Do voza samo preko Prokopa

S. B.

14. 06. 2018. u 21:02

Glavna železnička stanica "broji" poslednje dane u dočekivanju putnika. Od 1. jula svi vozovi, izuzev polazaka za Bar, ići će preko stanice Beograd

До воза само преко Прокопа

UZBRDICA Balkanske ulice više neće biti prva staza kojom će se gosti popeti u centar prestonice. Od prvog dana jula, svi koji u Beograd budu dolazili vozom, u glavni grad će stizati, pre svega, preko Prokopa. Putnici za neki od gradova duž pruge Beograd - Bar iz centra grada neće kreteti već od subote. Međunarodni voz za Crnu Goru polaziće i stizati do - Topčidera. Glavna železnička stanica, posle 134 godine, odlazi u istoriju.

Od kraja prošle godine, u centar grada su stizali i iz njega polazili samo međunarodni vozovi ka Budimpešti, Beču, Solunu i Baru, i tri domaća ka Novom Sadu.

- Železnički saobraćaj iz stanice Beograd u potpunosti se ukida i premešta od 1. jula - kažu u "Srbija vozu". - Trenutno iz stanice Beograd ima jedanaest polazaka i jedanaest dolazaka vozova. Saobraćaj vozova sa Glavne železničke stanice Beograd biće izmešten u stanicu Beograd Centar, poznatu kao Prokop. Trenutno 90 odsto saobraćaja je premešteno, a do kraja juna će ceo proces biti završen. Iz stanice Topčider će kretati samo vozovi za Bar, i to u 9.21 i večernji, u 21.21.

Još nezavršena železnička stanica Beograd Centar preuzeće tako skoro sve polaske i dolaske. Kroz nju saobraća i "Beograd voz". Putnici odavde putovanje dalje mogu da nastave sa dve linije gradskog prevoza - 34 i 36. Prva vozi do 22.10, a druga, koja okreće baš kod Prokopa vožnju obustavlja tačno u 20 časova. Putnici zato moraju da puste malo korak i otšetaju do trolejbusa. Sa sličnim problemom će se suočiti i putnici koji putuju barskom prugom. Do Topčidera ih vozi samo tramvajska linija 3.

- "Srbija voz" je blagovremeno poslao dopis Direkciji za javni prevoz grada Beograda za uvođenje dodatnih linija gradskog prevoza do stanice Topčider - kažu u ovom preduzeću.

Izmeštanje voza za Bar u Topčider je prinudno rešenje. Auto-vozovi, koji su deo svake kompozicije koja putuje ka Jadranskom moru, ne mogu da se utovare na Prokopu. Na njoj automobilima nije moguće obezbediti adekvatan prilaz.

Čuvena žuta zgrade Glavne železničke stanice je spomenik kulture. Prvi voz sa nje je krenuo, ka Zemunu, 1884. godine.


AUTOMOBILI U TOPČIDER

IZMEŠTANJE voza za Bar u Topčider je prinudno rešenje. Auto-vozovi, koji su deo svake kompozicije koja putuje ka Jadranskom moru, ne mogu da se utovare na Prokopu. Na njoj automobilima nije moguće obezbediti adekvatan prilaz.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

vuk

14.06.2018. 21:57

London,Pariz, Berlin, ...skoro sve evropske metropole imaju stanice u centru grada. Beograd ce imati betonsku skalameriju na periferiji kao da smo u Africi.

vlada

15.06.2018. 05:43

@vuk - Sramota, vec deceniju ne mogu da zavrse betonsku plocu na stanici vec armatura visi sa nedovrsenog dela. Treba li nam kredit za sljunak,pesak,cement?

Prokop je u centru

15.06.2018. 07:05

@vuk - i udaljen je od Terazija, baš koliko i te stanice koje si nabrojao... al', Srbi su to. Sve im je daleko Oni bi parkirali automobile i u stanu, samo da mogu...

PREDRAG

15.06.2018. 00:46

Kada izađete iz voza na glavnoj železničkoj stanici, koliko tremvajskih i autobuskih linija. Možete do bilo kojeg dela grada. A od Prokopa? Možete u PM!

Azrael

15.06.2018. 06:18

Pitanje je cemu zurba pa je potrebno da se uvode ova nedovrsena mutant resenja. Kome se toliko zuri da se saobracaj izmesti tamo gde ni javni prevoz ne postoji, prilazi nisu dobri ili ne postoje, cak nema ni stanicne zgrade...opet srljamo u naprednu buducnost?

M.

15.06.2018. 15:34

@Nikola - O cemu ti pricas? Koja glupa resenja?? Obrazlozi malo. Ali da skratimo. Prokop je u funkciji, super izgleda. Stara stanica se zatvara ( cinjenicno stanje ). Mozete da pljujete koliko hocete, ali Beograd na vodi se polako nadzire i isto tako super izgleda pored sredjene Karadjordjeve i Kosancicevog venca. A vama sto je muka od toga da se Beograd i Srbija polako bude, porucujem da smanjite dozivlaj i neki bensendin za smirenje, mozda sve bude bolje od vase shizofrenije.

Arsenije

15.06.2018. 19:54

Uvesti tramvajsku liniju 1 od Kneževca do bloka 45 i barem još jednu autobusku liniju kao privremeno rešenje. Za Prokop, pored postojeće dve autobuske linije i dve linije BG voza, trebalo bi uvesti barem još dve autobuske linije, a po mogućstvu i još jednu liniju BG voza.