Zaštita konkurencije: Skrivali podatke, pa moraju da plate 8.500 evra

J. Subin

27. 09. 2018. u 11:35

Beogradska firma koja je vlasnik licence za "moric ajs" sladolede kažnjena zbog "Frikoma". Sankciju im razrezala Komisija za zaštitu konkurencije

Заштита конкуренције: Скривали податке, па морају да плате 8.500 евра

KOMISIJA za zaštitu konkurencije kaznila je juče beogradsku firmu "Mimo" sa 8.500 evra, jer su odbili da daju tražene podatke. Naime, informacije su tražene za ispitivanje povrede konkurencije na tržištu sladoleda, koji je Komisija pokrenula protiv "Frikoma". Zakonom je predviđeno da kazna ne može da iznosi više od 10 odsto ukupnog godišnjeg prihoda iz prethodne godine. Svakako, firma "Mimo" će morati da dostavi tražene podatke, jer im u suprotnom sledi još veća finansijska kazna.

Tržište sladoleda u Srbiji je i te kako atraktivno, pa je javna tajna da se zbog toga plaćaju dobre sume za "ekskluzivne" ugovore da se na određenim lokacijama prodaje samo poslastica određene firme. A, Komisija je juna 2017. pokrenula postupak protiv "Frikoma", kako bi utvrdila da li su zloupotrebljavali dominantan položaj na tržištu distribucije i prodaje sladoleda uslovljavanjem kupaca da ne prodaju sladolede drugih proizvođača.

- Firma "Mimo" dva puta je bila upozorena na posledice nepostupanja po našem nalogu - kažu u Komisiji. - Kada se otvori postupak protiv neke firme, onda se od skoro svih konkurenata traže određeni podaci o poslovanju, kako bi se procenile pozicije. Kompaniju "Mimo" nekoliko puta smo upozorili, pa kako nisu to ispoštovali kazna je bila 500 evra po danu kašnjenja. Inače, taj iznos može da ide i do 5.000 evra po danu. Takvo ponašanje nama koči proces protiv "Frikoma". Ukoliko nam ne budu dostavili tražene podatke opet ćemo ih kazniti. Beogradska firma "Mimo" vlasnik je licence za pravljenje "moric ajs" sladoleda.


TAJNI

PODACI koje je Komisija tražila imaju najviše veze sa prometom, a to može da izvuče knjigovođa vrlo lako. Komisija je, inače, dužna po zakonu da čuva sve prikupljene podatke i nigde, po zakonu, ne smeju da se pojave.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije