Montiran generator u prvu parno gasnu elektranu u Srbiji (FOTO/VIDEO)

S. B.

12. 12. 2019. u 13:15

Struja će se prodavati na tržištu Srbije i zemalja regiona

Монтиран генератор у прву парно гасну електрану у Србији (ФОТО/ВИДЕО)

Foto i video: Z. Jovanović

GENERATOR parne turbine postavljen je u četvrtak na temelj buduće Termoelektrane-toplane Pančevo. Toplotna energija iz ovog postrojenja koristiće se za potrebe Rafinerije nafte Pančevo, dok će se struja prodavati na tržištu Srbije i zemalja regiona. Isporuke iz prve parno-gasne elektrane u Srbiji bi mogle da počnu naredne jeseni.

TE-TO gradi grupa "Gasprom energoholding" u saradnji sa NIS. U zajedničkoj kompaniji "Gasprom energoholding" ima 51, a NIS 49 odsto. Izvođač radova je "Šangaj elektrik grupa". Zato su i parna turbina i generator za nju, preko Konstance stigli u Pančevo iz Šangaja. Dizalica je u četvrtak skoro sat vremena polako spuštala 135 tona težak generator turbine. NJegovim montiranjem zvanično je završeno dopremanje glavne opreme neophodne za elektranu. Ukupno tri turbine imaće kapacitet 200 megavata instalisane snage. Očekuje se da će proizvoditi 1.400 gigavat-sati godišnje.

- Nadam se da ćemo naredne jeseni biti u prilici da obeležimo početak rada ovog postrojenja - rekao je Zoran Predić, državni sekretar u Ministarstvu energetike. - Ovaj projekat je važan za akcionare ovih kompanija, ali i za državu Srbiju. Oko 60 odsto električne energije proizvedene u njemu će se prodavati elektroenergetskim sistemima Srbije i obezbediće sigurnost u snabdevanju.

Ovo je prva elektrana koju "Gasprom energoholding" gradi van Rusije. Nije isključeno da će se slična praviti i u Kragujevcu, jer upravo privodi kraju studiju izvodljivosti za tu lokaciju.

- Rok za završetak je treći kvartal sledeće godine, ali postoji mogućnost da to bude i ranije - rekao je u četvrtak Denis Fjodorov, prvi čovek "Gasprom energoholdinga". - Investicija je vredna 180 miliona evra. Ugovor je potpisan, nećemo odustati od navedene sume. Ovo je prvi projekat van granica Ruske Federacije. Drago nam je što se prvi strani projekt izvodi baš u Srbiji.

oto Z.Jovanović


AKCIONARI PRITISKAJU DUGME

OBIČAJ "Gasprom energoholdinga", kako je u četvrtak ispričao direktro Denis Fjodorov, jeste da sva postrojenja puštaju u rad pritiskom dugmeta na skupštini akcionara. I taj događaj se prenosi na svim federalnim kanalima u Ruskoj Federaciji.


Foto Z.Jovanović


Foto Z.Jovanović
Foto Z.Jovanović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije