UZBRDICA Balkanske ulice više neće biti prva staza kojom će se gosti popeti u centar prestonice. Od prvog dana jula, svi koji u Beograd budu dolazili vozom, u glavni grad će stizati, pre svega, preko Prokopa. Putnici za neki od gradova duž pruge Beograd - Bar iz centra grada neće kreteti već od subote. Međunarodni voz za Crnu Goru polaziće i stizati do - Topčidera. Glavna železnička stanica, posle 134 godine, odlazi u istoriju.

Od kraja prošle godine, u centar grada su stizali i iz njega polazili samo međunarodni vozovi ka Budimpešti, Beču, Solunu i Baru, i tri domaća ka Novom Sadu.

- Železnički saobraćaj iz stanice Beograd u potpunosti se ukida i premešta od 1. jula - kažu u "Srbija vozu". - Trenutno iz stanice Beograd ima jedanaest polazaka i jedanaest dolazaka vozova. Saobraćaj vozova sa Glavne železničke stanice Beograd biće izmešten u stanicu Beograd Centar, poznatu kao Prokop. Trenutno 90 odsto saobraćaja je premešteno, a do kraja juna će ceo proces biti završen. Iz stanice Topčider će kretati samo vozovi za Bar, i to u 9.21 i večernji, u 21.21.

PROČITAJTE JOŠ - “Prokop“ kompletan za dve godine

Još nezavršena železnička stanica Beograd Centar preuzeće tako skoro sve polaske i dolaske. Kroz nju saobraća i "Beograd voz". Putnici odavde putovanje dalje mogu da nastave sa dve linije gradskog prevoza - 34 i 36. Prva vozi do 22.10, a druga, koja okreće baš kod Prokopa vožnju obustavlja tačno u 20 časova. Putnici zato moraju da puste malo korak i otšetaju do trolejbusa. Sa sličnim problemom će se suočiti i putnici koji putuju barskom prugom. Do Topčidera ih vozi samo tramvajska linija 3.

- "Srbija voz" je blagovremeno poslao dopis Direkciji za javni prevoz grada Beograda za uvođenje dodatnih linija gradskog prevoza do stanice Topčider - kažu u ovom preduzeću.

Izmeštanje voza za Bar u Topčider je prinudno rešenje. Auto-vozovi, koji su deo svake kompozicije koja putuje ka Jadranskom moru, ne mogu da se utovare na Prokopu. Na njoj automobilima nije moguće obezbediti adekvatan prilaz.

Čuvena žuta zgrade Glavne železničke stanice je spomenik kulture. Prvi voz sa nje je krenuo, ka Zemunu, 1884. godine.


AUTOMOBILI U TOPČIDER

IZMEŠTANjE voza za Bar u Topčider je prinudno rešenje. Auto-vozovi, koji su deo svake kompozicije koja putuje ka Jadranskom moru, ne mogu da se utovare na Prokopu. Na njoj automobilima nije moguće obezbediti adekvatan prilaz.