Na kanalu ništa za džabe

P. Ž.

13. 06. 2018. u 20:02

Od 5. jula počinje primena novog Pravilnika kojim se propisuju uslovi za obavljanje tehničkih pregleda vozila. Predloženo da košta od 3.000 do 4.700 dinara, ali minimalnu cenu odrediće država

На каналу ништа за џабе

Foto V. Tripić

ODZVONILO je besplatnim tehničkim pregledima i registraciji vozila "na crno" bez odlaska na liniju provere ispravnosti vozila! Minimalnu cenu kontrole na kanalu, proceniće Ministarstvo trgovine, a zasad postoji predlog da taj pregled košta od 3.000 do 4.700 dinara.

Ovo su najvažnije novine "Pravilnika o vršenju tehničkog pregleda vozila" koji stupa na snagu 5. jula ove godine.

- Fotografisanje vozila na liniji tehničkog pregleda, koji predviđa pet obaveznih fotografija i vođenje evidencije vraćenih vozila je u suštini najvažniji rezultat koji očekujemo od primene novog Pravilnika - kaže, za "Novosti", Vladimir Marinković, predsednik UO Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda (NATEP). - Tačno je propisan postupak i vreme trajanja provere ispravnosti vozila.

Prema njegovim rečima, odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima predviđeno je da Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo trgovine, određuje najnižu i najvišu cenu usluge tehničkog pregleda na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

- Sa naše strane, a pritom mislim na sva udruženja tehničkih pregleda Srbije (NATEP, UOTP i ATPV), mi smo naš predlog cena poslali MUP Srbije sa obrazloženjem, preciznom računicom koliko bi ta usluga morala da košta - naglašava Marinković.

U tom predlogu, cena tehničkog pregleda za putnički automobil bi se kretala od 3.000 do 4.700 dinara. U udruženjima tehničkih pregleda, veruju da će Ministarstvo trgovine sigurno propisati minimalnu cenu ali da bi bilo i najbolje da sve tržište reguliše.

Izvesno je, međutim, da će sada biti zakazivanja tehničkih pregleda jer će biti potrebno najmanje 35 minuta kontrole po vozilu. Kontrola vozila se, u suštini, ne menja. I dalje će se proveravati kočnice, fizičko stanje vozila, upravljački sistem, stakla... Na listi pregleda biće i stanje karoserije vozila.

- Niko neće biti vraćen sa tehničkog pregleda zbog, kako se to kaže, "tačkica rđe" - objašnjava Marinković. - Neće, međutim, moći da prolaze vozila sa 15 do 20 odsto truleži, kao do sada.

Najvažnije je, slažu se svi, od predstavnika Udruženja tehničkih pregleda do vozača da se uvede red u ovu oblast i da nam se na drumovima nađu tehnički ispravna vozila koja ne ugrožavaju bezbednost u saobraćaju.


ZAGAĐIVAČIMA ROK TRI GODINE

NA tehničkim pregledima ubuduće će se meriti i količina izduvnih gasova, ali će svi oni koji budu premašili zadate norme koje vozilo ima u trenutku kada je napravljeno, biti o tome samo obavešteni.

- NJima će se dati rok od tri godine da svoje vozilo dovede u okvir zadatih normi bilo da ugrade ili zamene katalizatore, filtere - objašnjava Marinković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (24)

ZVEZDA i to CRVENA

13.06.2018. 21:25

Za šta to bre treba dati 3000-4700? za 7,8 minuta pregleda ako i toliko traje, podignu haubu, izmere prednje i zadnje kočnice i teraj..

pera

13.06.2018. 23:02

@ZVEZDA i to CRVENA - Pa tolko ne uzimaju majstori za ruke kada rade veliki i mali servis.

Đokica

10.07.2018. 11:35

@ZVEZDA i to CRVENA - Zašto uopšte tehnički pregled vozila,kakve veze to ima sa ispravnošću istih,ako imamo majstore i radionice za održavanje i popravku. Ispade da su na tehničkom pregledu veći stručnjaci od iskusnih automehaničara. Zašto ne prepišemo zakone od Amerikanaca koji su u svakom slučaju 100 godina ispred naših. Treba nas istrebiti da ne zagađujemo PLANETU!!!

Đokica

10.07.2018. 11:50

@ZVEZDA i to CRVENA - Nema nama spasa, mi smo sa ovim "mozgovima" osuđeni na propast. SRBIJO među Okanovićima, Božovićima, Arsovima i njima sličnim. Povraća mi se na njih.

Petrovic Zoran

13.06.2018. 22:23

I opet nista o starijim vozilima vece kubikaze.Za moju mecu od 2200cm kubnih staru 18 godina dao sam tri puta vise para za registraciju nego da sam kupio novog BMWa ili Opela ili tako neki slican novi auto.Poce prica o procentualnom smanjenju po godini al.....obecanje ludom radovanje!

Đokica

10.07.2018. 10:39

@Petrovic Zoran - Pa oni su "stručnjaci", kakvi stari automobili to je za njih ispod časti, po njima oni ne mogu biti ispravni i učestvovati u saobraćaju. Samo audi u kojima se oni iživljavaju.

Đoka

10.07.2018. 11:05

@Mochwara - Mi smo ne ponovljivi, naše "mozgove" treba j...ti da se razmnožavaju, ko zna dali će u budućnosti da se pojave ovakvi. Izostavili su tri stvari : tehnički ptregledi bi trebali zaposliti profi kamermana, guslara (iskusnog) i pregled vozila bi trebalo da traje bar 2 sata. Ovako bi ceo spektakl imao izuzetan odjek kod građana i bilo bi moćno do jaja. Snimak celog rituala bi trebalo poslati u glavni grad Srbije, tamo su MOZGOVI i odatle se upravlja planetom.

