Брнабић: Кључни проблем је недостатак радне снаге у Србији

Танјуг

08. 08. 2019. у 13:35

Брнабић: Кључни проблем је недостатак радне снаге у Србији

Фото Танјуг

Председница Владе Ана Брнабић састала се данас са представницима удружења металске и хемијске индустрије Привредне коморе Србије са којима је разговарала о томе како остварити динамичнији и одрживи привредни раст
Председница Владе Ана Брнабић састала се данас са представницима удружења металске и хемијске индустрије Привредне коморе Србије са којима је разговарала о томе како остварити динамичнији и одрживи привредни раст.


Она је за Тањуг после састанка, коме је присуствовао и председник ПКС Марко Чадеж, рекла да је недостатак радне снаге у овом тренутку кључни проблем у Србији.


На састанку је, каже, представила мере на којима Влада ради, међу којима је, пре свега најважније увођење дуалног обрзовања што су, наглашава, компаније поздравиле.


Компаније сматрају, додаје премијерка, да је дуално образовање једна од најбољих и најпрактичнијих ствари у реформи система образовања у последњих неколико деценија, те најавила даље ширење, односно увођење дуалног образовања у високошколске установе.


“Ми смо такође учили од других држава тако да смо значајно либерализовали наше радне дозволе. Променили смо ове године и Закон о странцима и Закон о запосљавању странаца. Уводимо ту електронски систем за издавање радних дозвола. Тако да ћемо и ми имати много флексибилнији систем”, кже председница Владе.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Председник: Просечна плата до краја године између 500 и 510 евра


Очекује и да ће поред увођења дуалног образовања, у Србији бити већи прилив кадрова.


“Надамо се због свега сто радимо и да ће што већи број људи да се враћа у Србију”, рекла је Брнабић.


Упитана колико су забрињавајући подаци о недостаку радне снаге у Србији, Брнабић је рекла да нажалост држава нема довољно података да би се тачно разумеле размере тог проблема.


“С једне стране имате незапосленост која је сада око 11 одсто, дупло мања него 2012. и 2013. године, али ако поредите са ЕУ и даље смо земља у којој је релативно висока незапосленост. Имамо релативно високу незапосленост, с друге стране привреда има проблем радне снаге”, наводи премијерка.


Додаје да морају да се укрсте та два податка како би се увидело како може да се помогне људима да лакше нађу посао јер су, наводи, привреди очигледно потребни кадрови.


Навела је да ће се сагледати да ли поред класичног, формалног образовања може да се учини још нешто у систему нефомалног образовања отварањем тренинг центара и преквалификацијама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

Milija R. Batoćanin

08.08.2019. 14:31

Poslodavci treba da se zapitaju da li dovoljno plaćaju radnu snagu koja već radi kod njih, pa da tek onda traže novu radnu snagu...

Igo

08.08.2019. 14:39

Ključni problem su male plate, loši uslovi rada, besmisleno radno zakonodavstvo, posebno kada su u pitanju žene. Zato nema radne snage i neće je ni biti !!!!.

србин

09.08.2019. 08:47

@Igo - Они који су гласали минусом на овај коментар су или послодавци или мамини и татини синови(Дачићев или Шешељев или Кркобабићев син)који су све у животу стекли дерући клупе у скупштини и немајући ни један дан радног стажа.Чим држава пропише минималац то је знак за послодавце да је то плата која треба да се исплати.Повећајте минималац на барем 40000дин,казните послодавце који не исплате већ прву плату у року,натерајте их да платне листе морају да се дају и да у њима буде написано све,

СЕРБ

08.08.2019. 22:30

Чудно? Српски народ мисли да је кључни проблем Србије све већи број миграната, расејаних широм земље - који ништа не раде, а имају најскупље мобилне телефоне, патике и милитарке.

@ CEPБ

09.08.2019. 15:30

@СЕРБ - Potpuno ste u pravu, ali vidite kako vam stoka koja nista ne razume lupa minuse ! Ne vide kako se ulice Beograda crne, kako zabradjene setaju gomile dece, a Beogradjani kucice!Migranti vec imaju prednost pri zaposljavanju, upisu u skole, DOBIJAJU PARE iz BUDZETA, a sve u okviru "PROJEKATA INKLUZIJE". U toku je zamena stanovnistva, a Srbistanci blenu u rijalitije!

Драган Јовановић

09.08.2019. 03:39

Радна и интелектуална снага Србије је расејана по свету због трагичне економске политике коју водите. И док се људи на власти и око ње енормно богате у исто време та иста власт Србију и њене радне капацитете продају по најнижим могућим ценама. Господо пребогати политичари, нико не жели да проведе читав живот у сиромаштву које Ви нудите као једину опцију.

србин

09.08.2019. 08:50

уведите формуларе који ће радник потписати на почетку и крају радног времена и да на тај начин буде стварно плаћен и ноћни и прековремени и рад на празнике.Овако имате ситуацију да ја који радим сменски и на празнике имам и даље плату која ми стоји у уговору о раду.

Niko

09.08.2019. 09:36

Nedostatak radne snage se resava jednostavno.. Povecajte plate, tj prilagoditi plate realnim cenama, npr.koliko kosta litar benzina u berlinu, a kolika je minimalna plata, to istu uradite u srbiji litar benzina i minimalna plata. Ili ovi nasi pametni ekonomisti da objasne kako je moguce da je kilogram pomfrita iz holandije, jeftiniji kada se uveze kod nas, od krompira iz ivanjice??

d

09.08.2019. 09:45

koga briga sta smatraju kompanije ? ne prave ljudi decu da bi sutra bila roblje u srbistanu nego da se isele i zive u boljem logoru, sa vise para, cela planeta je logor, al nece jos dugo