AKCIJAMA "Ikarbusa" na Beogradskoj berzi ponovo će moći da se trguje što je rezultat sprovedenog unapred pripremljenog plana reogranizacije (UPPR), potvrdila je u petak direktorka pravnih i opštih poslova Tamara Barišić.

Deonicama, kojih je 2,9 miliona, trgovaće se od danas, a njihova indikativna vrednost je 50 dinara, dok će dalja cena zavisiti od ponude i potražnje.

- "Ikarbus" je bio u teškoj finansijskoj situaciji, sa gubitkom većim od kapitala, pa su akcije izgubile vrednost, a novom emisijom deonica smo pokušali da izvršimo reprogram duga, da bar deo naših dugovanja pređe u vrednosne "papire" i da to bude neka zdrava osnova za buduće poslovanje - pojasnila je Barišićeva.

"Ikarbus" je završio sprovođenje UPPR tokom jeseni prošle godine, a akcije su upisane u registar nešto pre toga.


PROČITAJTE JOŠ: Obaveze u opštinama mogu da se plate karticom

- Ovo je nova, prva emisija akcija i ponovo je na tržištu hartija od vrednosti kako bi svi naši akcionari mogli da trguju - rekla je direktorka pravnih i opštih poslova i dodala da su konverzijom duga u kapital ranija dugovanja namirena.

Najveći akcionar "Ikarbusa" je Republika Srbija sa 26,9 procenata vlasništva, slede Fond za razvoj, banke, i neki raniji poverioci čiju su dugovi pretvoreni u kapital.