Savu više ne moraju da peku

J. Su. - S. B.

utorak, 05. 02. 2019. u 08:00

Саву више не морају да пеку

Foto N. Fifić

Uredba o proizvodnji i prometu hleba od brašna t-500 ukinuta, a u pekarama poskupljenje. Strah da će biti manje jeftinijih vekni na rafu

VIŠE ne moraju da imaju 40 odsto hleba "sava" u ukupnoj proizvodnji, a ovoj vekni mogu sami da određuju cenu i ne moraju da se drže granice od 46 dinara. Nakon punih osam godina, prestala je da važi Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500, što su mnogi pekari jedva dočekali. Tako su samo dan nakon "ukidanja" ovih pravila, podigli cene i to za pet dinara.

PROČITAJTE JOŠ - Ljajić: Moguće ukidanje uredbe o socijalnom hlebu

Među prvima koji su "korigovali" ovu cenu jesu niške pekare, pa u mnogim od njih više ne može da se nađe beli hleb za 30 dinara. I dok u Uniji pekara opravdavaju ovaj postupak rastom cene žita na tržištu, potrošačima je sumnjiva "slučajnost" da "sava" poskupi dan nakon što je Uredba prestala da važi.

PROČITAJTE JOŠ - Hleb "Sava" neće moći da pređe 46 din do kraja januara 2019. godine

- Ne postoji ekonomska opravdanost da beli hlep poskupi, to je jednostavno "lov u mutnom" - kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije. - Kod nas ima više od 250 mlinova, koliko li samo uđe žita na crno i brašna. Kada je uredba ukinuta, evidencije više nema, a ni ekonomske opravdanosti. Pekare ne treba da zarađuju na hlebu, već na kiflama. Sramota je da se na hlebu zarađuje. Uz to, treba naglasiti i da je zabranjeno kartelsko udruživanje i da se oni dogovaraju oko cene. Do juče je hleb bio 30 dinara, a mogli su finu zaradu da imaju na specijalnom hlebu. Danas se svako bavi pekarstvom, a najmanje je kvalifikovanih pekara.

Prema rečima Papovića, tržište je slobodno sada i mogu da rade šta god hoće. A mogu i da prave šta žele. Otud i strah da će pekare ponuditi manje jeftinog hleba, a više specijalnih skupih vekni. Potrošači se nadaju da će to regulisati tržište.

- Mali pekari su svojim načinom proizvodnje, čast izuzecima, i neevidencijom brašna, ubili industrijsko pekarstvo, gde se tačno zna koliko brašna uđe, a koliko hleba izađe - govori Papović. - Na belom hlebu pekari dobro zarade, a narod najviše pljačkaju na specijalnom hlebu.

TRAŽE I KVALITET - KAKO je na tržištu već mogao da se nađe hleb istog kvaliteta, čak i jeftiniji u odnosu na propisanu cenu, ne očekujemo da će doći do bilo kakvih promena - rekao je Miloš Marković, direktor marketinga kompanije "Don don". - Takođe, uredba je obavezivala i proizvođače da proizvedu i stave u promet hleb od brašna T-500 u određenim količinama. Iako se u Srbiji generalno i dalje više u ishrani koristi beli hleb, poslednjih godina pokazalo se da se u sve većoj meri traže i kvalitetnije vrste hleba.

Kako kaže Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije, proizvođačka cena je bila vrlo niska, pa je došlo do usklađivanja cena. Tvrdi da poskupljenje nema veze sa ukidanjem uredbe, već sa tim da je pšenica "otišla" sa 17 na 23 dinara.

- U Nišu su imali vrlo nisku cenu hleba, 30 dinara, a 33 dinara je proizvođačka cena - govori Pralica. - Cena hleba je posledica poskupljenja pšenice i brašna, a sve je to daleko ispod 46 dinara, koliko je bilo propisano uredbom. Treba znati i da je hleb u Srbiji duplo jeftiniji u odnosu na region. Urađena je samo korekcija cena i ne očekujemo neko poskupljenje. Svakako, ako zaživi izvoz pšenice za Egipat, moguće da će ona i poskupeti, pa samim tim i hleb. Ali na to niko ne može da utiče.

