Prognoze MMF: Ostadosmo bez radnika zbog starosti

17. 07. 2019. u 09:28

MMF o smanjenju broja stanovnika u ovom delu Evrope: U narednih 30 godina zbog starenja i migracija Srbije je u grupi zemalja u kojima bi radna snaga mogla da opadne za 20 procenata

Прогнозе ММФ: Остадосмо без радника због старости

Foto Tanjug

ZEMLJE centralne, istočne i jugoistočne Evrope mogle bi u sledećih 30 godina da se suoče sa snažnim smanjenjem radne snage, upozorio je Međunarodni monetarni fond. Populacija u zemljama ovog regiona, uključujući i Tursku, do 2050. suočiće se sa padom broja stanovnika za 12 odsto zbog starenja i migracija, istakao je Tao DŽang, zamenik generalne direktorke MMF, na međunarodnoj konferenciji "Demografija, zapošljavanje i rast: Upravljanje budućnošću u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi".

Istraživanje MMF predviđa da će Bugarska, Letonija, Poljska i Ukrajina zabeležiti najveći pad radne snage, veći od 30 odsto, do 2050. godine, prenosi portal Emerging Europe.

- Ali i u nekim boljim slučajevima, kakvi su Slovačka ili Srbija, radna snaga bi mogla da opadne za 20 procenata do 2050. godine. Emigracija je pogoršala problem smanjenja radne snage i ubrzala starenje država - navodi portal.

DŽang je upozorio da to znači da će radna populacija morati da izdržava više nego dvostruko veći broj starijih osoba nego što to trenutno čini.

- Ti demografski izazovi mogli bi značajno da uspore ekonomski rast - ocenio je on. - Smanjenje ponude rada i niža produktivnost starijih radnika, zajedno s većim pritiskom na javne finansije, mogli bi zemlje da koštaju oko jedan odsto BDP-a godišnje.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)