У СРБИЈИ тренутно картицама може да се плати на једном од укупно 90.000 ПОС терминала. Постављени су и у 110 градова и општина, па грађани од прошле године у самим зградама локалних самоуправа тако могу да плате изводе из матичне књиге рођених, порез на имовину, накнаде за урбанизам и животну средину, пореска уверења и остала документа који се ту издају. До краја априла, обећавају надлежни, овај вид плаћања заживеће у свим самоуправама у Србији.

У другој половини прошле године организовано је такмичење "Шампиони безготовинског плаћања". Учествовало је 60 градова и општина. У том периоду картицом је плаћено 13.560 такса, накнада и пореза у вредности од 21,6 милиона динара. Победник такмичења је Прибој, у коме је 25.171 становник на овај начин платио градску услугу. Зато ће у наредном периоду на поклон добити дечје игралиште вредно 20.000 евра. Црна Трава, Ириг, Сомбор и Врање, који следе на листи, добиће интернет-презентације. Такмичење су организовали Канцеларија ИТ и НАЛЕД, уз подршку компанија "Мастеркард" и "Виза".


Прочитајте и:Predlog stiže za dve sedmice: Da li će zaposleni u trgovinskim lancima imati mesečno dve slobodne nedelje?


- За успех свих промена које уводимо, да би управа била по мери свих грађана и привреде, кључна је воља и спремност да се ствари мењају - истакао је Бранко Ружић, министар управе и локалне самоуправе. - Ово је само једна од могућности коју за грађане и привреду уводимо реформом јавне управе. Настављамо подршку градовима и општинама у увођењу Јединственог управног места, како би грађани доласком на једно место могли да заврше све послове које имају са управом.


ИЗМЕНА ПРОПИСА

БЕЗГОТОВИНСКИМ плаћањем, како је јуче истакао Горан Kовачевић, потпредседник УО НАЛЕД, сузбија се сива економија.

- И даље имамо 2,5 пута мање ПОС терминала него у ЕУ - рекао је Ковачевић. - Сада је потребно да исто толико шалтера буде покривено и у државним институцијама. Други важан корак је измена прописа.