Српске бање процветале од ваучера

Ј. Субин

понедељак, 15. 07. 2019. у 20:02

Српске бање процветале од ваучера

Фото Д. Дозет

Влада досад издвојила 1,86 милијарди динара за подршку туризму. За трећину више домаћих гостију у односу на 2015. Профит за угоститеље

ВЛАДА Србије издвојила је 1,86 милијарди динара за више од 372.000 ваучера, који су искоришћени од 2015. године, за одмор у Србији. Највише ваучера издато је ове године, када је Министарству трговине већ у априлу стигло 120.000 пријава грађана. Ипак, када је пре четири године рођена идеја дотације одмора у Србији у вредности од 5.000 динара по ваучеру, нико није очекивао овако добре резултате. Тако бар тврде стручњаци за туризам.

- Ова мера има многобројне позитивне ефекте на развој и унапређење туризма у Србији - објашњава Мирослав Кнежевић, помоћник министра трговине. - Од када је започета ова акција, први пут после 2007. имамо повећан промет домаћих туриста. Од 2015. до 2018. године број долазака домаћих гостију повећан је за 32 одсто, а број ноћења је повећан за 34 одсто. Најтраженије дестинације за реализацију ваучера биле су Сокобања, Златибор, Врњачка Бања, Сијаринска Бања и Рибарска Бања.

Како објашњава Кнежевић, у овим местима ваучери су највише допринели порасту туристичког промета. Захваљујући ваучерима, многа места, попут Љубовије, Апатина, Беле Цркве, Ивањице, Златара и Крупња, постала су посећенија и видљивија на туристичкој мапи Србије. Програм доделе ваучера за одмор у Србији омогућио је грађанима да боље упознају своју земљу и уживају у разноврсној туристичкој понуди.

Прочитајте још - У нашим бањама лепше него на мору!

- Важно је истаћи да се, поред раста промета домаћих туриста и већег броја категорисаних објеката, повећао и приход од боравишне таксе у јединицама локалне самоуправе, а већа је и попуњеност смештајних капацитета - казао је Кнежевић. - Када је у питању категоризација, Министарство води евиденцију угоститељских објеката, хотела, мотела, туристичких насеља, пансиона и кампова, док су за куће, апартмане, собе и сеоско туристичко домаћинство надлежне локалне самоуправе.

Сокобања, Фото: З. Јовановић

Према речима Кнежевића, управо су објекти који су у надлежности локалних самоуправа најзаступљенији у понуди смештаја за грађане који користе ваучере. Министарство нема прецизне податке о томе колико се повећао број таквих категорисаних смештаја у односу на период када ваучери нису постојали.

- Број заинтересованих угоститеља који учествују у програму реализације ваучера константно расте - истиче Кнежевић. - Када је започета акција 2015, пријавила су се укупно 243 угоститеља, док их је ове године чак 1.400, па грађани могу да бирају смештај широм земље, на више од 60 дестинација.

фото Д.Дозет

НАЈВИШЕ ИЗ ГРАДОВА

Државне дотације за одмор у Србији највише узимају људи из Београда, Новог Сада, Ниша, Зрењанина и Лесковца. Да би добили ваучере, грађани морају да имају резервисан боравак од минимум пет ноћења, и то у пријављеним и регистрованим објектима. Да би неко добио ваучер вредности 5.000 динара, довољно је да има месечна примања мања од 60.000 динара.Иначе, више од половине оних који узму ваучере су пензионери.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације