Turski tok opet koče Bugari

M. N. S.

14. 02. 2019. u 20:04

Susedi suspendovali tender za izgradnju gasovoda do granice sa Srbijom. Zvanični razlog žalba jedne domaće firme na uslove javne nabavke. Stručnjaci tvrde da se neće ponoviti sudbina „Južnog toka“

Турски ток опет коче Бугари

Foto Vladimir Solntsev

"TURSKI tok" se opet našao pred novim izazovom. Bugarska kompanija "Bulgartransgas" privremeno je suspendovala tender za izgradnju gasovoda od kompresorske stanice Nova Provadija do granice sa Srbijom. Sve to bi moglo da odloži početak postavljanja cevi ovog magistralnog gasovoda.

Kako je Bugarska bila odgovorna i za zaustavljanje "Južnog toka", ova informacija je podigla tenzije i u Srbiji. Stručnjaci, međutim, kažu da ova situacija ne bi trebalo da utiče na sudbinu "Turskog toka", jer prekid tendera nije posledica političkih barijera, već prvenstveno "nejasnoća" u vezi sa učesnicima u poslovima izgradnje gasovoda. "Južni tok" je zaustavljen zbog političkih pritisaka Evrope i Amerike na Bugarsku, a sada se "koplja lome" oko učešća u poslu oko izgradnje.


PROČITAJTE JOŠ:
Mađari ne ruše "Turski tok"

Ovaj tender za izgradnju gasovoda je, kako prenose bugarski mediji, stao zbog žalbe jedne domaće firme. Bugarskoj antimonopolskoj komisiji tužbu je podnela državna firma "Atomenergoremont", koja se bavi remontom opreme u tamošnjim elektranama. Ova kompanija osporava objašnjenja "Bulgartransgasa", koja se prvenstveno odnose na načine finansiranja ovog projekta.


NASTAVAK

Tender će, kako prenosi SeeNews, biti nastavljen ako Komisija za konkurenciju odbije "Atomenergoremontov" zahtev za obustavu tendera ili donese rešenje u korist "Bulgartransgasa". Nakon toga, rok će morati da se produži za onoliki vremenski period koliko je trajala obustava tendera.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

Somborac

14.02.2019. 20:30

Pa naravno da oni koce. Kocili su i prvi put, kocice i ovaj i sledecih 100 puta. Narod bez nacionalnog identiteta i petlje da Amerima kazu ne.

неимени

14.02.2019. 20:31

Сконтаће и Руси једног дана, кад их "браћа Словени" заврну по стоти пут.

Vatro Marx

14.02.2019. 20:46

Uticaj je sa zapada da se nebi Srbija domogla Russkog gasa. Protiv Srbije hoce sve sto im se ukaze, samo da bi Srbija kleknula na kolena pred zapad, to je njihov stav i san.

Srbija je okružena zemljama NATO saveza

15.02.2019. 07:19

@kengur - Znači, od ruskog gasa nema ništa...

Мр Радомир Шћепановић

14.02.2019. 21:11

УСА је рекла да Србија неће имати гасовод!

cane

15.02.2019. 07:05

@Мр Радомир Шћепановић - cak i da se bugari sloze, kod nas ce onda izbiti rat sa siptarima i kozna sta vec, oni ne biraju sredstva

Goran

14.02.2019. 21:20

dokle evropa i amerika ako si gazda u svojoj kuci (drzavi) , ko je taj da dodje i da mi naredjuje u mojoj kuci sta cu gde cu i kako cu, sve same prodane duše, zaustavi gradnju izvoli pola miliona evra, tako je i kod nas.

Čiča Gliša

14.02.2019. 21:35

Da bi zaobišao Srbiju, a od Bugarske stigao do Mađarske, tok će sa malim korekcijama (kroz BiH i Hrvatsku), ići trasom kojom je preko Albanije i Crne Gore u Mađarsku bežao makedonski predsednik Gruevski.

Andreja Analiticar

14.02.2019. 22:04

Nisu to Bugari koji koce, vec su to ponovo Amerikanci koji koce preko Bugara. To je stara prica u novom krznu.

Maрко

14.02.2019. 22:22

Па зар није тај њихов премијер ишао код Путина да моли за гасовод ? Мало је рећи да су непоуздани.

TRex

15.02.2019. 07:22

Predhodni komentatori izgleda nišu ni pročitali ceo članak, već samo naslov ! Ne koče bugari, već je to uobičajna procedura na tenderu, tj. firme se bore da dobiju posao izgradnje gasovoda. Inače, gasovod "Turski tok" je izmedju Turske i Rusije, a preko Bugarske, Srbije i Madjarske je "Južni tok", jer ide već odavno definisanom trasom.