UDRUŽENjE ZA GAS: Amerikanci stopiraju Turski tok kroz Srbiju

Beta

ponedeljak, 11. 02. 2019. u 17:41

УДРУЖЕЊЕ ЗА ГАС: Американци стопирају Турски ток кроз Србију

Gasovod Turski tok Foto Promo

Predsednik Skupštine Udruženja za gas u Srbiji Vojislav Vuletić rekao je danas da nema izgleda da u ovom trenutku započne gradnja magistralnog gasovoda Turski tok kroz Srbiju jer "ne daju Amerikanci"

Predsednik Skupštine Udruženja za gas u Srbiji Vojislav Vuletić rekao je danas da nema izgleda da u ovom trenutku započne gradnja magistralnog gasovoda Turski tok kroz Srbiju jer "ne daju Amerikanci".

On je za Betu rekao da ne isključuje mogućnost da gradnja gasovoda kroz Srbiji počne za, možda šest mesci ili godinu dana, pod drugim uslovima.

Agencija za energetiku Srbije (AERS) je rusko-srpskoj firmi Gastrans dozvolila gradnju gasovoda Turski tok koji bi se priključio na bugarski kod Zaječara, a kod Horgoša produžio u Mađarsku sa pravom izuzeća od "trećeg energetskog paketa" po kome ne može biti isti vlasnik i gasa i cevovoda, ali je zatražila mišljenje Energetske zajednice (EZ) koja ima dodatne zahteve i traži da se dozvoli i drugim snabdevačima gasa da koriste deo kapaciteta gasovoda koji bi gradio Gastrans.

PROČITAJTE JOŠ: "Turski tok" kroz Srbiju krajem 2019!

"Ovog trenutka nema ništa od Turskog toka kroz Srbiju jer ne dozvoljava Amerika pošto nudi njen gas, proizveden iz škriljaca koji bi se u Evropu dopremao u tečnom stanju", rekao je Vuletić.

Ocenio je da je zahtev EZ da Srbija dozvoli pristup drugim snabdevačima na pet tačaka, kod Zaječara, na mestu ulaska iz Bugarske u Srbiju, kod Horgoša, mestu izlaska iz Srbije i na još tri mesta u Srbiji, "samo još veće zamagljivanje postavljenih uslova".

Kroz svaki gasovod, kako je rekao, "ide gas onoga ko može da ga isporuči, a u ovom trenutku i za sledećih deset godina to je Rusija".

PROČITAJTE JOŠ: Prva cev gasovoda već krajem marta


"Govorim o obezbeđivanju normalnih količina, a ne o količinama koje nosi tanker, a koji su Amerikanci dovezli u Poljsku ili neku drugu zemlju", rekao je Vuletić.

Evropa je prošle godine, prema njegovim rečima, potrošila 550 milijardi kubnih metara gasa i od te količine skoro 40 odsto je gas uvezen iz Rusije, 30 odstao nabavlja iz najvećih evropskih nalazišta u Norveškoj i Holandiji, a preostalih 30 odsto svaka zamlje obezbeđuje iz sopstvenih izvora ili manjom kupovinom od trgovaca gasom.

Istakao je da "u narednih deset godina teško da bilo ko može da zadovolji potrebe Evrope, osim Rusa, jer Međunarodna gasna unija predviđa da 2030. Evropa troši 750 milijardi kubika gasa".

PROČITAJTE JOŠ: Pompeo će tražiti od Mađarske da ne podrži Turski tok

"Tvrdnja da Amerikanci mogu da obezbede gas za Evropu, proizvodeći ga iz škriljaca, je priča političara i neznalica", rekao je Vuletić.


foto Tanjug/Ap

Prošle godine su, podsetio je, Amerikanci zbog hladne zime posebno u Bostonu "uvezli gas iz Rusije da bi ogrejali svoje građane, što znači da ga nemaju dovoljno ni za sebe, već da samo hoće da onemoguće da Rusija puni njen budžet prodajom nafte i gasa i da sklone predsednika Putina (Vladimira)".

Najveće gasno nalazište je, prema njegovim rečima, Južni fars u Iranu, prema granici sa Katarom odakle i Katar crpi gas.

"Iran, Sirija i Irak su sklopili sporazum 2011. godine da grade Islamski gasovod, a istovremeno su Katar i Saudijska Arabija sklopili sporazum da grade Arapski gasovod koji bi snabdevali Evropu gasom, ali su Amerikanci da bi to sprečili proglasili diktatorom sirijskog predsednika Bašar el Asada, napravljena je revolucija i sve je stopirano", rekao je Vuletić.

