OLAKŠICA U PROMETU SRBIJE I MAKEDONIJE: Zajednička carina na prelazu Tabanovce

M. Stančić

30. 11. 2017. u 23:38

U nastojanju ubrzavanja redovnih procedura u trgovinskoj razmeni, Makedonija i Srbija će od marta iduće godine na graničnom prelazu Tabanovce, uspostaviti zajedničku službu carine

ОЛАКШИЦА У ПРОМЕТУ СРБИЈЕ И МАКЕДОНИЈЕ: Заједничка царина на прелазу Табановце

Prelaz Tabanovce
Foto: M. S.

SKOPLJE
OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

U nastojanju ubrzavanja redovnih procedura u trgovinskoj razmeni, Makedonija i Srbija će od marta iduće godine na graničnom prelazu Tabanovce, uspostaviti zajedničku službu carine najavljeno je u četvrtak na početku neformalnog skupa predstavnika carinskih službi zemalja regiona u Skoplju.

- Granični prelaz Tabanovce na makedonsko-srpskoj granici trebalo bi da bude završen u martu iduće godine i tada se očekuje da počne zajedničko carinjenje, rekao je direktor Carinske uprave Makedonije Đoko Tanasoski pre početka dvodnevnog regionalnog sastanka u Skoplju.

Predstavnici carinskih službi zemalja Zapadnog Balkana na neformalnom skupu u Skoplju razmatraju modelite i mogućnosti povezivanja u regionu ubrzanjem carinskih postupaka. To je deo zadataka iz inicijative o ekonomskom povezivanju šest zemalja regiona u procesu do 2023. godine.

U konkretnom delu najavljenih olakšica u prometu između Srbije i Makedonije, kako je najavljeno, pored zajedničkog carinenja u putnom saobraćaju, očekuje se i ubrzana rekonstrukcija železničke stanice Tabanovce i stvaranje uslova za sprovođenje zajedničkog carinenja i u delu železničkog saobraćaja.

Pročitajte još - Vučić Zaevu: Makedonija u Srbiji ima iskrenog prijatelja

- Dostizanje zaedničkih standarda koje zahtevaju evorpski i svetski investitori za region značiće nova upošljavanja, motivisanje mladih da rade i žive u rodnoj zemlji i posebnu konkurenost, ocenio je premijer Vlade Makedonije Zoran Zaev, ukazjući da se time dostiže željeni rast kompanija, zarada, standarda i ukupne ekonomije.

Da bi se dostigla ravnoteža carinskih postupaka, kontrolne metode i dalje se moraju modernizovati i jačati saradnja između regionalnih carinskih službi.

U tom cilju, kako je dodao, vlade zemalja regiona podržavavaju ideju pojednostavljivanja carinskog postupka, kako bi se otklonili problemi „sa dugim kolonoma kamiona“, preko mogućnosti zajedničkog carinjenja na jednom carinskom terminalu.

Pročitajte još - Zaev: Makedonija i Srbija zajedno na strani mira

Zaev je potvrdio da Vlada Makedonije ostaje posvećena regionalnoj saradnji doprinoseći između ostaloga i podrškom produbljenja saradnje između carinskih adminsitracija u regionu jačanjem njihovog ukupnog kapaciteta. Sve to u cilju, kako je precizirao, njihovog osposobljavanja za suočavanje sa izazovima kroz ispunjavanje postavljenih prioritetita za integraciju regiona u EU.

LANJSKI SPORAZUM
Potpisanim sporazumom iz jula prošle godine u Beogradu, Makedonija i Srbija su se opredelile da u železničkom saobraćaju skrate postupak graničnih procedura zajedničkom železničkom stanicom na graničnom prelazu Tabanovce.

U dokumentu je precizirano da će se time značajno skratiti vreme putovanja i carinskih procedura na graničnom prelazu. Po tom sporazumu vozovi bi trebalo da se zadržavaju samo u jednoj stanici - Tabanovce, a ne i u Preševu. Jedini granični punkt nalaziće se na železničkoj stanici - Tabanovce na teritoriji Makedonije, gde će biti locirane granične službe obeju država.

Utvrđivanjem protokola između dveju država, nadležne institucije u Srbiji i Makedoniji, kako je tada najavljeno, regulisaće saradnju granične policije, carine, fitosanitarnih i veterinarskih vlasti, kao i organizacije železničkog saobraćaja na graničnoj liniji zajedničke stanice Tabanovce.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije