Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisusustvuje ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju novog postrojenja Aglomeracije kompanije Hbis group Serbia u Železari Smederevo.

On je naveo da će ona biti zalog za budućnost Smedereva, Podunavskog kraja i za čitavu Srbiju.

Prema najavama iz kompanije HBIS, novo ekološko postrojenje će doneti značajna poboljšanja u pogledu efikasnosti, produktivnosti i uticaja na životnu sredinu. HBIS Grupa Srbija je 2016. godine kupila "Železaru Smederevo" za 46 miliona evra, a trenutno je ova čeličana prva na listi preduzeća izvoznika iz Srbije.

Pratite sa nama uživo:


11:15 - VANG: SJAJAN DAN ZA SRBIJU I KINU

Predsednik kompanije Hbis Srbija Vang Laniju poručio je danas da će izgradnja novog pogona u Železari Smederevo - sveobuhvatni projekat očuvanja energije i zaštite životne sredine, dati krila za dalja dostignuća kompanije.

"HBIS veruje da će uz pažnju lidera Srbije i Kine, obe vlade, ali i posvećen i naporan rad 5.000 radnika, projekat svebuhvatnog očuvanja energije i zaštite životne sredine biti završen u roku i stvoriće krila za dalja dostignća naše kompanije. HBIS neće izneveriti misiju i svoja očekivanja, i daće sve od sebe da ispuni svoja obećanja", poručio je Vang.

On je poručio da će projekat koji danas počinje da se realizuje postati važna prekretnica HBIS Srbije za izgradnju visokokonkurente kompanije za proizvodnju čelika u Evropi.

Kako je rekao, danas je veliki dan za tu kompaniju, koji će ostati zabeležen u slavnoj istoriji prijateljskih odnosa Srbije i Kine.

Vang je istakao da je sveobuhvatni projekat očuvanja energeije i zaštite životne sredine je ključni projekat za promociju štednje energije, smanjenja emisije štetnih gasova, zelene proizvodnje i inteligentnog razvoja kompanije.

Ukazao je da će ukupni iznos investicije u novi pogon biti 120 miliona dolara.


Kada se završi projekat, postojaće zelena, inteligentna, vodeća moderna fabrika za očuvanje energije u Evropi, a zaštita životne sredine dostići će svetski nivo, naveo je Vang.

U tom cilju, kineski partner će se pridržavati visokih stradnarda, odnosno preneće znanje svih kompanija u vlašništvu HBIS Grupe, uvešće nove tehlogije u procese zelene proizvodnje iz Kine i sveta i primenjivaće uštedu energije i inteligentne operacione inovacije u sistem sirovina, potisnih peći i konvertorskih sistema.

"Optimizovaćemo energetski sistem i reciklirati svu sekundarnu energiju iz procesa proizvodanje, kako bi se postigla efikasna reckilaža energije", najavio je Vang.

Dodao je da je u poslednje tri godine razvoj HBIS Srbije bio predmet pažnje predsednika i Srbije i Kine, Aleksandra Vučića i Sija Đinpinga, kao i naroda obe držve, što doprinosi njenom napretku.

11:20 - ČEN BO: SVAKI ČLAN OVE PORODICE IMA SAN DA GRADI ŽELEZARU

Ambasador Kine u Srbiji Čen Bo rekla je da u Železari Smederevo vlada porodična amtosfera između srpskih i kineskih radnika.

"Svaki član ove porodice ima san da grade Železaru u modernu, pametnu, zelenu evropsku fabriku", izjavila je Čen Bo.

"Ja bih rekla da je Železara kuća koju su zajedno gradile kineska i srpska strana. Danas više od 5.000 radnika živi i radi u ovoj kompaniji, pred ozbiljnim izazovima Železara je postala najveće izvozno preduzeće i čestitam svima na tome. Ovo je prvi važan projekat ka divnom snu između Srbije i Kine. Železara će za godinu dana biti još više konkurentnija i doneće Smederevu i okolini još čistiji vazduh i bistrije nebo", rekla je ambasadorka Bo.

Ona je rekla da joj je čast što je deo ove porodice i što je sa sunarodnicima dala doprinos razvoju Železare.

