CELO Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture do naredne subote radiće u Beloj Palanci. Cilj nam je da na sve moguće načine pomognemo izvođačima radova na istočnom kraku Koridora 10, za koji verujem da će biti završen na jesen. Ovaj auto-put je najkraća veza zapada sa istokom, odnosno sa Bugarskom i Turskom i verujem da ćemo sledeće godine kroz Srbiju imati 60 miliona putnika.

PROČITAJTE JOŠ: UOČI OTVARANjA DEONICE KORIDORA 10: Tuneli kao u Austriji, auto-put kao pista!

Ovo je u kampu Koridora 10 u Beloj Palanci, izjavila ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je danas pre podne, zajedno sa izvođačima radova, podizvođačima i svojim timom, obišla deonicu Bancarevo - Crvena reka, na kojoj se uređuju kosine. Ta deonica praktično zaobilazi Sićevačku klisuru.

Istočni krak Koridora 10 dugačak je 86,9 kilometara, što znači da će nakon puštanja u saobraćaj od Niša do granice sa Bugarskom biti potrebno manje od sat vremena, što je sada misaona imenica. Na celom istočnom kraku, napravljeno je 88 mostova, pet tunela, isto toliko velikih petlji. Četiri tunela su kompletno opremljena. Vrednost svih radova je 485 miliona evra.

Ministarka je konstatovala da je na deonici od Niša do granice sa Bugarskom ostalo svega jedan odsto nezavršenih radova i da je reč o poslovima koji su se neplanirano pojavili usled loših projekata, nekvalitetnih istražnih radova, klizišta, odrona...

- Nakon izgradnje Koridora 10 imaćemo jedan kompletan izveštaj o svemu što se događalo usled raznih propusta i sugurna sam da ćemo imati mnogo više iskustva i da nam se ovakve greške neće više dešavati u narednom investicionom ciklusu, odnosno u izgradnji auto-puteva - rekla je Mihajlovićeva, zaključivši da je Koridor veliki nauk za Ministarstvo i građevinsku operativu.

Aleksandar Senić, direktor izgradnje Koridora 10, kaže da je na deonici Bancarevo - Crvena reka, ostao nedovršen levi profil panevropske saobraćajnice, kao i kosina "C6", koja je identična onoj u Grdelici. On dodaje da će radovi na ovoj teškoj deonici biti okončani do kraja avgusta i tada će biti završen ceo istočni krak.


SASTANAK SA PIROĆANCIMA

MINISTARKA Mihajlović sastala se u sredu sa predstavnicima Pirotskog okruga, svih opština, Slobodne zone u Pirotu. Za subotu je planiran sastanak sa predstavnicima nadležnog bugarskog ministartsva kako bi se informisala o radovima od Kalotine ka Sofiji, gde se u stvari nastavlja Koridor 10.