Nedimović: Otvara se tržište Kine za mleko iz Srbije

Tanjug

12. 06. 2019. u 16:25

Недимовић: Отвара се тржиште Кине за млеко из Србије

Foto Tanjug / Branislav Nedimović

Nedimović je u sredu sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu Vukom Radojevićem posetio destileriju "Braće Kravić" u naselju Velebit u opštini Kanjiža kao i farmu krava "Mihalek-Pap" u Utrinama, u opštini Ada

Srbija će za nekoliko dana moći da izvozi mleko i mlečne prerađevine na tržište Kine, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i dodao da je ta mogućnost uspostavljena zahvaljujući državnoj Nacionalnoj referentnoj laboratoriji za kontrolu kvaliteta mleka.

Nedimović je u sredu sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu Vukom Radojevićem posetio destileriju "Braće Kravić" u naselju Velebit u opštini Kanjiža kao i farmu krava "Mihalek-Pap" u Utrinama, u opštini Ada.

On je tom prilikom istakao da uspešna imanja, poput farme "Mihalek-Pap", koje je trenutno među najvećim proizvođačima mleka, predstavljaju rezultat velikog truda i rada, a Radojević je izneo podatak da to domaćinstvo godišnje prerađivačima isporuči više od dva miliona litara mleka.

Nedimović je rekao i da je veoma važno da oni imaju podršku države, kako za muzna grla, tako i za premije za mleko i sve što je neophodno za proizvodnju mleka i primetio da bi to, kada bi država imala sličnih 20 farmi mleka, bio ozbiljan posao.

Pročitajte još - Mleko sigurno i kvalitetno

"Za nekoliko dana mi ćemo imati otvorena neka nova tržišta, pre svega tržište Kine za mleko i mlečne prerađevine. Isto tako, od oktobra, vezano za tržište Rusije, imaćemo pravo da bez kvota izvozimo određene vrste sireva", najavio je Nedimović, a navodi se u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

U katastarskoj opštini Ada nema mogućnosti da se koristi zemljište po pravu prečeg zakupa, pa će to, kako je Nedimović naglasio, morati da se promeni što je i planirano izmenama zakona na jesen.

Na taj način biće obezbeđeno da stočari imaju određene površine zemlje na višegodišnji vremenski period, koji neće biti kraći od osam do deset godina.

U tom smislu, ministar je naglasio da se bez kvalitetnog stočarstva ne može poboljšati kvalitet zemljišta.

Destilerija "Braće Kravić" kod Kanjiže i farma krava "Mihalek-Pap" su reprezentativna poljoprivredna gazdinstva, koja ostvaruju izuzetne rezultate.

Etno kuća i destilerija "Braće Kravić", koji se bave proizvodnjom rakije viljamovke, kajsije i dunje, u okviru svog voćnjaka, i farma porodice "Mihalek Pap" u Utrinama, koja poseduje 400 grla krava muzara i obrađuje oko 150 hektara zemlje, svoju proizvodnju zasnivaju na modernim tehnologijama, a uz punu primenu stručnog znanja, što obezbeđuje odličan kvalitet.

Pročitajte još - Konačno ćemo znati kakvo mleko pijemo

Pokrajinski sekretar Vuk Radojević je rekao da je razgovor sa poljoprivrednicima na terenu, koji sekretarijat redovno praktikuje, najbolji način da se uoče njihove potrebe i nađu prava rešenja za poboljšanje mera agrarne politike.

Podsetio je da u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu postoje mere, koje se tiču finansiranja i subvencionisanja nabavke opreme za stočarske farme, u odnosu na kriterijume prema IPARD programu, kao i da je ove godine potpisan značajan broj ugovora sa farmama iz Vojvodine.

"Danas odavde želimo da pošaljemo poruku da vrednim radom i opredeljenjem za ozbiljnim bavljenjem poljoprivredom, za samo deset godina može da se dođe do statusa najvećeg proizvođača mleka u Srbiji", poručio je Radojević.

Naveo je da poljoprivredna gazdinstva i porodični agrobiznis predstavljaju perspektivu, i zato je čvrsto opredeljenje države da ih podrži.

Takođe, dodao je da je Sekretarijat u 2017. godini prepoznao proizvođače vina i rakije i direktno ih subvencionisao, kao i da Pokrajinska vlada podržava i male proizvođače, pružajući im pomoć u vezi sa sertifikacijom njihovih proizvoda, dobijanjem oznake geografskog porekla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

MilijanaLakić

12.06.2019. 17:02

Veoma je važno da gazdinstva koja se bave proizvodnjom i preradom mleka imaju sigurno tržište da se uvek nađu prava rešenja za poboljšanje mera agrarne politike kao i to da Pokrajinska vlada podržava i male proizvođače, pružajući im pomoć u vezi sa sertifikacijom njihovih proizvoda, dobijanjem oznake geografskog porekla.

Ferenc

12.06.2019. 17:34

Hoće li naši proizvođači uspeti da održe kvalitet a bogami i kvantitet? Pretpostavljam da je ugovor potpisan za teritoriju jednog omanjeg njihovog grada da ne kažem sela:))

Mile

12.06.2019. 18:07

Ovo je šansa koja se ne sme propustiti.. Svo mleko koje Srbija proizvede da otkupi Kina pa je to samo za jedan njihov manji grad! Znači tržište izvanredno! Samo da se mi pokažemo kao odgovorni i vredni... što i jesmo!

Bojan

12.06.2019. 18:48

Neki su bili skeptici kada smo krenuli u ofanzivu prema Kini a danas ćute kada vide koliko je ta ofanziva urodila plodom.

Serbinator

12.06.2019. 19:50

Eto koliko znače dobri odnosi sa Kinom, svakog meseca otvara se neko novo tržište.