Đokica

10.07.2018. 11:46

@Mochwara - Da bi ritual na tehničkom pregledu dobio na većoj popularnosti predlažem predlažem sledeće: da pregled vozila traje ber 2 sata, da televizija prati situaciju i da se ceo spektakl odvija uz prisustvo guslara koji bi uz nekoliko epskih pesama napravio atmosveru i podigao značaj ovog spektakla na visok nivo kako bi u svemu uživala cela Srbija brale. tako bi po meni napravili porazili farmu i velikog brata po gledanosti.

Digital

13.06.2018. 23:14

Putevi u srbiji su katastrofalni, zasto ne bi se prvo njih dovelo u red radi bezbednosti u saobracaju?

Đokica

10.07.2018. 10:46

@Digital - Putevi zadovoljavaju u potpunosti saobraćaj zaprežnih vozila. Zašto bi mi u Srbiji imali standard jednog dela civilizacije, kako bi se oni razlikovali od nas (mislim na našu "elitu"). Kod nas je nivo "farma", "eliki brat", "starlete".......Tuga 21 vek.

ostaobezposla

13.06.2018. 23:27

Šta ima država sa tehničkim pregledima ,osim ako želi da to bude još jedan namet na osiromašeni narod ? Tehničke su do sada plaćale osiguravajuće kuće , znači da nije besplatan , neko to ipak plaća . Onaj ko nije vozio auto na tehnički ,ni sada to neće činiti , to nema veze sa plaćanjem ili ne plaćanjem tehničkog ! Ovo je samo još jedna globa i ništa drugo.

f

14.06.2018. 12:21

@ostaobezposla - fotografije moraju da budu "overene" kod "notara"!!! to pod obavezno !!! i da "notar" uzme "nagradu" od jedno 100.000 za "overavanje" !!! glasam za to ! sisaj ovce dok cute, deri im kozu, kolji, teraj u logor, nisu za bolje, udri pendrekom po ovcama sve dok cute, streljaj gamad, pljackaj pa jesi "drzava" ili nisi ???

Đoka

10.07.2018. 09:46

@ostaobezposla - Fotografije obavetno bar 20 komada overenih kod notara, pregled vozila 2 sata u z obaveznu pratnju guslara i pevanje epskih pesama. Ceo ritual snimiti kamerom visoke rezolucije, snimiti na CD i sve zajedno za svako vozilo posebno poslati u glavni grad države, jer to je centar sveta, na uvid BOžovići, Okanoviću i ostalim "stručnjacima". Sačekati par dana registracioni list pa tek onda na registraciju. Mislim da bi tako ova nakaradna priča imala smisla.

Đokica

10.07.2018. 11:15

@ostaobezposla - BRAVO, eeeee SRBIJO jadna si sa ovakvim "mozgovima", nikad ništa od nas, zaglupili su nas i zaustavili u razvoju bar 2 veka iza nekih civilizacija.

fap

13.06.2018. 23:43

minimalnu cenu odrediće država, a zasto drzava da određuje kojim pravom da odredi privatniku

GP

14.06.2018. 11:27

Zast obmanjujete javnost? Gde je to bilo dzabe? Ja sam vozac, uredno sam registrovao vozilo iz godine u godinu i svaki put platio tehnicki pregled. Ova cena, koju ste naveli, je cista pljacka. Toliko ne uzme majstor za veliki servis.

Deki

14.06.2018. 13:01

I tako ja Apn6 da registrujem treba oko 5000dinara,tehnicki 1700dinara,sta li ce da mu rade da mi je znati.Mozda generalnu i ona je jeftinija,velika bruka sa reci drugo.

sasa

14.06.2018. 13:34

sram da bude ovu drzavu kada predlaze ove cene,to nema ni u Svajcarskoj da to kosta toliko. Nece niko ni registrovati kola vise i smanjice im se budzet za 50%

Đokica

10.07.2018. 11:11

@sasa - Zašto SRAM, sa nama se NIKO nemože porediti, mi smo jedinstveni u svemu. Standard, saobraćaj, OBRAZOVANJE, vozni park....... sve, NE MOŽE NAM NIKO NIŠTA. Kakva Amerika, Japan,Finska..... to su male bebe. Povraća mi se na Sveeee.

RRpantela

14.06.2018. 16:35

Slazem se za kvalitetniji tehnicki pregled, medjutim ovakav nacin sa zakazivanjem u mnogome ce stvarati guzve i bespotrebno gubljenje vremena.Cena je sumanuta i nema nikakve logike.Ko racuna i izgubljeni dan vozaca. NIKO. Samo daj pare i kraj price.Dokazano je bas ovih meseci da starija vozila imaju procentualno NAJMANJE udesa.To znaci da ih sami vlasnici bolje odrzavaju a ne da ih spasava tehnicki pregled. Realnu cenu mora da propise drzava i da je u celoj zemlji ISTA.

Đokica

10.07.2018. 09:52

@RRpantela - Kako izgubljeno vreme, to nije ništa. Izgubili smo pola veka u zaglupljivanju, laganju i pljački od strane "vlasti". Gadost, sve ih treba govnavom motkom proterati iz zemlje.

Đokica

10.07.2018. 11:20

@RRpantela - SLažem se da se UKINE tehnički pregled i da se ne uslovljava pri registraciji vizila. Po čemu smo mi pametniji od AMERIKANACA, ne razumem oni imaju mali mozak ili....kod nas mora biti sve naopako! U stvari mi smo takav narod.