TO što je Milan Beko prepoznao Aleksandra Zdravkovića kao osobu koja je možda pucala u njega, nema nikakvu pravnu težinu, niti može da se koristi kao dokaz na sudu. To prepoznavanje se odigralo u kancelariji u tužilaštvu prilikom Bekovog saslušanja, a ne kako je to Zakonikom propisano prepoznavanjem iza stakla.

Zbog ovog, kako kažu u Bekovom pravnom timu, "velikog propusta" osuli su paljbu na Više tužilaštvo. Advokati biznismena smatraju da su takvim potezom direktno sabotirali istragu i naštetili oštećenom, koji je preživeo pokušaj likvidacije pre dve godine.

- Tužilaštvo nema nijedan opravdan razlog zašto nije htelo da organizuje prepoznavanje osumnjičenog Zdravkovića od strane i Beka i četiri svedoka. To je centralni problem - kaže nam Bekov punomoćnik Zdenko Tomanović. - Prepoznavanje je najvažniji trenutak identifikacije potencijalnog izvršioca i mogli su da ga urade bilo kad, jer im za organizovanje treba pola sata. Očigledno nisu hteli, a zašto, saznaće se kad-tad.

Tomanović kaže da je tužilaštvo u avgustu poslalo predlog policiji da se organizuje prepoznavanje, ali su tada svi svedoci bili na odmorima.

- Posle toga su 7. septembra poslali poziv, ali ne za prepoznavanje, već da Beko 14. jula dođe na saslušanje u tužilaštvo u svojstvu svedoka oštećenog - ukazuje na propuste Tomanović. - Bekovim advokatima nisu dozvolili da prisustvuju saslušanju očevidaca, ali smo ipak saznali da tužilaštvo ne organizuje prepoznavanje po Zakoniku, već da svedoke, nakon iskaza datog u prisustvu osumnjičenog, pitaju da li prepoznaju osobu koja je osumnjičena. Zato smo tužilaštvu uputili pismeni zahtev da rade po Zakoniku i čak sam pre nekoliko dana urgirao kod republičkog tužilaštva. Ali i pored svega nisu hteli da organizuju prepoznavanje.

U Višem tužilaštvu kažu da ne žele da polemišu usred istrage koju vode. Ipak, kako smo nezvanično saznali, oni smatraju da je pravo pitanje zašto oštećeni i njegov punomoćnik od početka opstruišu postupak.

- Oni na sve načine pokušavaju da sabotiraju i istragu i tužilaštvo. Od kada je Zdravković u pritvoru tužilac pokušava sa njima da se dogovori oko prepoznavanja i to do prekjuče nije uspeo - kaže nam dobro obavešten izvor iz tužilaštva. - Beko je tri puta pozivan na saslušanje u istrazi i tek se prekjuče odazvao.


NA ISTOJ STRANI

Advokat Tomanović ukazuje da bi trebalo da budu na istoj strani sa tužilaštvom, ali da to prethodno podrazumeva da tužilaštvo bude na svojoj strani.

- Ne treba da traže izgovore kako Beko sabotira sopstvenu istragu - kategoričan je Tomanović.