U Srbiju je uloženo osam milijardi evra, u poslednjih pet godina. Našu državu očekuje dugačak put kada je reč o sprovođenju reformi, iako je ova godina bila veoma uspešna. Srbija je napredovala i zahvalni smo svima koji su verovali u nas i dali nam poverenje. Ovo je danas izjavila premijerka Srbije Ana Brnabić, na predstavljanju "Bele knjige 2017" Saveta stranih investitora u Srbiji (FIC).

PROČITAJTE JOŠ - "Goši" nema pomoći dok se gazda ne javi

- Treba da se fokusiramo na privredu, javnu upravu i vladavinu prava - kazala je Brnabićeva. - Vlada Srbije će nastaviti sa fiskalnom disciplinom, naročito u oblasti javne uprave. Uspeli smo da smanjimo javni dug i da preokrenemo situaciju. Srbija je trenutno i na prvom mestu na osnovu indeksa po performansama za grinfild investicije, po "Fajnenšel tajmsu".

PROČITAJTE JOŠ - HAOS U GOŠI: Radnici sprečili novog direktora da uđe u fabriku, intervenisala policija

Premijerka Srbije najavila je i da će do kraja godine biti usvojen program za reformu Poreske uprave. Do kraja novembra, Srbija će pokrenuti i prva elektronska plaćanja.


I dok je izveštaj FIC pokazuje da je u poslednjih godinu dana Srbija najviše napredovala u građevini, najmanje je urađeno u pogledu Zakona o privrednim društvima, oporezivanju dobiti pravnih lica, restituciji i standardima kvaliteta u proizvodnji mleka.

PROČITAJTE JOŠ - MINISTAR POPOVIĆ O ISTRAŽIVANjU "RAJSKI PAPIRI": Nemam nijednu "ofšor" kompaniju; Agencija: Imovina prijavljena po Zakonu

Procenat napredovanja manji je u odnosu na prošlu godinu. FIC hvali građevinu zbog efikasnosti u konverziji, rekordnom broju izdatih građevinskih dozvola, kao i zbog spremnosti za dijalog sa privatnim sektorom. Kako se navodi u "Beloj knjizi", državi se preporučuje da ubuduće posveti pažnju tome da restitucija automatski ne prekida konverziju, da se ukinu nedoslednosti u obračunu naknade za konverziju...Premijerka je, govoreći o preporukama iz "Bele knjige" o poreskim reformama, rekla da Vlada ne može da dozvoli sebi da bude zadovoljna skorovima i procentima, jer, kako je podsetila, Srbija je protraćila mnogo vremena.

PROČITAJTE JOŠ - Brnabić: Prioriteti Vlade su ekonomija,stabilnost, EU i bolji život

Predsednica Saveta stranih investitora (FIC) Jana Mihajlova rekla je da je Vlada u poslednjoj godini ostvarila dobre makroekonomske rezultate, ali da je ključno da se podstakne jači ekonomski rast. Kako je rekla, Savet očekuje da Srbija ubrza usklađivanje zakona sa regulativom EU i da se poboljša primena zakona.


PROČITAJTE JOŠ -
"Novosti" sa familijom Ane Brnabić: Pitala nas je da li da bude premijer

Brnabićeva je najavila je da je Vlada odlučila da poveća neoporezivi deo zarade, što će biti uračunato i u budžet na narednu godinu. Ona nije kazala koliko će iznositi neoporezivi deo zarade, koji je sada 11.790 dinara, ali je naglasila da povećanje neće biti beznačajno. U 2018. biti povećana minimalna cena rada za 350.000 radnika.

NOVI GAZDA KOMERCIJALNE BANKE

PLAN suvlasnika Komercijalne banke je da se u privatizaciju krene do kraja ove godine. Postoji i druga opcija, koju je Srbija nasledila, a to znači da bi EBRD i IFC, kao suvlasnici banke, aktivirali svoje pravo da im iz budžeta isplatimo iznos od 252 miliona evra, rekla je Ana Brnabić i naglasila da još nije odlučeno hoće li biti privatizovan "Telekom Srbija".

BRNABIĆEVA: CENIM ZORANIN RAD

RAD ministarke Zorane Mihajlović cenim i nas dve nemamo apsolutno nikakvih razmimoilaženja u pogledu "Duing biznis liste", rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić:

- Radimo zajedno i ja sam njoj zahvalna na svemu što je uradila kao lider zajedničke radne grupe. Sve što je bilo ostavila bih za nama. Idemo dalje. Iskreno se izvinjavam ako sam bilo koga uvredila, jer nisam mislila da bilo koga uvredim.