Srbija luka za kineske investicije

Milan BABOVIĆ

17. 09. 2018. u 08:34

Србија лука за кинеске инвестиције

Vučić zadovoljan najavljenim ulaganjima Foto Tanjug

Delegacija Srbije, koju predvodi šef naše države, u Pekingu potpisala značajne ugovore i postavila temelj ubrzanog razvoja. Vučić: Prilika da za dve do tri godine postanemo zemlja sa najvišim privrednim rastom u Evropi

PEKING - OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA

OVO što smo danas uradili je ogromna šansa za Srbiju i njen ubrzani razvoj. Ideja nam je da naša država bude luka za sve kineske investicije i ključno čvorište za njihova ulaganja na Balkanu.

To je u ponedeljak u Pekingu poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle potpisivanja dela ugovora iz kapitalnog paketa od tri milijarde dolara, koji naša država sklapa sa azijskim ekonomskim džinom.

Dok je Srbija spavala, u kineskoj prestonici su stavljeni parafi za zaključenje vrednih poslova, od kojih su najznačajniji ugovori o strateškom partnerstvu "Ziđina" i RTB "Bor", posle kojeg će se u basen sliti čak 1,4 milijarde dolara, i dokument sa kompanijom "Šandong Linglong", koja u martu u Zrenjaninu počinje izgradnju fabrike za proizvodnju guma, a ta investicija teška je milijardu dolara. Uz to, potpisan je i ugovor za fabriku za preradu cinka u Zrenjaninu, čija je vrednost 100 miliona dolara.- Ceo Banat i Zrenjanin treba da se raduju. Osim "Šandong Linglonga" u taj kraj dolaze još dve kompanije. Predsednik "Šandong Linglonga" Vang Feng obavestio me je da oni planiraju i da prošire kapacitet i da su isporuke za "Folksvagen" i "Reno" planirane za 2021. godinu. Uzvratio sam da je to muzika za moje uši i da smo spremni da razgovaramo i damo još značajnije subvencije, jer to smatramo velikim preokretom za Zrenjanin, Banat i sever Srbije - zadovoljan je bio Vučić.On je precizirao da je sa predstavnicima Kineske i Eksim banke dogovoren aranžman o preferencijalnim kreditima pod vrlo povoljnom kamatom od tri odsto, uprkos novim pravilima i ograničenjima koja je nedavno uvela kineska vlada. Inače, Eksim banka je odobrila kredit za izgradnju deonice auto-puta od Preljine do Požege i radovi bi trebalo da počnu 1. marta.

- Srbiji se otvara prilika, uz kineska ulaganja, da za dve do tri godine postane zemlja sa najvišim privrednim rastom u Evropi - poručio je Vučić, posle sastanka sa predstavnicima kineskih kompanija i banaka.

Takođe, ugovoren je i zajam za izgradnju obilaznice oko Beograda, na potezu od Ostružnice do Bubanj potoka i na rejonu će, uz azerbejdžanski "Azvirt", biti angažovana i kineska firma "Sinehidro".Inače, memorandum i ugovor o pozajmici za izgradnju obilaznice oko Beograda, od Ostružnice do Bubanj potoka, u utorak će biti potpisan u prisustvu Vučića i Sija, čime će kineski predsednik učiniti veliku čast Srbiji i gostima iz Beograda.

- Razgovarali smo i o takozvanom sektoru C i izgradnji mosta kod Vinče. Takođe, bilo je govora i o brzim saobraćajnicama Novi Sad - Ruma i Ruma - Šabac. Dosta vremena posvetili smo i obnovi pruge Beograd - Niš, u iznosu od 602 miliona evra, a koja je sada crna mrlja - precizirao je šef države.

PROČITAJTE JOŠ - Điping na potpisivanju koncesija

Vučić je imao sadržajne sastanke sa predstavnicima više kineskih kompanija, među kojima su "Pauer Čajna" i "Čajna road and bridž korporejšn", kao i "Čajna mašineri inženjering korporejšn", sa kojima je razgovarao o investiciji od milijardu dolara u Kostolac. Kada je reč o kineskoj kompaniji koja je bila zainteresovana za ulaganja na sever Kosova, a koja je odložila dolazak, Vučić je rekao da će ponovo doći da razgovaraju.

Uoči današnjeg susreta sa Sijem, Vučić je rekao da će nastojati da osigura njegovu posetu Srbiji, ali i izneti jednu novu ideju:

- Hoću da inovativnim tehnologijama Srbija ostvari komparativne prednosti nad zemljama regiona i Evrope. Imaću neke čudne molbe za predsednika Sija. Nadam se da se neće smejati i da će razumeti šta hoću.

Predsednik Vučić u sredu će na marginama "letnjeg Davosa" u Tjenđinu, u četiri oka, razgovarati i sa kineskim premijerom Li Kećijangom. On će prisustvovati otvaranju 12. godišnjeg sastanka pod nazivom "Novi pobednici", u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma, a imaće i sastanke sa guvernerom provincije Hebej Su Đinom, i predstavnicima HBIS i šefom Svetskog ekonomskog foruma Martinom Švabom.


U delegaciji Srbije, koju predvodi predsednik Vučić su potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar finansija Siniša Mali, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i guvernerka Jorgovanka Tabaković.


ŠTA JE DOSAD POTPISANO

* Ugovor o preuzimanju RTB "Bor" - 1,4 milijarde dolara.
* Ugovor o ulaganju "Šandong Linglonga" u Zrenjanin - 1 milijarda dolara.
* Ugovor za fabriku za preradu cinka u Zrenjaninu - 100 miliona dolara.
* Memorandum o razumevanju između Vlade i kompanija "Siđadžuang Džij" i "Landžou Guantung".
* Memorandum o razumevanju između Srbije i Šandong provincijske transportne grupe.
* Ugovor o nabavci opreme, radova i usluga za realizaciju kapitalnog projekta nadzora u saobraćaju između Srbije i "Huaveja".
* Ugovor za "Ikarbus" - 2,6 miliona dolara
Pročitajte još:Vučić poklanja Šiju srednjevekovni srpski mač

MALI: STRATEŠKI RAZVOJ RTB "BOR"

DANAS je veliki i važan dan za građane Srbije. Pet velikih ugovora smo potpisali u Kini. Posle četiri neuspela pokušaja privatizacije od 2006. do 2009, uspeli smo da nađemo partnera za RTB "Bor", kompaniju "Ziđin", koja će strateški sa Vladom razvijati taj za nas veoma važan rudnik i preduzeće - rekao je ministar finansija Siniša Mali.


BORBA ZA INDUSTRIJSKI PARK

VUČIĆ je kazao i da se još vode pregovori oko izgradnje industrijskog parka u Borči, na više od 300 hektara. Ako bude dogovora, to bi bio ogroman vetar u leđa za stabilnost države i javnih finansija. Reč je o kapitalnom projektu koji bi otvorio vrata za još radnih mesta i investicija.


ANA BRNABIĆ: NOVA TRŽIŠTA I RADNA MESTA

POSETA predsednika Vučića Kini je od velike važnosti za Srbiju. Ova poseta je dugo i pažljivo pripremana i mislim da u ovom trenutku ide sve veoma dobro - poručila je premijerka Ana Brnabić. Ona je izrazila zadovoljstvo što predsednik Vučić ima redovne sastanke sa predsednikom Kine, jer to kaže, Srbiji može doneti samo dobro - nova radna mesta, nova ulaganja u infrastrukturu, nova partnerstva i novo tržište za srpske kompanije.


IVICA DAČIĆ: DOKAZ NAŠEG PRIJATELjSTVA

SRBIJA ima privilegovan položaj u Kini, pažljivo smo gradili te odnose i retko koja zemlja može da se pohvali značajnim posetama kineskog rukovodstva. Srbija je jedna od zemalja koja je svakako najveći prijatelj Kine u Evropi i najviše koristi mogućnosti kineskog investiranja. Ovo je samo još jedan pokazatelj ispravnosti politike Srbije, koja razvija odnose sa zapadnim zemljama, ali i sa Moskvom i Pekingom - rekao je šef diplomatije Ivica Dačić.
TOMISLAV NIKOLIĆ: SIJU PISMO ZAHVALNOSTI

PREDSEDNIK Saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić uputio je pismo zahvalnosti kineskom predsedniku Si Đinpingu na podršci sveobuhvatnom razvoju ekonomskih odnosa dveju zemalja, što se dokazalo i angažovanjem kompanije "Zijin Mining" kao strateškog partnera RTB "Bor".

Nikolić je u pismu izrazio očekivanje da će Kina nastaviti da pruža podršku ekonomskom razvoju Srbije.


DRAGANA MITROVIĆ: VISOK NIVO KONTAKATA

ODLAZAK predsednika Vučića u Kinu i peti susret sa Sijem pokazuje nameru Srbije da u kontinuitetu održi visok nivo političkih kontakata, kao i da naši građani žele mnogo više direktnih kineskih investicija - kaže profesorka Fakulteta političkih nauka Dragana Mitrović.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (165)

Verica

17.09.2018. 10:56

Sve pohvale za sklopljene sporazume koje ce doneti Srbiji vise radnih mesta i jacanje ekonomije.

Jovana

17.09.2018. 10:57

Pohvale za sklopljene ugovore. Od velikog je ovo znacaja za nasu zemlju.Kina je nas partner i prijatelj.

Krckey

17.09.2018. 11:07

Nikada vise nego sada nije ulagano u ekonomiju, infrastrukturu, zdravstvo...Srbi su uz svog predsednika...za bolju buducnost i razvoj Srbije na svim poljima

Dzo

17.09.2018. 11:08

Ugovor za RTB Bor od velikog znacaja za nasu zemlju.Radujemo se svi ovom velikom danu za nasu zemlju

dragojlo

17.09.2018. 11:09

Odlična saradnja sa Kinom koja je svetska vele sila. Rezultat te saradnje se ogleda u investicijama koje će biti uložene u našu zemlju. Čestitam predsedniku i našim predstavnicima na odličnom poslu koji su ostvarili u Kini.

Dzo

17.09.2018. 11:11

Ugovori koji su potpisani u Kini značajno će pospešiti srpsku ekonomiju i povećati ekonomski rast naše zemlje

TRex

17.09.2018. 11:57

@Ana - Kinezi su dali ponudu za kupovinu minimum 66% akcija kanadske firme, koja ima prava na bogato nalazište samo 6km od Bora - Čukaru Peki. Ako se ostvari to preuzimanje krajem godine, biće još više posla i radnih mesta za čitav borski basen.

istokBoyz

17.09.2018. 11:23

Monsanto je Bajeru prodao herbicid glifosav, jedno hemijsko jedinjenje, za 63 milijarde dolara, a mi smo ceo rudnik sa rezervama zlata najvecim na svetu (Chukaru peki) prodali za nekoliko milijardi! Veliki uspeh nema sta!

Jovan

17.09.2018. 11:23

Svega ovoga ne bi bilo da nemamo odgovornu vladu i predsednika koji vode pametnu politiku neutralnosti i koji su spremni na saradnju sa svima zarad opšteg dobra.

protiv struje

17.09.2018. 11:30

Kinezi gledaju svoj interes a ovde se radi prevashodno o tome. Hoće li neko da kaže da je dugoročno po nas pogubna politika bezviznog režima i za Kinu, Indiju, Iran, pominje se Pakistan, Afrika... gledah skoro neku Kubanku koja traži azil u Srbiji a ovde je došla tako što je gledala kako da dođe u Evropu bez vize i bingo, Srbija se ukazala! Koliko Iranaca ovde dolazi tražeći azil, koliko ima sirotinje u Indiji? Da li smo samo mi pametni u Evropi po ovom pitanju?

PLEBS

17.09.2018. 12:52

@Mića Iz Kafića - ja procitah da je dat mac na poklon kineskom presedniku a sada vidim rtb bor I da se gradi neka ekološka fabrika usred žitnice znaci dajemo I zemlju subvencije oprosticemo porez pdv mnogo smo izdašni na poklonima a nama zagađenje plate od 200eu I kao što je u kini bezbroj ivalida rada jer kod njih se ne cuva radnik niti htz oprema imaju na stotine miliona mladih ods 23god bolesnih jer su radili u garažama bez ventilacije

Бојана

17.09.2018. 11:48

Захваљујући одговорној економској политици Србија сада има све веће и бројније инвестиције.

mina

17.09.2018. 12:10

Jako dobri ugovori, sporazumi i investicije nam dolaze iz Kine, hvala im sto toliko ulazu u Srbiju

miro

17.09.2018. 12:16

dali ce istok srbije ikada videti barem jednu pravu investiciju-znate li kolika je stopa nezaposlenosti na istoku-koliko mladih ljudi sa istoka svakodnevno napusta zemlju-nema posla-nema infrastrukture-covek nemoze da se leci-jad i beda-mislite da ce prodaja rudnika da resi taj problem

Voja

17.09.2018. 12:18

Jeste li potpisali neki sponzorski ugovor za Crvenu zvezdu???Barem 25 miliona evra godisnje.To je po meni najvaznije u Srbiji!!!

Ер Србија

17.09.2018. 12:19

Тако је било и са Ер Србијом. Купује се 10 авиона, отварају се нове линије, и наравно ништа од тога није било.

Vozd

17.09.2018. 12:24

Čitajući komentare , neznam dali zezate Vučka ili stvarno mislite tako . Ali i ja se priključujem čestitkama

Драган Р

17.09.2018. 12:24

Без обзира на политичку опредељеност треба се радовати свему што је од користи за државу и народ., а уговори потписани у Кини то свакако јесу. Зато не разумем оне који и овакве ствари омаловажавају. С друге стране не видим разлоге да се ствари преувеличавају. Кинези за 63% РТБ плаћају 550 милиона а не 1,46 милијарди. 350 милиона за РТБ и 200 милиона дугове а остало су инвестиције које ће плаћати сама компанија а не Кинези.

Niko

17.09.2018. 12:26

a kada ce srbija da ima minimalac od 400e???? kazete to je puno para...a ono 1/3 minimalca u nemackoj

Marija

17.09.2018. 12:31

Svaki susret sa kineskim predsednikom,donosi konkretne rezultate,ali ovog puta izgleda da će vesti biti još bolje nego inače.

r

17.09.2018. 12:33

rusima su prodali naftagas koji je vredeo deset milijardi za pola milijarde, to je znaci oko pet posto vrednost, sad su kinezima prodali bor za kao jednu ipo a kanadska procena je oko sto pedeset, to je onda jedan posto vrednosti, u oba slucaja su isto toliko stavili u dzep, to jest, pokrali, sad je pitanje koliko je jedan narod glup kad bira takve "politicare" koji ne umeju cak ni da kradu kako treba a mrze narod koji ih "bira" iz dna duse ? i preziru ga takodje

Mirjana

17.09.2018. 13:27

Ovo su bas,bas velike investicije u nasu zemlju...Srbija postaje ekonomski lider na Balkanu.

kaja

17.09.2018. 14:16

Kina kao jedna od vodećih svetskih sila u velikoj meri može uticati na razvoj srpske privrede.

Bojan

17.09.2018. 14:18

Sve intenzivnija saradnja sa Kinom moze Srbiji doneti samo brzi razvoj i napredak.

Nina

17.09.2018. 14:18

Zaista lepe vesti... ovo je veoma značajno za našu zemlju!! Imamo odličnu saradnju sa Kinom!!

star

17.09.2018. 14:27

Ovaj ugovor za RTB Bor mnogo znači za ceo okrug Bora, ali i za Srbiju, spašen je još jedan gigant u Srbiji.

star

17.09.2018. 14:28

Ugovor o strateškom partnerstvu za RTB Bor mnogo znači, nastavlja se nesmetana proizvodnja i radnici će biti upošljeni.

Vladimir

17.09.2018. 14:29

Сигурно да је ово одлична и сјајна вест за РТБ Бор,па чак и за целокупну привреду у Србији.Свакако да ово даје подстицај за овако значајно предузеће.

Hisar 008

17.09.2018. 15:11

Zahvalnost Kini i bratu ambasadoru g.Liu Masnčangu,velikom prijatelju Srbije.

GAJA

17.09.2018. 15:17

....VIDIMO ( DOMAĆINI,) KOLIKO ĆE DA DOĐE...E A NE VIDIMO KOLIKO ĆE DA ODE.....

srbija, bre

17.09.2018. 15:28

Neko veče u Dnevniku RTS: "prodali smo ili dali na korišćenje, vodu, ugalj, hranu (PKB) to ne radi ni jedna drzava, osim ako nije siromašna", pametnom je dovoljno rekao!

Jovan

17.09.2018. 15:50

Kako dobra vest, svaka čast! Kina je dokazala da u njimamo žemo uvek da imamo dobre prijatelje i poslovne saradnike.

Stanko

17.09.2018. 15:51

Milijardu i po vredan ugovor? Da Srbija nije uvažena u svetu kao sada što jeste i da politička i ekonomska stabilnost nije prisutna, ne bi moglo ovako velikih i važnih investicija biti u Srbiji.

marija

17.09.2018. 16:12

Nikada vise nego sada nije ulagano u ekonomiju, infrastrukturu, zdravstvo...Srbi su uz svog predsednika...za bolju buducnost i razvoj Srbije na svim poljima.

Nikola

17.09.2018. 16:32

Bolja buducnost nas ceka, kao i nasu decu koja ce imati mnogo kvalitetniji zivot.

Mikica

17.09.2018. 16:45

Potpisuju se ugovori, memorandumi... Nastavljamo istim tempom kao do sad. Za boljitak, za buducnost.

Sara

17.09.2018. 16:45

Odlicna vest....Kina i Srbija ostvaruju odlicnu poslovnu saradnju koja ce doprineti brzem i boljem razvoju nase drzave!

Rada

17.09.2018. 16:46

Sve cestitke i pohvale na uspesno potpisanom ugovou....Srbija uz Kinu ima bolju buducnost!

danica

17.09.2018. 17:25

Jos jedan dobro uradjen posao!Svaka cast na svemu sto ste do sada uradili,samo tako astavite!

Dejan

17.09.2018. 18:07

Mislim da je ovo vise nego dobra vest, jer ce RTB Bor sigurno doprineti jacanju privrede u Srbiji. Ljudi ce sacuvati svoja radna mesta takodje.

Jovana

17.09.2018. 19:57

Kinezi će svojom upornošću,ali i osećajem za biznis podići RTB na jedan visoki nivo,kao što su to uradili i sa železarom.

Fudbaler

17.09.2018. 20:39

Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kini je ode velike važnosti za razvoj ekonomije, novih investicija.

Veljko

17.09.2018. 20:56

RTB kreće velikim koracima u budućnost jer danas su definitivno postali deo svetskih proizvođača bakra.

MAKSS

17.09.2018. 21:18

Veliki dan za RTB Bor, gradjane Bora kao i za celu zemlju, svi ce imati koristi od tog ugovora.

MAKSS

17.09.2018. 21:20

RTB Bor ce procvetati sa ovom investicijom, Vlada je skinula jednog stalnog korisnika sa platnog spiska, sada ce RTB sam da se izdrzava i zaradjuje.

Vlada

17.09.2018. 22:45

Odlično je što je Srbija prava spona između Kine i Evropskog tržišta.

djole

17.09.2018. 22:46

Kinezi sa sobom dovode i prosperitet jer njima nije cilj da se šire samo u Srbiji njima je cilj da se šire na ceo region ali iz Srbije.

maja

17.09.2018. 22:47

Bogami Kinezi su postali najozbiljniji investitori u Srbiju i u poslednjih nekoliko godina su ozbiljne pare investirali u Srbiju.

daan

17.09.2018. 22:56

Kina je prepoznala istinsku zelju Srbije za napredkom , a zahvaljujuci garancijama koje je ova vlada Srbije napravila , Srbija je prepoznata kao stabilna zemlja za strane investitore.

aga

17.09.2018. 22:56

Srbija sigurna luka za Kineske investitore,smatram da je to dobro što Kinezi investiraju u Srbiju jer će samim tim početi da se iz srbije šire i na okolne zemlje.

Milan

18.09.2018. 05:08

Ovim novim ugovorima mi cemo ojacati i polako prestizemo susede u svakom pogledu.

Dragan

18.09.2018. 08:01

A sta je sa Moravskim koridorom.Opet ga zaobodjoste.Najfrekvencija saobracajnica u Srniji nikako da dodje u priritet,jer je Beograd u svemu prioritetniji,a sto se Srbija polako seli u velegrad i gasi na izvoristu nikoga ne brine.