Brnabić: U Srbiji konačno nezaposlenost ispod 10 odsto

D. I. K.

13. 11. 2019. u 13:27

Брнабић: У Србији коначно незапосленост испод 10 одсто
Brnabić je podsetila da je u drugom kvartalu ove godine stopa nezaposlenosti u Srbiji iznosila 10,3 odsto, što je, ističe, nikad niža stopa od 1995. godine, od kada se nezaposlenost meri

VIŠE od 40 odsto ispunjenih preporuka stranih investitora je dobar rezultat, ali je mogao biti i bolji, ocenila je u sredu premijerka Ana Brnabić. Ona je, na predstavljanju Bele knjige Saveta stranih investitora, istakla da je taj rezultat najbolji od 2011, otkako se meri uspeh u procentu preporuka koje je Vlada primenila.

- Mi smo zadovoljni rezultatom, ali nismo srećni. Ovo i dalje nije dovoljno dobro, i znam da možemo bolje - izjavila je Brnabićeva.

Vlada Srbije je formirala radnu grupu za ubrzanje preporuka iz Bele knjige, zahvaljujući kojoj je uspostavljena drugačija dinamika sprovođenja reformi i stalna komunikacija sa privrednicima.

- Sledeće godine ćemo biti i bolji. Jer, postoje neke oblasti koje su u izveštaju Bele knjige prepoznate kao da nije bilo pomaka, ali Vlada Srbije je već usvojila predloge zakona i uputila neke od tih predloga u Skupštinu. Tako da će te oblasti ubrzo biti promenjene - najavila je premijerka, dodajući da je cilj da se pređe magična cifra od 50 odsto ispunjenih preporuka.

Dijalog sa privredom je, smatra, važan, kako bi Vlada Srbije efikasno i pravovremeno reagovala, stvarajući bolje poslovno okruženje.

Pročitajte još: Brnabić: Ključni problem je nedostatak radne snage u Srbiji

- Srbija je 2018. godine privukla ukupno oko 3,5 milijardi evra stranih direktnih investicija - rekla je premijerka. - To je bolji rezultat nego što su ostvarile sve ostale ekonomije Zapadnog Balkana zajedno. I taj odličan rezultat stalno raste, iz godine u godinu. Tako Srbija u prvih osam meseci ove godine beleži 2,44 milijarde evra stranih direktnih investicija.

Ona je dodala da će privredni rast srpske privrede biti kao što je Vlada Srbije i projektovala - 3,5 odsto, možda i više.

- To je dobar rezultat naše ekonomije, naročito u vreme kada usporavaju ekonomije koje su naši najznačajniji spoljnotrgovinski partneri, a to su Nemačka i Italija - ukazala je Brnabićeva. - Svi ti rezultati utiču i na pad nezaposlenosti, čija stopa trenutno iznosi 10,3 odsto. A, po svim trenutnim pokazateljima, u trećem kvartalu ove godine biće jednocifrena.

INDUSTRIJA NAFTE

PREMA "FIC indeksu", od novembra 2018. do oktobra 2019, dve oblasti sa najboljim učinkom ostaju iste - regulativa koja se odnosi na duvansku industriju i transport. Ove godine imamo i dve nove oblasti - industriju nafte i gasa i zakon o javnom beležništvu. Kako navodi predsednica Saveta Jana Mihajlova, tri ključna očekivanja od Vlade su da nastavi i ubrza pristupne pregovore sa EU, zatim rad na održivoj fiskalnoj konsolidaciji i unapređenje primene zakona, posebno u oblasti poreza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

disident Dimitrijevic Boris

13.11.2019. 19:44

uskoro nece biti moguce naci radnika kad svi odu u emigraciju . Cestitam Omladini Srbije sto neprihvata da robuje

Боба

14.11.2019. 00:39

Запослен је онај коме се уплаћују доприноси. Пунолетно лице кога нема у том систему - незапослен је ! КОЛИКИ ЈЕ % !?