E-uprava muka za opštine

J. Ž. S.

23. 04. 2018. u 14:02

Е-управа мука за општине

Najviše novca za ove svrhe dobiće Opština Novi Pazar / Foto Tanjug

Mnoge lokalne samouprave tražile novac za uvođenje savremenih tehnologija. Usluge spore, građani nezadovoljni, a naplata komunalija je zato manja

DA mnoge opštine u Srbiji ne mogu da se izbore sa savremenim problemom e-uprave, pokazuje poslednji konkurs Fonda za lokalne samouprave Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Iz 120 lokalnih samouprava stigao je 171 projekat, a od 59 onih koji su dobili novac, njih 18 će uložiti u nabavku informacionih tehnologija.

Najviše novca za ove svrhe dobiće Novopazarci - oko 4,7 miliona dinara, zatim Bačka Topola - 4,6, Merošina - 4,5, Kraljevo 3,9 miliona dinara... Svi oni su kao jedan od gorućih problema svoje opštine naveli unapređenje i modernizaciju e-uprave.

- Veliki broj poreskih obveznika u Negotinu je na privremenom radu u inostranstvu, što stvara veliki problem pri uručivanju poreskih rešenja - kažu u MDULS. - Samo sedmoro zaposlenih radi u tamošnjoj poreskoj upravi, i to u programima koji su veoma stari, i uspeli su da lane podele 19.506 rešenja, kao i 17.693 ona za naplatu eko-takse. Postojeće softversko rešenje nema mogućnost izlaženja na veb, preko sajta opštine i android aplikacije. Usluge su spore, građani nezadovoljni, a naplata zbog toga manja.

Zato su Negotinci konkurisali za sredstva iz Fonda za lokalne samouprave za nabavku novog programa, koji radi Institut "Mihajlo Pupin", a koristi ga najveći broj opština i državnih institucija u Srbiji. Iznos od gotovo 3,2 miliona dinara, tvrde u Opštinskoj upravi, olakšaće život svima.

PROČITAJTE JOŠ - E-uprava i reforma administracije: Ukida se sedam miliona papira

Žitorađa spada u grupu nedovoljno razvijenih opština, čiji je stepen razvijenosti 60 odsto od republičkog proseka. Sa novom računarskom opremom koja će stići od novca dobijenog iz Ministarstva, Opštinska uprava biće u mogućnosti da primeni zakon o ZUP i EZUP.

ODBORNIKE BROJE "PEŠKE" U Bačkoj Topoli javno glasanje se i dalje odvija dizanjem ruke, a posle svake tačke dnevnog reda prebrojavaju se odbornici i utvrđuje kvorum, što znatno usporava rad. Materijali se odbornicima dostavljaju u štampanom obliku, što je bespotrebno trošenje novca.

- U Kniću je planirano da se novac potroši na to da se sva poslovna, projektna i finansijska dokumentacija prenese s papirnog na elektronski oblik - kažu u MDULS. - Na taj način smanjiće se neracionalno trošenje ljudskih i materijalnih resursa i neefikasan rad.

I Jagodinci su isplanirali da završe izradu servisa e-uprave kojim će biti ostvarena jednosmerna interakcija sa građanima i privrednim subjektima, a osim informacija o samom postupku, moći će i da preuzmu formulare i obrasce za njegovo pokretanje. Sve usluge grada Jagodine biće predstavljene i na nacionalnom portalu e-uprave. Iz opštinske uprave obećavaju da će im novi projekat omogućiti uštedu vremena, brže obavljanje poslova i transparentan rad lokalne administracije.

Računari u Osečini imaju operativni sistem Windows XP, koji je odavno izgubio tehničku podršku "Majkrosofta". Planirali su da novac potroše za prelaz na novi softver za obračun poreza, kao i kupovinu skenera i štampača. U Inđiji će sredstva da upotrebe za opremu koja će im omogućiti transparentnije vođenje sednica i donošenje odluka u koje će imati uvid građani i privrednici. Tako bi i birači mogli lakše da kontrolišu svoje predstavnike u lokalnom parlamentu.

SISTEM 48 SATI

U Beloj Palanci su nagomilani problemi u vezi s putnom, saobraćajnom i komunalnom infrastrukturom, a posebno sa snabdevanjem zdravom pijaćom vodom. Zato oni od dobijenog novca iz MDULS žele da uvedu "sistem 48 sati", koji će omogućiti da građani zahteve i molbe podnesu mejlom ili popunjavanjem onlajn formulara. Svaki građanin će u roku od dva dana dobiti odgovor na postavljeno pitanje, a sistem će raditi 24 časa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Profesor

23.04.2018. 17:01

SISTEM 48 SATI? U prevodu saljite sve na jedan mail a neko ce vam poslati odgovor u toku sledeceg dana. A mi cemo uzeti novac i to nazvati zbunjujucim imenom. A gradjanima ce se u suprotnom poboljsati zivot gde ce dobiti odgovore tipa:"Nismo nadlezni za ovo.", "Cim kad budemo imali vise informacija javicemo vam itd." Ali vazno da se neka muljavina napravi. Sistem ce raditi 24h jer mail service ide preko Googlovih servera ili neke druge kompanije.

Hisar 008

23.04.2018. 17:20

Mora se misliti i na one koji ne umeju (razloga više) da rade na računarima a i nikakav zakon ih ne može naterati,jer bi to bilo kršenje ustavnih prava.