državni sekretar za Kosovo i Metohiju u nekadašnjem Ministarstvu za KiM.


Kada je 1999. godine formirano Srpsko nacionalno veće Ivanović je bio predsednik njegovog Izvršnog odbora za severno Kosovo, odakle je smenjen 2001. godine.

Kad su vlade SRJ i Srbije formirale Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju, postavljen za šefa Službe za ekonomski razvoj i rekonstrukciju.


Od 2008. nalazio se mestu državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

Ivanović je od januara 2014. godine zajedno sa još četvoricom Srba bio pritvoren u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, gde su ga teretili za ratni zlocin nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji 1999. i 2000. godine.

Pročitajte još - NAĐENI PRVI DOKAZI: Zapaljena “opel astra” nedaleko od mesta ubistva

Euleks je optužnicu podigao u novembru 2014. godine, a sudenje je počelo 18. decembra te godine.


Avgusta 2015. Ivanović je započeo štrajk glađu zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode, a zatim je, zbog narušenog zdravlja, prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

Ivanović je 21. januara 2016. godine bio osuđen na devet godina zatvora, a ta je presuda zatim ukinuta, da bi avgusta 2017. godine krenulo ponovljeno suđenje u tom postupku.Prošle godine pušten je da se brani sa slobode.

Ivanoviću je, inače, u julu 2017. godine zapaljen automobil u Kosovskoj Mitrovici, a 2005. godine pod njegov službeni auto je podmetnuta bomba.


Kosovska policija vrši uviđaj,foto I.Radulović

Oliver Ivanović rođen je 1. aprila 1953. godine u selu Rznić kod Dečana. Osnovnu i Mašinsko-tehničku školu završio u Kosovskoj Mitrovici. Bio je pitomac Vojne akademije u Zagrebu, ali je napušta posle tri godine. Završio je Mašinski fakultet u Mitrovici, a u Prištini je diplomirao i na Ekonomskom fakultetu.

PROČITAJTE JOŠ - Supruga Olivera Ivanovića: Opet mi ga uzeše

Radio je u mitrovačkom transportnom preduzeću "TransKosovo", fabrici keramičkih pločica "Mozaik" i predstavništvu firme "Hepok" iz Mostara. Od 1991. do 1998. bio je na čelu sportskog centra u Kosovskoj Mitrovici.

Na mestu zamenika generalnog direktora kompanije "Feronikl" iz Glogovca proveo je period do 2004. godine, kada je postao direktor Nacionalne službe za zapošljavanje za Kosovo i Metohiju.


Kada je 1999. godine formirano Srpsko nacionalno veće Ivanović je postao predsednik njegovog Izvršnog odbora za severno Kosovo. Sa tog mesta smenjen je 2001. godine. Kad su vlade SRJ i Srbije formirale Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju, postavljen za šefa Službe za ekonomski razvoj i rekonstrukciju.


Od 2008. nalazio se mestu državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju. Bio je član Socijaldemokratske partije koja više ne postoji. Bio je instruktor i međunarodni karate sudija. Bio je i predsednik karate kluba "Trepča".

Bio je oženjen i otac tri sina.