ZAGREB-OD STALNOG DOPISNIKA

MRTVA trka za "Kraš" nastavlja se i dalje, po već viđenom scenariju da se sve odvija daleko od očiju javnosti i bez izjašnjavanja ključnih aktera o strategiji kako preuzeti zagrebačku kompaniju. Očito će presuditi strategija u samom foto-finišu, jer sada "Braća Pivac" i Nebojša Šaranović ne otkrivaju karte što će uraditi u danima koji predstoje u bici za "Kraš".

Po mnogima, ovo je triler na berzi kakav do sada nije viđen u Hrvatskoj, u kojem ima pre svega biznisa, ali i malo politike. Nije naime neka tajna da se i do sada pokušavalo sve i svašta da bi se sprečilo da srpski poslovni čovek Šaranović preuzme "Kraš", sa argumentima da bi deo proizvodnje mogao da preseli u Srbiju.

Trenutno je stanje takvo da "Braća Pivac" imaju nešto više od 30 odsto akcija, a Šaranović i "Kapa star limited" su prešli 25 odsto. To znači da je kiparska firma u trenutku prelaska famoznih 25 odsto imala 374.876 akcija, što Šaranoviću omogućuje da učestvuje u donošenju ključnih i strateškim odluka o daljoj sudbini "Kraša". Istovremeno ne mora da ponudi otkup ostatka akcija, već mu ta obaveza ostaje ako prestigne "Braću Pivac", koja sada imaju 30,37 odsto akcija. Na trećem mestu su mali akcionari "Kraš ESOP" sa 18,45 odsto akcija, koji čekaju rasplet i u ovom času ne prodaju svoje akcije. Sam Šaranović već je pre rekao da neće davati dobrovoljnu ponudu.

Pročitajte još - Nastavljena borba za “Kraš”: Šaranović povukao krupan potez, čeka se odgovor rivala

Ponuda "Braće Pivac", pre svega zbog finansijskih razloga, nije naišla na zanimanje, jer mesna industrija nudi cenu od 430 kuna za akciju, što je daleko niže od one koja sada može da se postigne. Ponuda je istaknuta 23. oktobra i, nakon što je dva dana kasnije objavljena u "Narodnim novinama" vredi narednih 28 dana, a onda sledi veliko finale. Posle tog roka "Braća Pivac" će takođe moći da kupuju akcije, a imaju i naklonost uprave kompanije koja je procenila da je njihova ponuda veoma kvalitetna i da je jedina prepreka cena.

Govoriti o prošlosti, kada su "Braća Pivac" kupovali akcije za 420 kuna ili nešto više, danas je svakako bespredmetno, jer su u međuvremenu akcije porasle iznad 1.000 kuna i po toj ih je ceni kupovao i kupuje Šaranović. Postoje međutim još neke zamke koje čekaju srpskog biznismena, pre svega ona o mogućnosti dokapitalizacije "Kraša", koja bi sprečila neke akcionare da imaju pravo prvenstva u kupovini novih akcija. To bi, međutim, bio izuzetno nekorektan postupak uprave kompanije i mogao bi se protumačiti i kao pristrasno mešanje trenutno čelnih ljudi "Kraša" u samu završnicu celog procesa. Nije, naravno, nemoguće da uprava, ako se odluči na taj potez, istovremeno isključi i Šaranovića i "Braću Pivac", što bi još više zakomplikovalo celu situaciju.

Javnost nije detaljno upoznata ni sa sadašnjom situacijom u "Krašu", ali mnogi procenjuju da ona nije krajnje blistava. Sadašnja uprava se očito nije proslavila vodeći ovu kompaniju i očito "Krašu" treba sveže vođstvo i dobar menadžment. Ako je suditi po Šaranovićevim kompanijama poput "Baninija" i "Jafe" one su u ovom trenutku, procenjuju analitičari, bolje vođene od "Kraša".

KLjUČNIH 28 DANA

SAM Šaranović se i dalje ne izjašnjava koje su mu namere, da li potpuno preuzimanje "Kraša" ili dalja trgovina akcijama, što se čini manje verovatnijim. Kada prođe dvadeset i osam dana od ponude "Braće Pivac" znaće se više, a tada će se i više znati o strukturi akcionara i koliko ko u tom času ima akcija. Nije isključeno i da Šaranović pretekne "Braću Pivac", a ni to da "Braća Pivac" nakon toga nastave sa kupovinom akcija pa se ponovo sve počne vrteti ukrug.