Srpska svinjetina put Kine

J. Subin

ponedeljak, 17. 06. 2019. u 14:07

Српска свињетина пут Кине

Nedimović i Zang/Foto Tanjug

Ugovor za izvoz mesnih i mlečnih proizvoda u najmnogoljudniju zemlju

MESO i mlečni proizvodi iz Srbije trebalo bi da se do kraja godine nađu na tržištu Kine. Put do polica ove zemlje neće biti lak, ali proizvođači u Srbiji su uvereni da mogu da proizvedu dovoljno svinjskog mesa za ovo veliko tržište.

Pročitajte još - Mleko sigurno i kvalitetno

Ugovor koji će omogućiti izvoz svinjskog mesa i mlečnih proizvoda potpisali su juče srpski ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i zamenik ministra Generalne uprave carine NR Kine Zang Jiven. Potpisan je i Memorandum o saradnji na uvozu i izvozu prehrambenih proizvoda i bezbednosti hrane.

Pročitajte još - Nedimović: Otvara se tržište Kine za mleko iz Srbije

Prema rečima ministra Nedimovića, ostalo je da se potpiše Sporazum o fitosanitarnoj zaštiti, a prvi sanitarni inspektori iz Kine očekuju se već sledećeg meseca.

- Potpisivanje ovih dokumenata strateška je stvar za Srbiju u oblasti poljoprivrede, zbog otvaranja kineskog tržišta za svinjsko meso i mlečne proizvode - kazao je Nedimović. - Otvaranje tržišta je bio zahtev domaćih proizvođača i sledeći korak je da obavestimo kineske kolege koje su naše kompanije zainteresovane za izvoz, kako bi kineska inspekcija obavila kontrolu objekata, po proceduri koja je predviđena sporazumom. Kinesko tržište je atraktivno jer su oni najveći potrošači svinjskog mesa na svetu. Količina izvoza svinjskog mesa i mlečnih proizvoda zavisiće od stanja na tržištu, naše ponude i cene.

Nedimović kaže da je prosečan uzgoj svinja oko četiri miliona komada godišnje, a kad bi cena bila bolja, uzgoj bi mogao da bude veći. Kako je rekao, proizvođači imaju potencijal da proizvedu od 10 do 14 miliona komada svinja godišnje. Postoje i prerađivački kapaciteti, jer imamo veliki broj klanica svinja koje uglavnom rade u jednoj ili dve smene, a ako bi svaka radila u tri smene, kapaciteti bi se znatno povećali.

SLABA VAJDA OD MLEKA

Prema rečima Sanje Bugarski, predsednice Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine, nijedna zemlja koja je toliko udaljena nema kalkulaciju da izvozi mleko, ali bi mogli mleko u prahu i tvrde sireve.

- Gotovo nijedna mlekara ne pravi tvrde sireve koji trpe velike cene transporta - objašnjava Bugarski. - Nemamo velikih mlekara koje prave takve proizvode. Svi hoće da brzo dođu do para, a to je i rezultat ovih gazda, koji danas uđu u mlekaru, a sutra bi već da zarade. Kada se radi tvrdi sir, mora minimum šest meseci da prođe da bi se nešto zaradilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Juga

18.06.2019. 10:30

Moze samo kratko pitanjce ? Ko ce izvoziti to meso , milsim kad kod mene u selu niko ne drzi svinje !? A to ovi veliki , aaaaa... da da da

Jugoslav Djordjevic

18.06.2019. 10:32

Koliko kapiram, mi uvozimo meso a njima cemo da izvozimo ... samo ne znam ko drzi te svinje