Rusija nudi alternativu: Snabdevanje Srbije gasom nastaviće se i ako ne bude dogovora sa Ukrajinom

S. B.

05. 12. 2019. u 21:09

Русија нуди алтернативу: Снабдевање Србије гасом наставиће се и ако не буде договора са Украјином

Foto N. Fifić

Rusija ponudila alternativu našoj zemlji ako se ne dogovori sa Kijevom o tranzitu gasa. Transportni pravac preko Slovačpke korišćen je i tokom krize 2009. godine

PRED Rusijom i Ukrajinom je nepun mesec da postignu novi dogovor i da ruski gas i posle 1. januara 2020. godine nastavi da stiže preko ove zemlje. Većina evropskih država, a među njima i Srbija, nada se da je dovoljno vremena za novi sporazum. Ukoliko stane tranzit preko Ukrajine, neophodna "injekcije" gasa u Srbiju će moći preko Slovačke. Uz naše kapacitete u Banatskom Dvoru i skladišta koja "Gasprom" koristi u Evropi, pregurali bismo ovu energetsku krizu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je, posle sastanka sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem, da će Srbija biti obezbeđena gasom. Vučić je precizirao da ćemo postići dogovor o dodatnim količinama plavog energenta preko Slovačke, oko dva miliona kubika dnevno, uz obećanih 6,1 milion kubika iz Rusije. Moglo bi da nam nedostaje jiš tri-četiri miliona kubika, koje bismo nadomestili iz skladišta gasa u Banatskog Dvora.


PROČITAJTE JOŠ: Vučić i Putin: Rusija će obezbediti Srbiji dovoljno gasa

- Alternativni pravac preko Slovačke je već razmatran, a i korišćen tokom krize 2009. - objašnjava Ljubinko Savić, sekretar Udruženja za energetiku i energetsko rudarstvo PKS. - Sada je zadatak rezervisati dodatne kapacitete, jer se oni ugovaraju na godišnjem nivou. Ako je Putin to najavio, znači da bi o tome mogao da se postigne dogovor. Ovaj pravac koristi većina zemlja u centralnoj i istočnoj Evropi, ali bi bio malo duži i možda malo skuplji za nas. Postoji još jedan gasovod, manjeg kapaciteta, koji zaobilazi Ukrajinu.

Savić kaže da ovaj pravac dosad nije mnogo korišćen, ali verovatno bi i njime mogao da stigne gas iz Rusije. "Gasprom", kako kaže, koristi skladišta gasa u Austriji i Mađarskoj, odakle bi moglo da se interveniše.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)