VIŠE od 40 odsto ispunjenih preporuka stranih investitora je dobar rezultat, ali je mogao biti i bolji, ocenila je u sredu premijerka Ana Brnabić. Ona je, na predstavljanju Bele knjige Saveta stranih investitora, istakla da je taj rezultat najbolji od 2011, otkako se meri uspeh u procentu preporuka koje je Vlada primenila.

- Mi smo zadovoljni rezultatom, ali nismo srećni. Ovo i dalje nije dovoljno dobro, i znam da možemo bolje - izjavila je Brnabićeva.

Vlada Srbije je formirala radnu grupu za ubrzanje preporuka iz Bele knjige, zahvaljujući kojoj je uspostavljena drugačija dinamika sprovođenja reformi i stalna komunikacija sa privrednicima.

- Sledeće godine ćemo biti i bolji. Jer, postoje neke oblasti koje su u izveštaju Bele knjige prepoznate kao da nije bilo pomaka, ali Vlada Srbije je već usvojila predloge zakona i uputila neke od tih predloga u Skupštinu. Tako da će te oblasti ubrzo biti promenjene - najavila je premijerka, dodajući da je cilj da se pređe magična cifra od 50 odsto ispunjenih preporuka.

Dijalog sa privredom je, smatra, važan, kako bi Vlada Srbije efikasno i pravovremeno reagovala, stvarajući bolje poslovno okruženje.

Pročitajte još: Brnabić: Ključni problem je nedostatak radne snage u Srbiji

- Srbija je 2018. godine privukla ukupno oko 3,5 milijardi evra stranih direktnih investicija - rekla je premijerka. - To je bolji rezultat nego što su ostvarile sve ostale ekonomije Zapadnog Balkana zajedno. I taj odličan rezultat stalno raste, iz godine u godinu. Tako Srbija u prvih osam meseci ove godine beleži 2,44 milijarde evra stranih direktnih investicija.

Ona je dodala da će privredni rast srpske privrede biti kao što je Vlada Srbije i projektovala - 3,5 odsto, možda i više.

- To je dobar rezultat naše ekonomije, naročito u vreme kada usporavaju ekonomije koje su naši najznačajniji spoljnotrgovinski partneri, a to su Nemačka i Italija - ukazala je Brnabićeva. - Svi ti rezultati utiču i na pad nezaposlenosti, čija stopa trenutno iznosi 10,3 odsto. A, po svim trenutnim pokazateljima, u trećem kvartalu ove godine biće jednocifrena.

INDUSTRIJA NAFTE

PREMA "FIC indeksu", od novembra 2018. do oktobra 2019, dve oblasti sa najboljim učinkom ostaju iste - regulativa koja se odnosi na duvansku industriju i transport. Ove godine imamo i dve nove oblasti - industriju nafte i gasa i zakon o javnom beležništvu. Kako navodi predsednica Saveta Jana Mihajlova, tri ključna očekivanja od Vlade su da nastavi i ubrza pristupne pregovore sa EU, zatim rad na održivoj fiskalnoj konsolidaciji i unapređenje primene zakona, posebno u oblasti poreza.