Slave podižu cenu mesa

J. SUBIN

sreda, 31. 10. 2018. u 11:02

Славе подижу цену меса

Foto AP

Očekuje se da će narednih meseci, u jeku praznika, prasetina poskupeti i do 20 odsto, a svinjetina nešto manje. Stručnjaci uveravaju da će poskupljenje biti kratkotrajno, jer je uvoz veliki

CENA svinjetine, koja je dugo stabilna, mogla bi u narednom periodu da poraste i za 20 odsto. U jeku priprema slavskih trpeza, sve do novogodišnjeg slavlja, ovo meso tradicionalno dobija na značaju. Očekuje se da će i ovog puta najviše poskupeti prasetina.

Za uzgajivače svinja trenutna cena je predugo na niskom nivou, jedva podnošljivom za tov. Kilogram svinjskog buta u radnjama košta malo više od 400 dinara i očekuje se da će praznična potrošnja taj trend nakratko da zaustavi. Stručnjaci uveravaju da će poskupljenje biti kratkotrajno, jer je domaću svinju "uništio" nekontrolisani uvoz.

- Sigurno je da će prasetina poskupeti - objašnjava Milan Prostran, agroekonomista. - Cena žive vage svinja pala je na 130 dinara, a ranije je bila i do 205 dinara. Zbog toga postoji veliko nezadovoljstvo tovljača svinja. Potražnju svinjetine dodatno će ublažiti i svinjokolji, ali je glavni razlog, ipak, veliki uvoz svinjskih polutki. Prošle godine smo uvezli više od 50.000 tona, i to se samo nastavlja. Tržište je slobodno i nema ograničenja. Zato praška šunka u "Matijeviću", koji je najveći uvoznik, može da košta 500 dinara za kilogram, a isto to u "Karneksu" staje 1.280 dinara.

PROČITAJTE JOŠ - Cena junetine oterala kupce

Uzgajivači svinja imaju veliki broj krmača, pa se zbog niske otkupne cene mnogi odlučuju da prodaju prasiće i da ih ne ostavljaju za tov. Procena je da će cenovnik prasetine "ojačati" za petinu.

- Ogromne količine prasadi i svinja iz uvoza, čak i iz zemalja gde je registrovana afrička kuga svinja, dovela je do toga da naše svinje propadaju, a da se forsira uvoznički lobi - ogorčen je Zoran Milićević, predsednik Nacionalne zadruge "Spas". - Stočni fond nam iz godine u godinu opada. Imamo drastičan pad broja krava. U Srbiji nema više od 150.000 grla krava i oko 100.000 junica. Uvoznički lobi je toliko jak da ne smeta što kupujemo svinjsko meso sumnjivog kvaliteta.

PROČITAJTE JOŠ - TONE MESA IZ BRAZILA PREKO KOSOVA STIGLO U SRBIJU: Trulež spremali za kobasice?

Da situacija sa svinjetinom i prasetinom nije dobra, potvrdio nam je i Ferenc Major, predsednik Udruženja uzgajivača svinja Srbije.

- Očekuje se da će cena prasadi, sa 160 dinara za kilogram, koliko je sada, do kraja godine biti 200 dinara - objašnjava Major. - Kada se to ne bi desilo, svinjarstvo u Srbiji bi bilo ozbiljno pogođeno. I u Belgiji se pojavila afrička svinjska kuga, što je izazvalo dodatnu paniku na Zapadu. Oni izvoze ogromne količine svinjetine za Kinu, Južnu Koreju i Singapur. Zbog toga više nije cela zemlja pod karantinom kada se pojavi bolest, već samo region. Cena svinjskog mesa je i tamo pala, pa to koriste naši klaničari i uvoze smrznute svinjske polutke. Tako kontrolišu i srpsko tržište.


NOVE NAVIKE

U ZAPADNOJ Evropi ranije nije postojala tradicija klanja prasića, već su ih čuvali za tov - objšanjava Major. - Sada su oni počeli da prerađuju praseće meso, da vade kosti i filuju ga tako da bude spremno za pečenje. Ukoliko se takvo meso iz uvoza pojavi kod nas, od zakržljale prasadi, koja nije mogla da ide u tov i koja je tretirana antibioticima i raznim lekovima, sigurno neće biti dobro našim potrošačima.


Komentari (9)

Francesco

31.10.2018. 11:26

Ja podržavam domaće (vazda poštene da pošteniji ne mogu biti) poljoprivrednike. Što se mene tiče cena prasetine za Božić bi trebala da bude oko 15-18 evra po kilogramu žive vage, a za "domaćine" koje mrzi da po snegu tapkaju oko ražnja cena kile počenja bi slobodno mogla da bude skromnih 25 evra, jer zaboga kao prvoj ekonomiji evrope i trećoj ekonomiji sveta toliko nam dobro ide. Podizanje cene prasćeg pečenja je jedini način da se izborimo sa uvozničkim lobijem jer ako ne znamo šta je dobro...

repus

31.10.2018. 12:57

@Darko - baš tako sam I ja pomislio ali se setih nizak visok vodostaj gorivo poskupljuje duva vetar ne duva vetar gorivo poskupljuje raste trava ne raste trava gorivo poskupljuje sve su to razlozi sns da pljacka narod sada se vidi koliko je jadna moja srbadija sa pinkom I iformerom zaglupljena da prolazi ovakva vest kada su slave posne da poskupi prasetina I nikom ništa sem mali broj mojih srpcica koji se realno pita pa zašto kada su popsne slave

dipl.agronom

31.10.2018. 12:41

Bas je lepo obeleziti hriscansku slavu,klanjem zivog bica,po paganskim arsinima...Zivece Srbija...

Petar M

31.10.2018. 13:18

Meso nije skupo i aako poskupi na 500 din, za slavu mora biti , i niko ne pojede mnogo mesa, najede se dok meso dodje na red,.

Није Него

31.10.2018. 13:26

славе о којима говорите су у време поста

Casper

31.10.2018. 15:27

Ovaj razlog za poskupljenje mi liči na onaj razlog za poskupljenje obuke za vozače. Tamo je razlog za poskupljenje od 40% bio poskupljenje benzina od 2 dinara a ovde za poskupljenje mesa slave koje su sve u vreme posta. Baš interesantno.

mi

31.10.2018. 17:26

Pa sta ako su slave bas sad u vreme posta ! Kome jos nije jasno da se kod nas u Srbiji slavi i po 3 dana i ne brinite se, svi ce krkati pecenje iako je "vreme posta". Ovo je Srbija bre !