"Molim vas da zajedničkim naporima sačuvamo našu zajedničku kuću", istakla je ambasadorka Kine u Srbije.
11:28 - VUČIĆ: VELIKI DAN ZA SRBIJU

-Za mene je danas veliki dan jer je 120 miliona dolara investicija veliki novac, mi ga ne bismo imali da nismo našli prijatelje, predsednika Si Đinpinga.

Mnogo je novih radnih mesta i to govori o posvećenosti Kine i odlučnosti predsednika Si Đinpinga da naša Železara uspe – kaže Vučić, dodajući da je mnogo prepreka sa kojima se Železara suočava, ali da je kinesko rukovodstvo posvećeno, a da su radnici odlučni da njihovo radno mesto opstane.

Predsednik je rekao da je njegov posao bio da se bori za ovaj projekat.

"Danas mnogi pričaju o uspehu Železare, i to što i dalje ulažu u nju znači nešto dobro. Uputiću kineskom predsedniku Siju da dođe ponovo u Srbiju i Smederevo i vidi zahvalnost ljudi. Kada smo ušli u sve muke, Kinezi nisu došli kod nas da nam kažu da je teško i da ne mogu više, nego su došli kod mene i rekli zajedno ćemo se boriti za ovo i zajednički ćemo da guramo Železaru napred i zato hvala našim kineskim prijateljima", rekao je Vučić.


"Za nas je samo nebo granica, ako nastavimo da radimo zajedno. A ja vas, ambasadorka Bo, molim da uputite poziv vašem predsedniku da ponovo dođe u Srbiju, Smederevo. Za nas je ovaj projekat važan jer pokazuje da smo u stanju da idemo u korak sa svetom i da menjamo sve što je potrebno. Naše je da učimo od najboljih i da sami u budućnosti i njihovu podršku napredujemo dalje", rekao je predsednik Srbije.

"Ja sam siguran da sam vama u Smederevu već dosadio, time pokazujem ne samo koliko volim ovaj grad, već i koliko mi je Železara važna. Ne mogu da vam opišem koliko sam bio ponosan kada su kineski mediji pisali o Železari. Srbija će podržavati Republiku KInu, ovo je za nas veliki dan i mi ne očekujemo da ovo bude kraj, već da i dalje ulažu u Železaru", rekao je Vučić.

Smederevo je moja ljubav i moj posao, ali to nije morala da bude ljubav i posao Si Đinpinga, rekao je Vučić još jednom zahvalivši kineskom predsedniku na svemu što je učinio.

11:28 - INVESTICIJA OD 120 MILIONA DOLARA

Izgradnja novog postrojenja Aglomeracije u Železari Smederevo počinje danas, a kamen temeljac za pogon u koji će biti uloženo ukupno 120 miliona dolara polažu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik kompanije "Hbis Tangsteel i Hbis Group Serbia" Vang Laniju.

Vučić je ranije najavio novu investiciju od 80 miliona dolara u Zzelezaru u Smederevu, navodeći da će ona biti zalog za budućnost Smedereva, Podunavskog kraja i za čitavu Srbiju.

Prema najavama iz kompanije HBIS, dodatnih 40 miliona dolara biće uloženo u zaštitu životne sredine i poboljšanje efikasnosti i produktivnosti.

Predsednik Samostalnog sindikata radnika Železare Siniša Prelić rekao je za Tanjug da je danas veliki dan za Železaru, jer počinju da se ostvaruju planovi koje je kineski investitor najavio kada je 2016. godine preuzeo fabriku u Smederevu.

- Kada smo bili prvi put u Kini, rekli su nam da planiraju da od naše železare naprave ono što imaju u Kini što nam je delovalo neverovatno s obzirom na to šta smo tamo videli. Međutim, sa postrojenjem koje danas počinje da se gradi, mislim da ćemo u dogledno vreme značajno da se približimo njima i da ostvarujemo još bolje rezultate - rekao je Prelić.

Kako kaže, sa novim postrojenjem Železara dobija na uštedama, a stanovništvo u okolini fabrike biće zadstićeno od zagađenja i prašine. Mi kao radnici dobijamo odgovornost da posle izgradnje ovog postrojenja, a uslediće i nove investicije, pokažemo da možemo da budemo bolji i uspešniji.


U pitanju je nova moderna linija aglomeracije koja će, kaže, povećati i kapacitete proizvodnje.

- Sa ove linije ide sva sirovina - ruda, pelat, koks koja se prerađuje i od koje se pravi gvožđe ide u visoke peći -pojasnio je Prelić. Dodaje da se za sada ne zna da li će biti novih zapošljavanja u Železari, ali će, ističe Prelić, sigurno biti više posla.

- Biće obnavljanja radne snage, mnogo radnika ide u penziju i to će biti šansa za mlade ne samo u ovom postrojenju, već u celoj Železari - dodao je on. Naglasio je da su radnici zadovoljni poslovanjem kineskog investitora koji je, kaže, pokrenuo Železaru i mašine, obezbedio investicije, ispunio obaveze.

- Plata je redovna, a poštuju se kolektivni ugovor, radnici i sindikate. Radićemo na boljoj produktivnosti i smanjenju troškova, a sa ovim postrojenjem dolazi bolja budućnost za sve, i za radnike i za Smederevo i celu Srbiju - kazao je Prelić.

HBIS Grupa Srbija je 2016. godine kupila "Železaru Smederevo" za 46 miliona evra, a trenutno je ova čeličana prva na listi preduzeća izvoznika iz Srbije.

11:49 - PREDSEDNIK POZVAO SI ĐIPINGA U SRBIJU

Predsednik Srbije pozvao je predsednika Kine Si Đinpinga da dođe u posetu Srbiji i najavio da će ga ovde sačekati 10.000 ljudi.

On je istakao da se priključimo "kineskom vozu uspeha", govoreći o razvoju kineske ekonomije i liderstvu te zemlje u robotici.

- Živelo prijateljstvo NR Kine i Srbije. Živela NR Kina, živela Srbija - rekao je Vučić.

Podsetio je da je predsednik Kine Si Đinping bio u Železari oduševljen gostoprimostovm i srdačnošću radnika.

Vučić navodi da u Železari radi više od 5.000 ljudi i da je u poslednjih godinu dana 269 mladih dobilo posao, a da je 501 čovek sa ugovora na određeno prešao na neodređeno vreme.

- Sve to govori o posvećenost Hbisa i Kine i Si Đinpinga da Železara uspe. Znate da uslovi za poslovanje železare nisu laki, i zbog sistema kvota iz EU. Ništa od toga ne bi mogli da izdržimo da nemamo posvecnenolst kinskog rukovodstva i prijatelja.

11:56 - VUČIĆ: NAŠE MOĆI NA KIM SU OGRANIČENE

- Moramo da izdržimo i da razumemo da naša suza nema roditelja - rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje o zločinima Ramuša Haradinaja i njegovom saslušanju u Hagu.

On je istakao da će biti još investicija naše države u Kosovo i Metohiju.

- Naše moći su ograničene, ali ćemo ih do maksimuma iscrpljivati i pogamati našem narodu na svaki način - rekao je Vučić.

12:19 - OBEZBEDIĆEMO FER TRETMAN I SAČUVATI ŽELEZARU

Verujem da ćemo uspeti kod EU da obezbedimo fer tretman za srpski celik i srpsku železaru, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i izrazio uverenje da će buduća šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pomoći Srbiji u tome.

"Imamo problema sa kvotama i želim da izrazim priznanje vladi i premijerki Brnabić na velikoj borbi. Politički im pomažem u razgovorima sa Tuskom i Žan-Klodom Junkerom (odlazećim predsednikom EK)", rekao je Vučić na pitanje novinara o kvotama EU na čelik.

Vučić je dodao je Vlada Srbije morala da razgovara i sa ljudima iz Danske ili Švedske po tom pitanju.


"Pitali smo zašto su neke zemlje bile izuzete, a zašto Srbija nije izuzeta, nastavićemo svoju borbu. Imali smo veliku pomoć Junkera i nadam se da ćemo imati i podršku Lajen u budućnosti", kazao je Vučić.

Vučić je rekao da je sa njom do sada razgovarao više puta.

"Šta da vam govorim - kako smo mi rekli i unapred pogodili koliko će Turci da izvezu za sedam dana i na dnevnom nivou, a oni nam rekli da je to nemoguće, pa se ispostavilo da smo mi u pravu, da su time popunili i dobar deo naše kvote... U pitanju je teška tehnika. Ali, sačuvaćemo Železaru i posao za ljude i uspeh Železare kao najvažnije fabrke u Srbiji", poručio je Vučić.

12:30 - PROSEČNA PLATA ZA MAJ 55.380 DINARA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas da je prosečna plata za maj iznosila 55.380 dinara, odnosno 470 evra.

