U budžetu Srbije 210,6 milijardi dinara, profit firmi raste

S. B.

27. 12. 2018. u 06:38

У буџету Србије 210,6 милијарди динара, профит фирми расте

Foto P.Mitić

U prvih devet meseci ove godine ukupni poreski prihodi su porasli za četiri odsto. Najveći rast su imali doprinosi - 6,9 odsto

PREDUZEĆA u Srbiji su tokom prvih devet meseci u budžet, na ime poreza na dobit pravnih lica, uplatila nepune 82 milijarde dinara. Tokom čitave prošle godine od ovog nameta je država prihodovala 103,3 milijarde dinara. "Kvartalni monitor" Fondacije za razvoj ekonomske nauke primećuje da su porez na dobit i akcize jedini poreski prihodi koji su zabeležili pad. Podatak iznenađuje, jer je srpska privreda lane zabležeila rekordan profit, skoro dva i po puta veći nego u 2016. godini.

U prvih devet meseci ove godine ukupni poreski prihodi su porasli za četiri odsto. Najveći rast su imali doprinosi - 6,9 odsto. Prihodi od poreza na dodatu vrednost su veći 3,5 odsto. U "minusu" su samo porezi na dobit 0,9 odsto i akcize 0,8 odsto.


PROČITAJTE JOŠ - Mali: U planu državne kase piše - rast

- Nije sasvim jasno zašto su manji prihodi od poreza na dobit, s obzirom na to da je privreda lane imala znatno veći profit - smatra Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta. - To može, na primer, da znači da su najveći profit lane ostvarile kompanije koje su oslobođene plaćanja ovog poreza na deset godina. Taj odgovor bi mogla da pruži samo dubinska analiza Poreske uprave.

Ukupni poreski prihodi u prvih devet meseci ove godine iznosili su 751 milijardu dinara. Tokom čitave 2017. godine u budžet se slilo 969 milijardi dinara ovih prihoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Student

01.01.2019. 10:56

@Oklen Si Ti - Ogroman, nepodnošljiv samo za kamate treba više od milijardu eura godišnje...???