Kilo brašna 900 grama, mleko sa litra sletelo na 900 mililitara: Kojim je sve prehrambenim proizvodima promenjena standardna količina?

E. B. TALIJAN

četvrtak, 12. 12. 2019. u 16:00

Кило брашна 900 грама, млеко са литра слетело на 900 милилитара: Којим је све прехрамбеним производима промењена стандардна количина?
Papović: Proizvođači zloupotrebljavaju navike potrošača, ali ne krše zakon

NA tezgama u prodavnicama pojavilo se i pakovanje brašna od 900 grama, tako da gotovo da nema proizvoda kod kojih nije promenjena standardna količina na koju su potrošači navikli. Odnedavno se na tržištu nalazi i mleko od 900 mililitara i 1,45 litara. Pojedini proizvođači prodaju sir u kutujama od 450 i 900 grama. Čokoladu već duže vreme pazarimo u količinama od 80, 90, 170 i 270 grama, a i čaša kiselog mleka lakša je za 20 miligrama u odnosu na nekadašnjih 200 grama. Kutija keksa teži 125 ili 135 grama, napolitanke su spakovane u 180 i 185 grama.

Umanjenjem težine u odnosu na standardnu proizvođači ostvaruju profit, jer kupci nemaju običaj da proveravaju deklaraciju. Ukoliko ne čitate pažljivo oznake, kesica supe vam neće biti dovoljna za četvoročlanu porodicu, jer mnogi proizvođači sada imaju pakovanja u količini namenjenoj za tri tanjira. Testenine i špagete veliki broj proizvođača pakuje po 350 i 400 grama, umesto pola kilograma na koje smo ranije navikli. Tu težinu ne dostiže ni kesa zamrznutog povrća koja je za 50 grama lakša. I tuba paste za zube je za 25 grama tanja. Količina jogurta se određuje u mililitrima, a ne gramima, dok je kod sladoleda obrnuto.

PROČITAJTE JOŠ - Ambalaža sakriva trikove proizvođača


Trikovima proizvođača ovde nije kraj. Grickalice su zgodne za obmanu, pa su se neki dosetili da smanje sadržaj, a povećaju kesu. Tako potrošači dobijaju i priličnu količinu vazduha u pakovanju. Mada su već godinama na našem tržištu prisutne "mršavije" verzije proizvoda, kupci ipak nisu naučili da vode računa.

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije kažu da svakodnevno dobijaju prijave tim povodom i ističu da proizvođači na ovaj način ne krše nijedan zakon, već da se radi o nepoštenoj poslovnoj praksi.

"SMRŠALI" SVI PROIZVODI - IZNENADILA sam se kada sam nedavno videla da se čak i pirinač prodaje u pakovanju od 900 grama - kaže za "Novosti" Jovana iz Beograda. - Mislim da su još samo suncokretovo ulje i sitan šećer zadžali stare mere od jednog litra, odnosno kilograma. Svakoga dana primetim neki novi proizvod kome su smanjili količinu.

- Oni su označili i deklarisali količinu, tako da ne prave prekršaj - objašnjava za "Novosti" Goran Papović, predsednik NOPS-a. - Ovde je u pitanju nepoštena poslovna praksa, marketinški trik. Proizvođači koriste i zloupotrebljavaju navike potrošača. Zadržali su isti oblik i ambalažu proizvoda, a smanjili su količinu.

Papović dodaje da je teško uočiti razliku između pakovanja od 800 grama i jednog kilograma. Ovom trendu se priključuje svi više proizvođača, jer su videli da to dobro "prolazi". Njegovo udruženje, kako kaže, stalno upozorava kupce putem medija da obraćaju pažnju i čitaju deklaraciju.

Trgovac ima zakonsku obavezu da za svaki proizvod istakne i cenu proizvoda po kilogramu, litru, metru ili drugoj jedinici mere, u suprotnom će biti kažnjen. Međutim, ipak se dešava da to nije urađeno ili je navedeno veoma sitnim brojevima i slovima. Kako veličina nije propisana, potrošaču ostaje da se pomuči prilikom čitanja.

PROČITAJTE JOŠ - Crna Gora: Roba lakša, cene iste

Papović ocenjuje da je neophodan jači tržišni nadzor što je u nadležnosti Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, da bi se obezbedilo poštovanje ovog propisa.

ODLUKA EU DALA VETAR U LEĐA

PROMENE starih mera proizvoda posledica su direktive EU iz 2009. godine o ukidanju obaveze o standardnoj veličini pakovanja namirnica, od, na primer, 100 grama, jednog kilograma, ili litra. Od tada proizvođači mogu slobodno da određuju količinu koja će se nalaziti u ambalaži. EU ovu promenu smatra korisnom za sve. Proizvođači tako, prema njihovom mišljenju, povećavaju konkurenciju, a s druge strane, manja pakovanja su prilagođena potrošačima kojima je standardna ambalaža prevelika.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Miroljub

12.12.2019. 16:14

Ne znam za Srbiju, ali u marketima u EU za svaki proizvod pored cene, pise i cena po kg, tako da odmah vidite sta je jeftinije, a sta skuplje, ne vezano za ambalazu.

YU

12.12.2019. 16:21

Е Југо,наша Југо,дође нам европска унија главе,све лоше стигло је од њих а ми опет хрлимо њој у загрљај!

Bosko

12.12.2019. 16:48

pa moram kupiti kad nema cokolade od 300 gr nema jogurt 1L nema brasna od 1kg majonez nije od 200gr nego manje nema sta da pazim to je to trziste ponudilo tako i sve je tako .

Bosko

12.12.2019. 16:49

isto tako po zakonu nesme da ti naplati nista u valuti koja ne postoi kod nas nema para i nemoze 99,99 ili 999,99.pisite malo i o tome .

Mile

12.12.2019. 16:50

To domaci proizvodjaci brinu o nasem zdravlju . Da za iste pare jedemo manje , jer ne valja se prejedati .

Goran

12.12.2019. 17:21

Na dijeti smo a da to nismo znali. Ako to nije kažnjivo ne znam šta je. Ako vam na pijaci izmere kilo jabuka, umesto 800 grama koliko ima u kesi, i toliko naplate onda je to kažnjivo koliko ja znam. To bi trebalo biti isto.

Lax

13.12.2019. 09:51

Gledam samo cenu po kilogramu - jedino nezgodno kod sladoleda koji deklarišu po mililitrima, a ne zna mu se gustina

nenad markovic

13.12.2019. 10:01

vi ste dobri,ovde gde ja zivim zemlja za cvece se prodaje na litar

Predrag

13.12.2019. 12:18

Pročitajte pažljivo - mleko i mlečne prerađevine se više ne prodaju kao 1 ili 0.5 litara, nego kao 1 Kg (primer jogurta). Pošto jogurt ima veću specifičnu težinu od vode, kod koje je 1 litar = 1 Kg, to znači da nam jednostavno prodaju manje, ali su to napisali na ambalaži. E sad, to što nisu smanjili cenu kad su poačli da pakuju manje, to je veoma pokvareno, to je prikrivena krađa. Ko od nas gleda šta piše na ambalaži kada kupujemo?