PEKING - OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA „NOVOSTI“

KINESKI predsednik Si Đinping prisustvovaće potpisivanju dva koncesiona ugovora koja se tiču izgradnje obilaznice oko Beograda, čime je učinio veliku čast našoj državi - potvrđeno je reporteru "Novosti" u Pekingu.

Prvi čovek Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u nedelju u glavni grad Kine, gde će, zajedno sa liderom najmnogoljudnije države na svetu, utanačiti detalje kapitalnog ekonomskog paketa vrednog tri milijarde dolara.

Srpska delegacija, predvođena Vučićem, u Kini će potpisati čak 11 ugovora. Među najvažnijima je sporazum sa kompanijom "Ziđin", koja je izabrana za strateškog partnera RTB "Bor". Kinezi će u ovaj posao uložiti 1,46 milijardi dolara. Biće dogovorena i izgradnja još dve fabrike u Zrenjaninu, pored fabrike guma koju otvara "Šandong linglong" i koja je vredna milijardu dolara.

PROČITAJTE JOŠ - UOČI POSETE VUČIĆA: Iz Kine stiže tri milijarde dolara

Na stolu će se naći i ugovori vezani za obilaznicu oko Beograda koji će graditi kineska firma "Sinehidro" sa azerbejdžanskom kompanijom "Azvert". Odobren je i kredit kineske Eksim banke za izgradnju deonice auto-puta Preljina - Požega, koja bi trebalo da počne 1. marta.

PUT "OČIŠĆEN" ZBOG Vučića i srpske delegacije trasa auto-puta od pekinškog aerodroma kojom je prolazila kolona, u potpunosti je bila očišćena, što je pojačalo gužve na ionako zakrčenim ulicama glavnog grada Kine. Zajedno sa predsednikom Srbije, u delegaciji su i ministri Aleksandar Antić, Siniša Mali, Zorana Mihajlović kao i guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Uoči potpisivanja koncesionih ugovora, Vučić će imati bilateralni susret sa Si Đinpingom, a dan kasnije sastaće se i s premijerom Kine Li Kećijangom.

Vučić će učestvovati i na Svetskom ekonomskom forumu, poznatijem kao "letnji Davos", koji se održava u Tjenđinu. On će prisustvovati otvaranju 12. godišnjeg sastanka pod nazivom "Novi pobednici", u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma, a imaće i sastanke sa guvernerom provincije Hebej, Su Đinom, predstavnicima "HBIS grupe" (vlasnici smederevske Železare) i šefom Svetskog ekonomskog foruma Martinom Švabom.

Predsednik Vučić ocenio je, uoči puta u Kinu, da će ova poseta biti jedna od njegovih najznačajnijih, kako ekonomski tako i u političkom smislu.

ANTIĆ: NAJVIŠI NIVO ODNOSA

ALEKSANDAR Antić, ministar rudarstva i energetike, kaže da je reč o veoma značajnoj poseti koja osnažuje odnose Kine i Srbije na političkom nivou:

- Izuzetno je značajno što će predsednik Vučić i naša delegacija imati susret sa predsednikom Kine Si Đinpingom i premijerom Li Kećijangom. To govori da su politički odnosi naših dveju zemalja na najvišem nivou i da smo uspeli da te političke odnose pretočimo u jačanje naše ekonomske saradnje.

MALI: BUDUĆNOST ZA "IKARBUS"

MINISTAR finansija Siniša Mali istakao je, između ostalog, značaj tri sporazuma vezana za Zrenjanin:

- Pored "Šangdonga", potisaćemo ugovor sa jednim njegovim kooperantom i s jednom firmom koja se bavi proizvodnjom cink-oksida, što je investicija od 85 miliona dolara, koja će otvoriti 280 radnih mesta. Imaćemo i potpisivanje ugovora sa kompanijom koja preuzima "Ikarbus", što će obezbediti novu svetlu budućnost te beogradske firme.