Amerikanci, prema njegovim rečima, "guše svakog ko je uspešan da bi oni bili najuspešniji, pa su tako svojevremeno preko Borisova (Bojko), kada se spremao za izbore za predsednika bugarske vlade zaustavili gasovod Južni tok koji je trebalo da ide i kroz Srbiju.

"Amerikanci su mu rekli da neće pobediti ako pusti da Južni tok prođe kroz Bugarsku da bi došao do Srbije", rekao je Vuletić i dodao da je Borisov napravio Bugarskoj ogromnu štetu zbog izgubljenih prihoda koje je ta zemlja mogla da ima od tranzitne takse.

Amerikanci i Evropa pod njihovim uticajem i sada, kako je rekao, "mogu da nađu nekog Borisova i stopiraju Turski tok kroz Srbiju".

Dodao je da je EZ i za Srbiju mogla da napravi izuzeće i ne primeni "treći enegetski paket" kao i za Transjadranski gasovod (TAP) koji će u Evropu dopremati gas iz Azerbejdžana, ali da je to neko sprečio.

Vuletić je upozorio da, kada početkom 2020. godine, istekne ugovor za tranzit gasa iz Rusije preko Ukrajine, Srbija neće imati dovoljno gasa. Rešenje se, prema njegovim rečima, ne može tražiti ni u dopremanju gasa preko gasovoda Severni tok jer bi zbog dužeg puta do Srbije i tranzitne takse bile visoke, a zbog toga i gas preskup.

Evropa će, kako je rekao, izgraditi ne samo gasovod Severna tok 2 kojim se gas iz Rusije doprema u Nemačku i na koji se ne odnosi "treći energetski paket" jer cevovod prolazi međunarodnim vodama, nego će izgraditi i Severni tok 3.

"Da se Srbija graniči sa Rusijom mogla bi direktnim dogovorom sa tom državom i bez poštovanja evropske regulative da doprema gas u Srbiju, kao što je to sada uradila Turska, preko gasovoda Turski tok", rekao je Vuletić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (23)

Djordje

11.02.2019. 18:55

@Hercegov Grad - O “juznom toku” se ne prica dve godine! Blokiran iz Bugarske po uceni amerikanaca! Sa koje si planete ti stigo!?

bager

11.02.2019. 18:31

Samo EU moze da stopira tu gradnju ,a amerika nikako ,,pre ce biti da neko od nasih sprema sebi teren da se ubaci kao firma cerka ili veliki milionski poklon za " uspeh"

Aleksandar

11.02.2019. 18:43

A ko nama moze da zabrani da u svom dviristu radimo? Uzmite se upamet, dosta vise EU

Charlie

11.02.2019. 18:45

Ne očekujte da firme u Srbiji iz NATO zemalja plaćaju Rusima gas.Gas iz Rusije će ostati na raspolaganju građanima Srbije,ali uz uslov da firme mogu kupovati skuplji,ali svoj gas.

Apis

11.02.2019. 18:50

Ne, ovo je ponovo koketiranje sa Amerima. Nema prepreka osim ako se ne plasimo sankcija. Amerika uslovljava. Nase je da odaberemo stranu.

Laki

11.02.2019. 18:52

Sta smo mi? Americka kolonija? Znaci na dnu smo, Jos da nas istrebe kao indijance...

Sloba

11.02.2019. 18:59

Pa, je li nama Amerika veci prijatelj i saveznik od Rusije? Ako je tako, onda Vucica treba zaista srusiti.

Vlasta Vladin

11.02.2019. 19:01

ДОКЛЕ ВИШЕ АМЕРИКАНЦИ ! ВИШЕ СУ ДОСАДИЛИ И БОГУ И НАРОДУ ! РУСИА ТУ МОРА БИТИ ДАЛЕКО КОНКРЕТНИА И СТРОЖА !

Драган Јовановић

11.02.2019. 21:49

Ко води политику и економију у Србији?

MILORAD

11.02.2019. 22:16

Zato Nemci i Turci grade sebi gasovod i gledaju svoje interese tako trba i Srbija.

Knez Lazar

12.02.2019. 13:20

 Drzava treba da gleda nas interes a ne sta amerikanci kazu. Oni su se pokazali sta i kako nam misle zadnjih 20 godina.

Vatro Marx

21.02.2019. 19:35

Neka se buni nek te vredja okreni Srbine Amerikancu ledja, Dosta je biti sluga u tvojoj kuci, da te Amerikanac jos stalno muci.