Pogledajte kako iz vazduha izgleda buduća obilaznica oko Beograda (VIDEO / FOTO)

Zlatica RADOVIĆ

07. 10. 2019. u 15:02

Погледајте како из ваздуха изгледа будућа обилазница око Београда  (ВИДЕО / ФОТО)

Foto iz drona: M. Labudović

Put od Orlovače do Straževice biće gotov godinu dana ranije. Do septembra 2020. i pun profil obilaznice do Ibarske magistrale. Svako kinesko gradilište čisto, betonirani prilazi do mesta radova

DUŽE od tri decenije traje san Beograđana o obilaznici koja bi trebalo da izmesti tranzitni saobraćaj iz prestonice. Na javi se više pričalo i pisalo, nego što se radilo. Od tri deonice, za sve ove godine kompletno je završena samo jedna, od Batajnice do Dobanovaca, dok je na drugoj okončana samo izgradnja sektora 2, od Dobanovaca do Ostružnice. Dalje su asfaltirane samo po tri desne trake, sve do tunela Straževica.

Građevinci iz kineske kompanije "Pauerčajna", sa podizvođačima, imaju zadatak da izgrade levu traku ove saobraćajnice i da probiju drugu cev tunela Straževica, kao i da posle ovog objekta trasiraju auto-put u šest traka do Bubanj potoka. Ranije završenu deonicu do Dobanovaca i sektore 4, 5 i 6, čija je izgradnja u toku, povezuje most preko Save kod Ostružnice. Radovi na ovoj konstrukciji trebalo bi da budu okončani početkom novembra.


PROČITAJTE JOŠ: Tužili nas radi "Er Srbije" a pomažu propalu "Adriju"

Ekipa "Novosti" je nedaleko od mosta, na petlji Ostružnica započela obilazak ove saobraćajnice i zatekla majstore koji pripremaju stubove na mostu broj 9 za izlivanje betonske ploče. U blizini je još jedna "ćuprija", koja je tek u začetku, jer su izliveni temelji, a predstoji dizanje stubova. Svi ovi objekti se podižu u levoj traci paralelno sa postojećim mostovima koji su završeni ranije i kojima prolaze automobili i kamioni. Izvođač je u obavezi da osim izgradnje leve strane auto-puta i mostova 9, 10 i 11, opremi leve tunelske cevi za tunele Lipak i Železnik.

- Što se tiče trase do petlje Orlovača, trenutno se izvode radovi na kanalizacionom sistemu i odvodnjavanju - objašnjava inženjer Aleksandar Kostadinović, iz Sektora za investicije "Puteva Srbije". - Planirano je da do septembra sledeće godine bude završen taj potez od 7,7 kilometara, sve do veze sa Ibarskom magistralom.

I na petlji su u toku završni radovi, gde bageri ravnaju teren oko saobraćajnica. Sektor 5, koji tu počinje dug je svega 3,1 kilometar i gotovo ceo je u mostovima. Iz jednog od njih će se ulaziti direktno u tunel Straževica. Ostalo je da se ugrade još dva stuba na mostu 15, a potom će biti postavljena MMS skela, koja je korišćena za izgradnju mosta preko Save, na deonici auto-puta "Miloš Veliki". Specifičnost ovog načina izgradnje je u uklapanju delova mostovske konstrukcije, poput sistema lego kocaka.


Foto iz drona: M. Labudović


Foto Ž. Knežević


Srpske puteve grade firme iz raznih država, ali Kinezi imaju specifične navike i pravila. Svako gradilište je besprekorno "očišćeno" pre nego što su ga okupirali radnici, a betonirani su čak i putevi koji vode do mostovskih stubova. To i mašinama i ljudima olakšava posao, jer ne upadaju u blato.


Foto Ž. Knežević


I radovi u tunelu su uveliko u toku, a u trenutku kada je naša ekipa stigla, kineski radnici vraćali su se sa pauze za ručak i popodnevni odmor. Ovo je jedino gradilište koje je aktivno u tri smene, tokom celog dana, tako da je neophodna dobra organizacija. Kinezi, zajedno sa majstorima iz srpskih kompanija koje su podizvođači, "napadaju" tunel sa dve strane. Pred njima je 430 metara stena, a do sada su se "obračunali" sa 110 metara zatvorenog iskopa na ulazu i 93 metra na izlazu iz tunela.


