Program elektronskog razvoja Srbije: Preko neta upis u srednje škole i zamena vozačke dozvole, za dve godine 300 novih usluga

J. Ž. S.

petak, 03. 07. 2020. u 14:00

Програм електронског развоја Србије: Преко нета упис у средње школе и замена возачке дозволе, за две године 300 нових услуга

Foto: N. Skenderija

Milion i po građana moći će uskoro da koristi e-upravu i neće morati na šalter
U NAREDNE dve i po godine najveći broj usluga javne uprave biće dostupan građanima i privredi putem interneta ili mobilnog telefona. Očekuje se uspostavljanje 300 novih usluga e-uprave ili m-uprave, koje će redovno koristiti najmanje milion i po građana i privrednika, čime će se izbeći odlasci na šaltere i podnošenje papirne dokumentacije. Sve ovo predviđeno je Programom razvoja elektronske uprave Vlade za period od 2020. do 2022. godine.

Kako naglašava Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu, već tokom narednog meseca građani će imati priliku da koriste nove usluge, kao što su elektronski upis dece u srednje škole i zamena vozačke dozvole preko interneta.

SANDUČE REŠENjA iz suda, katastra ili nekog drugog organa biće takođe dostavljana elektronski, čime će biti rešen višedecenijski problem zastarevanja postupaka usled loše dostave. Očekuje se da do 2022. elektronsko sanduče ima najmanje 640.000 građana i 150.000 firmi.

- Prvi put budući srednjoškolci će se upisivati bez potrebe da odlaze u željenu srednju školu. A oni koji treba da zamene vozačku dozvolu, zahtev će moći da podnesu preko portala, bez potrebe da odlaze na šalter policijske stanice, da elektronski plate, a novu vozačku dozvolu će dobiti preko pošte na svom kućnom pragu - kaže Jovanović.

U slučaju preseljenja, plaćanja poreza, registracije automobila ili drugih sličnih životnih aktivnosti, građani će moći odmah elektronski da obave sve postupke koje su sa tim događajem povezane umesto da ih rešavaju jedan po jedan.

- Sve usluge će biti dostupne i putem mobilnog telefona, a građani i privreda će imati mogućnost da prate u kojoj fazi rešavanja je njihov zahtev i na kraju da ocene kvalitet usluge - kaže naš sagovornik.

U ovom trenutku najaktuelnije usluge na portalu e-uprava su e-vrtić i e-upis. Samo ove godine 55.000 roditelja je elektronski upisalo decu u obdaništa, a više od 30.000 u osnovnu školu.

- Jedan od ključnih ciljeva programa jeste pravna sigurnost e-uprave - kaže Jovanović. - Građani će moći da provere koje podatke organi čuvaju o njima, da podnesu zahtev za izmenu ili saznaju ko koristi te podatke i na koji način.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije