PEKING - OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA

OVO što smo danas uradili je ogromna šansa za Srbiju i njen ubrzani razvoj. Ideja nam je da naša država bude luka za sve kineske investicije i ključno čvorište za njihova ulaganja na Balkanu.

To je u ponedeljak u Pekingu poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle potpisivanja dela ugovora iz kapitalnog paketa od tri milijarde dolara, koji naša država sklapa sa azijskim ekonomskim džinom.

Dok je Srbija spavala, u kineskoj prestonici su stavljeni parafi za zaključenje vrednih poslova, od kojih su najznačajniji ugovori o strateškom partnerstvu "Ziđina" i RTB "Bor", posle kojeg će se u basen sliti čak 1,4 milijarde dolara, i dokument sa kompanijom "Šandong Linglong", koja u martu u Zrenjaninu počinje izgradnju fabrike za proizvodnju guma, a ta investicija teška je milijardu dolara. Uz to, potpisan je i ugovor za fabriku za preradu cinka u Zrenjaninu, čija je vrednost 100 miliona dolara.

- Ceo Banat i Zrenjanin treba da se raduju. Osim "Šandong Linglonga" u taj kraj dolaze još dve kompanije. Predsednik "Šandong Linglonga" Vang Feng obavestio me je da oni planiraju i da prošire kapacitet i da su isporuke za "Folksvagen" i "Reno" planirane za 2021. godinu. Uzvratio sam da je to muzika za moje uši i da smo spremni da razgovaramo i damo još značajnije subvencije, jer to smatramo velikim preokretom za Zrenjanin, Banat i sever Srbije - zadovoljan je bio Vučić.


On je precizirao da je sa predstavnicima Kineske i Eksim banke dogovoren aranžman o preferencijalnim kreditima pod vrlo povoljnom kamatom od tri odsto, uprkos novim pravilima i ograničenjima koja je nedavno uvela kineska vlada. Inače, Eksim banka je odobrila kredit za izgradnju deonice auto-puta od Preljine do Požege i radovi bi trebalo da počnu 1. marta.

- Srbiji se otvara prilika, uz kineska ulaganja, da za dve do tri godine postane zemlja sa najvišim privrednim rastom u Evropi - poručio je Vučić, posle sastanka sa predstavnicima kineskih kompanija i banaka.

Takođe, ugovoren je i zajam za izgradnju obilaznice oko Beograda, na potezu od Ostružnice do Bubanj potoka i na rejonu će, uz azerbejdžanski "Azvirt", biti angažovana i kineska firma "Sinehidro".Inače, memorandum i ugovor o pozajmici za izgradnju obilaznice oko Beograda, od Ostružnice do Bubanj potoka, u utorak će biti potpisan u prisustvu Vučića i Sija, čime će kineski predsednik učiniti veliku čast Srbiji i gostima iz Beograda.

- Razgovarali smo i o takozvanom sektoru C i izgradnji mosta kod Vinče. Takođe, bilo je govora i o brzim saobraćajnicama Novi Sad - Ruma i Ruma - Šabac. Dosta vremena posvetili smo i obnovi pruge Beograd - Niš, u iznosu od 602 miliona evra, a koja je sada crna mrlja - precizirao je šef države.

PROČITAJTE JOŠ - Điping na potpisivanju koncesija

Vučić je imao sadržajne sastanke sa predstavnicima više kineskih kompanija, među kojima su "Pauer Čajna" i "Čajna road and bridž korporejšn", kao i "Čajna mašineri inženjering korporejšn", sa kojima je razgovarao o investiciji od milijardu dolara u Kostolac. Kada je reč o kineskoj kompaniji koja je bila zainteresovana za ulaganja na sever Kosova, a koja je odložila dolazak, Vučić je rekao da će ponovo doći da razgovaraju.

Uoči današnjeg susreta sa Sijem, Vučić je rekao da će nastojati da osigura njegovu posetu Srbiji, ali i izneti jednu novu ideju:

- Hoću da inovativnim tehnologijama Srbija ostvari komparativne prednosti nad zemljama regiona i Evrope. Imaću neke čudne molbe za predsednika Sija. Nadam se da se neće smejati i da će razumeti šta hoću.Predsednik Vučić u sredu će na marginama "letnjeg Davosa" u Tjenđinu, u četiri oka, razgovarati i sa kineskim premijerom Li Kećijangom. On će prisustvovati otvaranju 12. godišnjeg sastanka pod nazivom "Novi pobednici", u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma, a imaće i sastanke sa guvernerom provincije Hebej Su Đinom, i predstavnicima HBIS i šefom Svetskog ekonomskog foruma Martinom Švabom.


Pročitajte još: Iz Kine stiže šest dronova

U delegaciji Srbije, koju predvodi predsednik Vučić su potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar finansija Siniša Mali, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i guvernerka Jorgovanka Tabaković.ŠTA JE DOSAD POTPISANO

* Ugovor o preuzimanju RTB "Bor" - 1,4 milijarde dolara.
* Ugovor o ulaganju "Šandong Linglonga" u Zrenjanin - 1 milijarda dolara.
* Ugovor za fabriku za preradu cinka u Zrenjaninu - 100 miliona dolara.
* Memorandum o razumevanju između Vlade i kompanija "Siđadžuang Džij" i "Landžou Guantung".
* Memorandum o razumevanju između Srbije i Šandong provincijske transportne grupe.
* Ugovor o nabavci opreme, radova i usluga za realizaciju kapitalnog projekta nadzora u saobraćaju između Srbije i "Huaveja".
* Ugovor za "Ikarbus" - 2,6 miliona dolara


Pročitajte još:Vučić poklanja Šiju srednjevekovni srpski mač

MALI: STRATEŠKI RAZVOJ RTB "BOR"

DANAS je veliki i važan dan za građane Srbije. Pet velikih ugovora smo potpisali u Kini. Posle četiri neuspela pokušaja privatizacije od 2006. do 2009, uspeli smo da nađemo partnera za RTB "Bor", kompaniju "Ziđin", koja će strateški sa Vladom razvijati taj za nas veoma važan rudnik i preduzeće - rekao je ministar finansija Siniša Mali.


BORBA ZA INDUSTRIJSKI PARK

VUČIĆ je kazao i da se još vode pregovori oko izgradnje industrijskog parka u Borči, na više od 300 hektara. Ako bude dogovora, to bi bio ogroman vetar u leđa za stabilnost države i javnih finansija. Reč je o kapitalnom projektu koji bi otvorio vrata za još radnih mesta i investicija.


ANA BRNABIĆ: NOVA TRŽIŠTA I RADNA MESTA

POSETA predsednika Vučića Kini je od velike važnosti za Srbiju. Ova poseta je dugo i pažljivo pripremana i mislim da u ovom trenutku ide sve veoma dobro - poručila je premijerka Ana Brnabić. Ona je izrazila zadovoljstvo što predsednik Vučić ima redovne sastanke sa predsednikom Kine, jer to kaže, Srbiji može doneti samo dobro - nova radna mesta, nova ulaganja u infrastrukturu, nova partnerstva i novo tržište za srpske kompanije.


IVICA DAČIĆ: DOKAZ NAŠEG PRIJATELjSTVA

SRBIJA ima privilegovan položaj u Kini, pažljivo smo gradili te odnose i retko koja zemlja može da se pohvali značajnim posetama kineskog rukovodstva. Srbija je jedna od zemalja koja je svakako najveći prijatelj Kine u Evropi i najviše koristi mogućnosti kineskog investiranja. Ovo je samo još jedan pokazatelj ispravnosti politike Srbije, koja razvija odnose sa zapadnim zemljama, ali i sa Moskvom i Pekingom - rekao je šef diplomatije Ivica Dačić.
TOMISLAV NIKOLIĆ: SIJU PISMO ZAHVALNOSTI

PREDSEDNIK Saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić uputio je pismo zahvalnosti kineskom predsedniku Si Đinpingu na podršci sveobuhvatnom razvoju ekonomskih odnosa dveju zemalja, što se dokazalo i angažovanjem kompanije "Zijin Mining" kao strateškog partnera RTB "Bor".

Nikolić je u pismu izrazio očekivanje da će Kina nastaviti da pruža podršku ekonomskom razvoju Srbije.


DRAGANA MITROVIĆ: VISOK NIVO KONTAKATA

ODLAZAK predsednika Vučića u Kinu i peti susret sa Sijem pokazuje nameru Srbije da u kontinuitetu održi visok nivo političkih kontakata, kao i da naši građani žele mnogo više direktnih kineskih investicija - kaže profesorka Fakulteta političkih nauka Dragana Mitrović.