Foto Ž. Knežević


- Ugovoreni rok za završetak levog profila obilaznice od petlje Orlovača do tunela Straževica, odnosno sektora 5, jeste septembar 2022. godine - priča inženjer Kostadinović. - S obzirom na tempo kojim radovi napreduju, očekujemo da će posao biti završen godinu dana ranije, odnosno do 2021.

Najviše posla ostalo je u sektoru 6, od tunela do Bubanj potoka, gde je potrebno izgraditi pun profil auto-puta sa svih šest traka. U ovom delu se vozila prestrojavaju na Kružni put, a paralelno sa njim počela je izgradnja obilaznice.


Foto Ž. Knežević


U ovom delu od 9,6 kilometara planirana je i izgradnja petlje Avala, koja će povezivati stari Avalski put i naselje Resnik. Sredinom septembra stigla je građevinska dozvola i majstori su dobili zeleno svetlo za početak i ovih radova. Preostaje i izgradnja tunela Beli potok, od 360 metara, koji bi trebalo da se probije u zoni restorana "hiljadu ruža". Obilaznica će na Koridoru 10 izbiti između nekadašnje naplatne rampe Bubanj potok i trenutnog isključenja za Kružni put.

Svi radovi do auto-puta Beograd - Niš bi trebalo da budu završeni do septembra 2022. godine, ali da bi se kompletirala obilaznica potrebno je izgraditi i deonicu od Bubanj potoka do Pančeva, koja je zasada samo u planovima i za koju tek treba da se obezbede finansije.


PROČITAJTE JOŠ: POSTUPAK PROTIV "FORTENOVA GRUPE": I mi češljamo Ruse zbog "Agrokora"

PET PETLjI

NA obilaznici oko Beograda projektovano je pet petlji. Kod Ostružnice će se uključivati vozači sa Obrenovačkog puta, dok će kod Surčina automobili i kamioni ulaziti na novi auto-put "Miloš Veliki". Ova petlja bi trebalo da bude gotova do kraja godine i u sklopu je deonice od Surčina do Obrenovca. Sledeće isključenje je kod petlje Orlovača, koja je veza sa Ibarskom magistralom. Predstoji izgradnja još dve petlje - Avala i Bubanj potok.

Foto Ž. Knežević


PANČEVO JOŠ DALEKO

JEDINA deonica na kojoj još nisu počeli radovi je od Bubanj potoka do Pančeva, iako je još 2016. potpisan Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i kineske kompanije Power Construction Corporation of China. Idejni projekat sa studijom opravdanosti uradio je Saobraćajni institut CIP. Ovim projektom je predviđena i izgradnja dela obilazne pruge, kao i drumsko-železničkog mosta preko Dunava kod Vinče.


Foto iz drona: M. Labudović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

auto put helio prajm

07.10.2019. 15:32

ne razumem kaže pun profil auto puta a kaže sa dve trake ako je put koji grade sa dve trake onda ju put sa preticajnom trakom a ne auto put

Рашо

07.10.2019. 15:41

Након овако детаљног извештаја једно једноставно, глупо питање о три ствари: колико посла је урађено, колико још треба урадити и када ће све бити завршено? Покушао сам да на папиру сам сабирам наведене детаљне податке, рачунам и да некако дођем до ових сазнања али из овог извештаја то није могуће сазнати!

Nuclear Vlasta

07.10.2019. 16:30

Гласао сам са „Допада ми се“, јер Београд и треба заобићи у што већем луку......

Lepo

07.10.2019. 16:57

za koju godinu nećemo moći bez navigacije iz kuće da izađemo, rade se auto-putevi, obilaznice, svašta nešto za pohvalu je sve to, neki bi rekli dodatno se zadužujemo, jeste ali se bar nešto vidi, koristi svima, valjda će i nama krenuti na bolje.