POSLE sedam meseci provedenih u pritvoru, Zvezdan Terzić pušten je u sredu da se brani sa slobode. Za to je morao da položi jemstvo od milion evra, koliko je u nekretninama prikupilo nekoliko njegovih rođaka i prijatelja koji su stavili hipoteke na svoje kuće.

Odluka da se nekadašnjem predsedniku Fudbalskog saveza Srbije ukine pritvor doneta je još početkom maja, ali je u sredu, Terzićev branilac, advokat Ante Bošković sudiji Danku Lauševiću predao dokaze o upisu hipoteka. Posle provere, sudija je poslao naredbu Centralnom zatvoru, posle čega se on oko 14 časova našao na slobodi.

- Hvala na pitanju, dobro sam - odgovorio je Terzić uz osmeh novinarima po izlasku iz zdanja u Bačvanskoj ulici.

SUĐENjE U OKTOBRU GLAVNI pretres, na koji je Terzić u sredu doveden iz pritvora, odložen je za 19. oktobar pošto se niko od pozvanih svedoka nije odazvao pozivu suda. Na listi su bili Vanja Grubač, Srđan Stanić, Marko Baša i Branislav Ivanović. Sud je, takođe, izdao naredbu da se uradi novo veštačenje zdravstvenog stanja Milovana Nikodinovića.

Centralni zatvor napustio je uz pomoć štaka, pošto je pre nedelju dana povredio levu nogu, koju su lekari posle pregleda stavili u gips. Ispred su ga sačekali supruga i sin, sa kojima se pozdravio i zatim ušao u crni "audi".

Terzić je u pritvoru bio od 10. novembra prošle godine, kad se dobrovoljno predao Odeljenju kriminalističke policije, pošto je aprila 2008. godine za njim raspisana, prvo lokalna potraga, a onda i međunarodna poternica. Dva dana po predaji, priveden je u Viši sud, i tada su njegovi branioci ponudili jemstvo od 200.000 evra, što nije prihvaćeno. Za sud je bila mala i naredna ponuda od 535.000 evra, pa su saopštili da će se naći na slobodi ukoliko se uplati jemstvo od milion evra.

Protiv Terzića optužnica je podignuta početkom jula prošle godine zbog zloupotrebe službenog položaja. Za isto krivično delo optuženi su i Vladimir Bulatović, bivši direktor OFK Beograd, Dražen Podunavac, bivši funkcioner ovog kluba, kao i Milovan Nikodinović, nekadašnji generalni sekretar zajednice fudbalskih klubova Prve savezne lige. Protiv Nikodinovića postupak je razdvojen zbog bolesti.

Prema tvrdnjama tužilaštva, Terzić je protivpravno stekao oko četiri miliona evra prodajom trojice igrača OFK Beograd. U optužnici se navodi da je sa Nikodinovićem protivpravno prisvojo 1,1 milion maraka prilikom prelaska fudbalera Vanje Grubača u nemački Hamburger.

Sporan je i transfer Srđana Stanića u Spartak iz Moskve, od kog je navodno uzeo 1,7 miliona evra, kao i Branislava Ivanovića u moskovsku Lokomotivu. Tužilaštvo tvrdi da je prilikom ovog transfera sa Podunavcem prisvojio dva miliona evra. Kad je u pitanju prelazak Stevana Stošića u špansku Malagu, za malverzacije prilikom ovog transfera u iznosu od 100.000 evra optuženi su Podunavac i Bulatović.

Terzić je na početku suđenja tvrdio da nije kriv, da nije oštetio OFK Beograd, već da ga je svojim radom i zalaganjem unapredio. Naglasio je da su to zaključili i predstavnici Skupštine ovog kluba u decebru 2008. godine, a na njegov lični dopis da se izjasne po tom pitanju. U to vreme Terzić je bio van zemlje i za njim je bila raspisana poternica.