NEVREME koje je u nedelju pogodilo Srbiju gotovo da je desetkovalo useve po Vojvodini. Jak vetar, kiša i grad uništili su priličan broj voćnjaka, ali i ratarskih kultura. Pojedina mesta ostala su bez struje i vode, a oluja je uništila kuće i škole.

Iako nije bilo leda, kiša i jak vetar, na području Sremske Mitrovice, prouzrokovali su veliku štetu na njivama u Velikim Radincima, Grgurevcima, Manđelosu i Čalmi, gde su najviše stradali kukuruz i suncokret. Kako je objasnio Vladimir Nestorović, načelnik Gradske uprave za poljoprivredu i zaštitu životne sredine u Sremskoj Mitrovici, najveća šteta je na kukuruzu, suncokretu, ali i na pšenici. Prinosi na tim parcelama biće sigurno za 40 odsto manji. Ima oranica gde je šteta stoprocentna.

Predeo njiva na putnom pravcu od Sremske Mitrovice prema Ležimiru, od ponedeljka izgleda tužno.

- Suncokreti koji su se žutili, milina ih je bilo videti, sada su povaljani na zemlji - kazala je Rada Savić, ispred MZ Ležimir. - Teško da se ta kultura sada može oporaviti. Šteta nije pričinjena jedino na voćnjacima.

Pročitajte još - NEVREME PROTUTNjILO SRBIJOM: Loznica bez struje,u Šapcu padale fasade, u Novom Sadu drveće uništilo automobile, leteli kontejneri (FOTO+VIDEO)

Obilne padavine zabeležene su i na području opštine Stara Pazova, gde je veoma brzo napadalo do 50 litara po kvadratnom metru. Na području bačkopalanačke opštine najteže posledice pretrpelo je Karađorđevo, koje je ostalo bez struje i vode, a olujni vetar oštetio je mnoge zgrade.

- Porušeno je više od 40 električnih stubova i oko 60 stabala, koji su oštetili mnoge objekte u selu - ispričao je Branislav Šupnica, predsednik Opštine Stara Pazova. - Nevreme je nanelo ogromnu štetu i usevima u atarima Obrovca, Karađorđeva, Bačke Palanke i Čelareva. Posebno su pogođena polja pod suncokretom i pšenicom, a znatne štete pretrpeli su kukuruz i voće.

I Novi Sad su zahvatili snažni pljuskovi, grmljavina i olujni vetar, nanevši gradu i okolini materijalne štete prouzrokovane u prvom redu lomljenjem stabala i grana drveća.

Pročitajte još - Grom udario u antenu, zapalio kuću (FOTO)

PREKINUTA ŽETVA PŠENICE

NA području pećinačke opštine pod pšenicom je zasejano više od sedam hiljada hektara merkantilne pšenice, dok pivarskog i stočnog ječma ima na oko 800 hektara.

- Od ukupne površine zasejane pšenicom požnjeveno je 50 odsto, s tim što je ječam prvi sazreo pa je urađen na oko 90 odsto zasejanih površina - rekla je Marijana Panić, predsednica Udruženja poljoprivrednih proizvođača opštine Pećinci. - Ove godine imali smo dosta kišnih dana i vlage, da bi zatim nagli temperaturni skok negativno uticao na pšenicu.

Žetva hlebnog zrna započela je i na teriroriji Sremske Mitrovice, ali zbog nevremena koje je zahvatilo ovaj deo Srema, trenutno je prekinuta.