Kinezi u srpsku rudu ulažu čak 800 miliona dolara: Ziđin u Boru investira ogromna sredstva

Lj. Trifunović

13. 01. 2020. u 10:15

Bakar i zlato od ove godine i na potpuno novim lokacijama, dobijaće se crveni metal gotovo stoprocentne čistoće

Кинези у српску руду улажу чак 800 милиона долара: Зиђин у Бору инвестира огромна средства

KINESKA kompanija "Ziđin" ove godine u proširenje proizvodnih kapaciteta u RTB "Bor", ali i za razvoj novog rudnika bakra i zlata "Čukaru peki", investiraće 800 miliona dolara!

Po saznanjima "Novosti", "Ziđin" će ove godine započeti proširivanje površinskih kopova "Veliki Krivelj" i "Majdanpek" i ući će u investiciju za otvaranje novog rudnika bakra i zlata "Cerovo 2".

Pored toga, u podzemnom rudniku "Jama" počeće pripreme za aktiviranje ležišta "Borska reka", čija se "kapa" nalazi na dubini od 450 metara. Predviđen je i početak rekonstrukcije i proširenja kapaciteta topionice bakra sa sadašnjih 80.000 na čak 200.000 tona bakra godišnje, izgradnja još jedne fabrike sumporne kiseline, nove elektrolize...

Bez sumnje, najteži zadatak za Kineze biće radovi na otvaranju gornje zone rudnika "Čukaru peki", gde su ustanovljene rezerve od oko milion tona bakra i blizu 70 tona zlata. Kako se očekuje, ovaj rudnik će postati potpuno operativan sredinom 2021. godine.

A da strateški partneri RTB ništa ne prepuštaju slučaju najbolje govori podatak da je menadžment "Ziđina" od američke kompanije "Friport", za blizu 400 miliona dolara, otkupio prava i na donju zonu tog ležišta, gde su ustanovljeni resursi od gotovo pet miliona tona crvenog i skoro 350 tona plemenitog metala - gotovo istovetno koliko je u Boru ovih metala dobijeno za 115 godina rudarenja.

Istovremeno, kineska kompanija je započela i izradu projekta za kompletnu rekonstrukciju i proširenje postojeće topionice u krugu tog preduzeća. Reč je o investiciji koja će, po dosadašnjim računicama, iznositi više od 200 miliona evra.

- U razgovoru sa predstavnicima "Ziđina" potvrđeno mi je da je ovaj projekat, ali i još mnogo drugih, u pripremi - kazao nam je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora. - Kako mi je predočeno, umesto sadašnje topionice, koja ima kapacitet prerade od 80.000 tona bakarnog koncentrata godišnje, u roku od najviše četiri godine ovde će nići novi metalurški agregat u kome će se topiti do 200.000 tona te sirovine.

PARALELNO sa proširenjem kapaciteta topionice investiraće se, uz postojeća dva, i u kupovinu i montažu još dva konvertora - mašine u kojima se sastav koncentrata bakra sa 62 odsto "penje" na 99,8 procenata.

- Planirane su i kupovina i ugradnja nove anodne peći, gde se, nakon tretmana u konvertorima, dobija bakar čistoće 99,85 odsto - navodi za naš list izvor iz "Ziđina". - Nakon toga, ta sirovina će ići na preradu u potpuno novu "Elektrolizu", gde se dobija finalni proizvod - crveni metal gotovo stopostotne čistoće.

Po rečima našeg sagovornika, "Ziđin" će investirati i dodatna sredstva kako bi se, pored postojeće, napravila još jedna fabrika za proizvodnju sumporne kiseline.

- U postojećoj fabrici sumporne kiseline sada se godišnje proizvodi do 400.000 tona te sirovine - ističe naš sagovornik. - Po puštanju u rad drugog pogona, ovde će se godišnje, kao prateći proizvod u produkciji bakra, dobijati između 900.000 i milion tona sumporne kiseline.

Uz to, "Ziđin", u saradnji sa borskim Institutom za rudarstvo i metalurgiju, započeo je i izradu glavnog rudarskog projekta eksploatacije podzemnog ležišta Borska reka. Procenjuje se da ovaj lokalitet u sebi krije rezerve od gotovo četiri miliona tona bakra, 130 tona zlata i više od 1.000 tona srebra, čija je bruto vrednost, po sadašnjim cenama na Londonskoj berzi metala, veća od - 30 milijardi dolara.

PODACI kazuju da su u tom ležištu, do sada, istražene i utvrđene geološke rezerve od blizu 320 miliona tona rude, što garantuje njegovu poluvekovnu eksploataciju. Međutim, pretpostavlja se da Borska reka, zapravo, u sebi krije više od milijardu tona rude, sa prosečnim sadržajem od jednog procenta bakra, što je gotovo trostruko više nego u rudnicima RTB koji se trenutno eksploatišu.

Ležište Borska reka, za čije je aktiviranje neophodno investirati najmanje 150 miliona evra, do sada je istraženo samo na dubini od 450 metara. Pretpostavlja se da se to ležište, sa povećanjem dubine, širi, kao i da sadržaj bakra i plemenitih metala raste kako se silazi u dublje slojeve ležišta.

Pred Kinezima je ove godine i početak eksploatacije iz novog rudnika "Cerovo 2". Kako se očekuje, prve količine rude iz tog ležišta mogu da počnu da se otkopavaju sredinom godine, ali je mnogo veći posao otvaranje glavnog rudokopa "Cerovo primarno", zbog koga bi bilo neophodno izmestiti deo pruge Bor - Zaječar, ali i strujne dalekovode koji se nalaze na toj trasi.

"MESER"

UPOREDO sa dogradnjom i proširenjem topionice, "Ziđin" je s nemačkom kompanijom "Meser tehnogas", koja iz svoje fabrike u Boru isporučuje tehničke gasove za kinesku korporaciju, ugovorio izgradnju još jednog pogona za potrebe novog metalurškog agregata - potvrđeno je "Novostima". Reč je o investiciji vrednoj više desetina miliona dolara.

"GLENKOR" BIO U IGRI PRE 10 GODINA

INTERESANTNO je, međutim, da je, pre ravno 10 godina, sve maltene bilo spremno da multinacionalna kompanija "Glenkor", jedna od najmoćnijih rudarskih korporacija na svetu, započne pripreme na otvaranju rudnika bakra i zlata "Cerovo 2", u okolini Bora. Ta investicija je tada bila procenjena na 120 miliona evra, a preradom, kako je tada planirano, u naredne dve decenije bi se dobijalo oko 350.000 tona bakra, 18 tona zlata i gotovo 120 tona srebra. Međutim, do realizacije tog posla nije došlo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (24)

Goran

13.01.2020. 10:28

A mi smo to pokolonili Kinezima preuzeli na sebe sve dugove i još pristali da damo sulude subvencije. U svakoj drugoj državi to bi se smatralo izdajom.

Molba

13.01.2020. 10:51

Odlično. Samo molim "Ziđin" i državne organe da se pobrinu za životnu sredinu i za zdravlje ljudi koji tamo žive.

Zec

13.01.2020. 10:52

Mene zanima sta Srbija ima od svega ovoga? Mi sad valjda treba da se radujemo sto Kinezi ulazu da bi jos brze i vise izvlacili srpsku rudu.

Moskva

13.01.2020. 11:06

"A da strateški partneri RTB ništa ne prepuštaju slučaju najbolje govori podatak da je menadžment "Ziđina" od američke kompanije "Friport", za blizu 400 miliona dolara, otkupio prava i na donju zonu tog ležišta" Ovo je samo okazatelj da vise nismo ni kolonija vec rezervat. Sada americke kompanije suvereno vladaju Srbijom. Od 5og oktobra vladale su SAD i domaci izdajnici a sada americke kompanije koje raspolazu pravo na sve i svasta...

Srbi smo

13.01.2020. 14:23

@Moskva - I meni je zapao za oči taj podatak on je za verovali ili ne, amerikanci prodali kinezima pravo na naše zlato.

5C

13.01.2020. 16:25

@Moskva - Pa,njesu nas zanista bombardovali?!Svaku bombu,osiromaseni uranijum i druge otrove mi debelo placamo.....na ovaj nacin.Ko je odgovoran za to?Ko koci komisiju koja se bavi posljedicama trovanja Srbije od strane teror nacija 99te?Trazimo li odstetu?Dje su odgovorni?Izdajnici?

e

13.01.2020. 11:14

bravar nije prodao nista, nista nije odneo u grob, nece ni ovi, a sve sto su pokrali vraticemo nazad

pera

13.01.2020. 11:20

Ovo bas i nije za pohvalu to je isto kao da prodate otpadu zlatnu polugu kao bakar i jos se time hvalite,,al sam dobro prosao,,

Janko

13.01.2020. 11:29

Malo je loše napisano i naslovljeno. Kinezi ulažu u svoju kompaniju ZIJin koja će eksploatisati rudna bogatstva Republike Srbije. Profit ide u Kinu, a šta će ostati u Srbiji ostaje da se vidi.

Bivsi rudar

13.01.2020. 11:42

Tako, samo tako, bravo Kinezi, mi ce mo samo da sedimo u hladovini da pijemo pivo i da im aplaudiramo. Valjda ce da nam kazu hvala nebesni narodu Srbi. 1

Deyan X

13.01.2020. 12:01

Investira 800 mil da bi izvadio 30 miliardi... Nisu Kinezi mutavi kao ovi naši sto su sve rasprodali...

IstokBoyz

13.01.2020. 12:39

A mi necemo biti ni "jeftina radna snaga" u rudniku koji smo im "poklonili" za sicu. Jad i beda!

Miki-Zg

13.01.2020. 18:10

@IstokBoyz - Nije država Srbija uzalud prodala RTB -veliki gubitaš gdje se 80 god. kralo zlato ,srebro vladajućih partija -komunističkih .Takova korupcija -lopovština bojim se vlada i u mnogim državnim kompanijama ( željeznice ,rudnim kopovima ,MTS-u ,šume itd. itd ) izvještaj MMF-a '

MP

13.01.2020. 12:56

U tekstu se ni ne pominje ulaganje u ekologiju iako je poznato da su građani Bora i okoline veoma ugroženi. Država mora podsetiti investitora na tu činjenicu ali i primorati ga na ispunjenje zakonske obaveze zaštite čovekove okoline od posledica proizvodnje u basenu Bor.

Zoran

13.01.2020. 23:36

@Pitanje - Nije stvar u nasem znanju ili neznanju vec u besparici, Srbija jednostavno nema taj novac za investirabnje u rudnik i otvaranje novih rudnika.... u pitanju su ogromna sredstva koja treba uloziti.... slicno je i sa Smederevom, tamo gde su se cak i amerikanci "povukli" i vratili nam zelezaru za 1 dolar samo da je se otarase "uleteli" su Kinezi i danas tamo imamo proizvodnju i niko nije ostao bez posla....

Blago nama!

13.01.2020. 13:10

Mi se raspršujemo po svetu, a sve što je nekad bilo naše odlazi u tudje ruke. Kinezi ne ulazu zbog nas nego zbog sebe. Logika je vrlo prosta: kad neko u nešto ulaze, znači da ima račun. Račun je uvek u svoju korist...

Marks

13.01.2020. 19:07

Pod hitno to zaustaviti i sprečiti pljaku Srbije, u a odgovorne u zavor dok nije kasno.