Vučić je, u izjavi za RTS, istakao da je ovo prvi put da je prosečna plata dostigla 470 evra.

„Sada pitam one koji su govorili da neće pre kraja godine prosečna plata biti 500 evra šta kažu. Biće ona i preko toga. To su dobre vesti. Sve ide na bolje“, naglasio je on.

Vučić je ponovio da nastojimo da po pitanju prosečne plate "pobegnemo" Bugarima i pređemo Crnu Goru.


12:31 - VUČIĆ: NE ZAUSTAVLjAJTE SRBIJU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da u Briselu postoji snažan antikineski lobi i da pokušavaju da zaustave sve kinesko u Evropi, ali je pozvao da ne zaustavljaju Srbiju.

„Nemojte da zaustavljate Srbiju. Mi smo mali i nismo kao Bugarska dobili 60 milijardi evra ili kao Grčka 100 miliajrdi evra, već smo se svojim radim sami podigli“, kazao je Vučić za RTS rekavši da neće biti lako boristi se u EU za kvote za čelik.

Najavio je da će o tome razgovarati sutra i sa evropskim komesarom Johanesom Hanom, koji dolazi u posetu Srbji.

Istakao je da su Kinezi „spasili kožu Srbiji“, podsećajući da su od gubitaša napravili najvažnijeg izvoznika Srbije.

Ukazao je da su kineski vlasnici protekle godine zaposlili 269 novih mladih radnika, i da je 501 radnik, zaposlen do tada na određeno vreme, dobio ugovor na neodređeno vreme.

To, kako ističe, pokazuje da kineski vlasnici gledaju u budućnost, i to u vreme kada neki drugi u Evropi i svetu prodaju svoje železare zbog sankcija koje SAD uvodi Evropi i Kini.

„Ima 100 miliona problema i mi ne bismo mogli da dignemo glavu od muke i problema, a sa Kinezima uz sve probleme guramo napred“, naglasio je on.


Ulaganje kineskih vlasnika u Železaru, prema njegovim rečima, je garancija da žele da ostanu i investiraju dalje.

„Ovo je važan dan za nas, za radnike koji žive od ovog teškog posla. Čuli ste da će sve da ruše, da niče novo tehnološko savršeno postrojenje. Time se pokazuje da se okreću ka budućnosti, veruju u uspeh Železare, da su u pitanju decenije poslovanja“, rekao je on.

Vučić je kazao da će posle ovih ulaganja vazduh biti čistiji, što će značiti mnogo za više dece, jer je Smederevo jedan od retkih gradova koji ima značajno povećanje novorođene dece u prvoj polovini ove godine.

„Kako da ne budete zahvalni na tako nečemu. Meni nije teško da kleknem i molim kada je Srbija u pitanju, ali neću da klečim i molim kada pritiskaju“, poručio je Vučić rekavši da je pozvao predsednika Kine Si Ðipinga da ponovo poseti Srbiju.

12:52 - ČEN: ŽELEZARA - USPEŠNA KUĆA KOJU SMO ZAJEDNO GRADILI

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo izjavila je danas da je za tri godine, od kako je Železaru Smederevo preuzela kompanija HBIS, ona postala jedno od najuspešnijih preduzehca u Srbiji.

Ona je u obraćanju prenela da su joj njeni sunarodnici koji rade u Železari rekli da su srpske kolege vrlo ljubazne, da ih uče srpki jezik, ali i kako da prave rakiju, a zovu ih i na slave, čime stvaraju porodičnu atmosferu.

“Železara je kuća koju su zajedno gradile kineska i srpska strana”, rekla je Čen obraćajući se na srpskom jeziku.

Ona je podsetila da je HBIS Grupa, pre preuzimanja Železare, obećala da će čuvati svih 5.000 radnih mesta, a danas više od 5.000 radnika radi i živi u toj zajedničkoj porodici.

Čen je istakla da je za tri godine napornim radom svih, Železara postala jedno od najuspešnijih preduzeća u Srbiji, i pored ozbiljnih izazova, postala najveće izvozno preduzeće Srbije.

“Svaki član ove porodice ima san - da grade Železaru u vodeću, modernu, zelenu i pametnu evropsku fabriku. Danas smo zajedno na ceremoniji za novi pogon, Aglomeracije, što predstavlja jedan važan korak ka tom snu”, rekla je ambasadorka.

Ona je istakla da će uz ulaganja od 120 miliona dolara, uvodi se najnoviji tehnološki proces uštede energije i zaštite životne sredine, za godinu dana Železara dostići vrhunski evropski nivo u tom segmentu i biće konkurentija.


Čen je napomenula da je Železara uspešna priča ekonomskog razvoja Srbije, saradnje Srbije i Kine, kao inicijative “Pojas i put”.

“Molim vas da zajedničkim naporima čuvamo našu zajedničku kuću i da pišemo još uspešniju priču”, poručila je ambasadorka Kine.

Obratila se i svojim sunarodnicima na kineskom jeziku, kojima je zahvalila na doprinos razvoju Železare i HBIS Grupe u Evropi.

13:04 - ZABORAVITE FILM O DUGIM CEVIMA I NASILjU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da svi koji misle da mogu da biju ljude ili dugim cevima nešto da sprovode, mogu da zaborave taj film.

Upitan ko su „spavači" iz redova SNS koji se pominju u vezi operacije „Omča" Vučić je rekao da ne zna tačno ko su ti ljudi koji čekaju da se okrene situacije.

„To su neuspešni koji ne rade mnogo, razmišljaju samo o sebi, a ne o državi. Takvih nema mnogo u SNS. Tamo ima vrednih i onih koji se bore", poručio je on.

Rekao je da svi koji čekaju takvu dijalektiku treba da znaju da se tako nešto događa samo kada se dobije poverenje naroda.

„Pošto sam preksinoć gledao nove brojke oko poverenja naroda nema ni Marksove ni božije volje koja može da pomogne nekome. Narod donosi odluku kome će dati poverenje", istakao je on.

Podsetio je da je prošao i vreme kada su batinali Dragoljuba Milanovića i Milorada Komrakova, a njega nisu.

"Niti će ikada. Neću to nikada ni dozvoliti. Mogu samo da probaju i to je sve. Moraju da znaju da postoje ljudi koji su, kako štite ponosno državu, uvek spremni da štite svoje dostojanstvo, decu i porodicu. Mi njih čuvamo kao malo vode na dlanu i kada sprovode nasilje, upadaju u RTS, zauzimaju državne institucije, ne daju mi da izađem. Ali da ćete da bijete ljude i dugim cevima nešto da sprovodite - taj film slobodno zaboravite", poručio je predsednik.

On je komentarišući pozive, prema rečima novinara, člana Socijaldemokratske unije na linč urednika Srpskog telegrafa, koji je objavio da su novinari KRIK pratili nevenčanu suprugu i bebu brata Siniše Malog, a to retvitovao urednik KRIK Stevan Dojčinović, rekao da batinjanjem i maltretiranjem prete oni koji imaju manje snage i podrške u narodu.

"Što manje snage i podrške imate, više morate da pretite. Onda kad im odgovorimo i kažemo da to jednom urade, oni čekaju da se oni to desi, dijalektika će to da odredi. Da se pozovem na Marksovu dijalektiku, to se neće uskoro desiti jer narod je taj koji određuje podršku naroda, jer narod je taj koji odlučuje. A narod da bira one koji su nesposobni, neradnici i koji bi da ometaju Srbiju u napredovanju i razvoju, od toga nema ništa", rekao je Vučić.


On je rekao da je strašno što neko misli da je normalno da nekoga linčuju, ali da to govori o nečijoj unutrašnjoj agresiji i nevasipitanju, ali i kukavičluku.

"Nemojte da određujete sitne činovnike ili ne znam koga da prljave poslove obavljaju u vaše ime, dođite, vi to uradite negde, ja se javljam da budem žrtva progona i batinjanja", rekao je Vučić.

Upitan da li će biti preduzete sankcije protiv onih koji su prisluškivali njega i bivšeg predsednika Tomislava Nikolića, Vučić je rekao da je to urađeno na legalan način, ne pravično i u skladu sa pravom, ali sa legalnom formom.

"Recimo nešto izgovori Vladimir Đukanović o Oluji ili Srebrenici, podvedu ga pod teroristu i onda prisluškuju i one koji se sa njim čuju, na primer mene", rekao je Vučić.

Dodao je da on nije tužilac ili sudija, a da ne želi ni da bude Boško Obradović ili Dragan Đilas, sa tri odsto podrške građana.