Sekretar Udruženja za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije Dimitrije Ivanović kaže da više nije bilo ekonomskog opravdanja za dalje produžavanje ove uredbe, koja je doneta 2010. godine, na šta su ukazale i temeljne analize Ministarstva trgovine.

Prema rečima Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije, ukidanje uredbe bila je poslednja u nizu privredničkih inicijativa, koju su oni zastupali, a Vlada prihvatila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (26)

Milos Preduzetnik

05.02.2019. 08:20

Treba svi da zaradjuju a ne samo drzava i oni koji seku zito i pekari...

Amidza

05.02.2019. 11:38

@Milos Preduzetnik - Tako je. Zalazimo se za drustvo radnih i postovanih ljudi i sistem bez eksploatacije i bez siromaštva i podela pa ce ekonomski zakoni i moć odlucivanja biti u rukama mudrih, obrazovanih i moralnih zakonodavaca a na korist svima.

Немања

05.02.2019. 08:25

" Срамота је да се на хлебу зарадјује", рече човек и остаде жив. Значи, пекар је Божји човек и његова деца могу да једу ваздух? Срамота је да сте довели народ да се стресира за пет динара, а не да пекар заради новац.

Dorucak

05.02.2019. 08:30

Daleko smo mi od bilo kakvih standarda u pekarstvu, ovo od 4 dinara je jako vidljivo pa moze da se digne buka ali sta sve narod ne vidi a radi se kao uobicajena procedura u pekarstvu to je ono cega bi trebali mnogo vise da se plasimo. Zato je potrebno pratiti evropske direktive, da podignemo standarde radnih procedura a kada ih dostignemo unija, posebno ne politicka, nam nikako ne treba..

Marenda

05.02.2019. 11:34

@Dorucak - Apsolutno tocno. Ugledajte se na susjede iz EU. Samo sto ce kvalitetan kruh imati malo tko da jede jer svi odose u Europu.

aleksa

05.02.2019. 08:36

Bezobrazluk!!! Pekare brasno placaju oko 35 dinara za kilogram od 1kg brasna se dobije 2.5 vekne hleba + ostali inputi hleb da se proizvede nekosta vise od 15tak dinara...

Beskvasni

05.02.2019. 08:39

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. Samo se nadam da to poskupljenje ne daje povoda za novi razdor po istom principu da se favorizuju jedni na račun drugih. Odnosno, uzme se jednima neko pravo, a da se drugima. Onda zbog hleba ima da se drvlje i kamenje obrusi na pekare posto imaju 'dozvolu' da 'zaradjuju' na sirotinji povecanjem cene hleba. Za to vreme veliki igrači uzivaju jer njima je svanulo kad je nama omrklo.

* КОМЕНТАР *

05.02.2019. 09:04

А ти народе сада цркни уз силно повећање плата и пензија!!! А мој друг Младен има воденицу у селу Вета и даје на млевење одличан "дискаунт" па ви извол'те!!!

Драган Р

05.02.2019. 09:17

У економији је тржиште исто што и улица у животу, а укидати законе и правила које регулишу економију и све препустити тржишту исто је као када би укинули полицију, тужилаштва и судове и пустили да све решава улица. Ако је тржиште Бог за економију зашто Америка уводи царине на кинеску и робу из ЕУ и зашто ЕУ прописује квоте за увоз? Не знам за друге, али мене је као Нишлију срамота што се некада највећа пекара на југу Житопек, данас зове Дон Дон и што нам Словенци усред Ниша пеку и продају хлеб.

kazuar

05.02.2019. 11:26

@Драган Р - Draganče, ako je pekara bila najveća, najbolja, najprofitabilnija, zašto se prodala?

Mister Berns

05.02.2019. 09:50

Trebalo bi kažnjavati, makar novčano, ako već ne mogu zatvorske kazne, za izjave tipa hleb je duplo jeftiniji kod nas nego u regionu.

goran

05.02.2019. 10:12

Da,da sramota je da se na hlebu zarađuje. Moraćete vi iz kojekakvih komiteta, saveza, NVO, udruženja da napravite pekaru. Nije to mnogo para a rada još manje

Laki

05.02.2019. 10:13

Kilo brašna za pekare košta ispod 30 dinara sigurno, možda i 20, a iz kila idu tri vekne... Malo kvasca, soli i vode - možda još 5 dinara, plus struja 2 dinara po vekni... Ukupno 16 - 17 dinara proizvodna cena

d

05.02.2019. 11:01

"Tako su samo dan nakon "ukidanja" ovih pravila, podigli cene i to za pet dinara.Pekare ne treba da zarađuju na hlebu, već na kiflama. Sramota je da se na hlebu zarađuje." * samo im ti reci, poslusace te odmah, pitam se, ako vlada ekonomija, sto onda trpimo svu tu gamad sve te proklete parazite koji glume drzavu, kad ta drzava nicemu ne sluzi a nema ni granice ? parazite istrebite, istrebite parazite, ili ce oni vas

Austrijanac

05.02.2019. 15:06

@d - Gde ima u Becu hleb ispod dva evra? Nemoj da lazes narod sram da te bude.

Milan

05.02.2019. 11:04

Sad će da pojeftini na 1 eur. Bravo Rasime kućo stara. Kako ce sad srpske majke da peku leb kad većina ne zna ni jaje da skuva?

Lili I

05.02.2019. 11:34

i dalje će da se peče taj isti sava hleb samo će biti skuplji za nekog 5 dinara nije nikakva para ko nema za njega su veliki sirotinjo i Bogu si teška

Boyana

05.02.2019. 11:37

Molim Vas da mi objasnite (pekari i drzavo!!!) kako u sred Beca moze obicna kifla da kosta 10 feninga tj. 12 dinara a kod nas ide i do 40 dinara? A razlika u platama i penzijama je nemerljiva jer je njihovo bogato drustvo koje misli i brine o socijalnoj kategoriji, siromasnima.O ceni hleba da i ne govorim.Pa kad vam je pekari toliko lose,zatvrajte pekare,nije problem? Ne, nego uvek i uvek ide taj demagoski pristup kako je kod nas hleb najjeftiniji u regionu.Sram vas bilo sve zajedno!!!

Nikola

08.02.2019. 00:58

@Boyana - hahahaha, molio bih materijalni dokaz te cene?Nagrada vagon zita

M jauuu

05.02.2019. 15:34

@AV - Nema leba bez motike, a džabe ni kod babe. Nije valjao socijalizam po meri čovekovih potreba pa oćemo kapitalizam i puno partija a to košta ko svetog Petra kajgana. Lagarije su samo predizborne bajke. Naivci kojima se prodaju bajke o lebu za tri dinara dobiju šipak. Sirotinji ostaje da bajati hleb uzmu iz kontejnera ako imaju papuce da odu do tamo, kad ne mogu na biralista.

.

05.02.2019. 12:36

ako je racunica tacna za ovo brasno, kvasac, struja... Lepo sve to napravis i gospodja domacica ili penzionerka kod kuci ispece hleb. Znas mu sastav, zdrav, dobar. Pekarstvo je usluga i treba ga pustiti da samo diktira cijenu. A ko nece uslugu, sam svoj majistor (peci kuci). Jedino, sto se tice drzave, moze da uvede socijalne pekare gde ce moci da se kupi samo, ali samo, "sava" hleb i to u ogranicenim kolicinama po niskoj ceni.

Jadan pekar

05.02.2019. 15:02

Sramota je zaraditi na hlebu rece gospodin, sram tebe da bude vecu glupost odavno nisam cuo ,sto ti ne radis bez plate.