KOMPANIJA "Leoni" namerava da proširi kapacitete sa dva nova pogona u Prokuplju i Doljevcu. Uposliće 500 novih radnika, a još 500 angažovanih na određeno vreme dobiće ugovore bez vremenskog ograničenja.

Država ovu investiciju subvencioniše sa pet i po miliona evra. Ministar privrede Željko Sertić juče je potpisao ugovor o podsticajima i sa kompanijom "Sinterfus", koja se bavi livenjem obojenih metala. Oni će iz budžeta dobiti 315.000 evra.

Vrednost investicije "Leonija" je 22 miliona evra. Na kraju ulaganja ova kompanija će upošljavati ukupno 5.202 radnika. Investitor je u obavezi da ne smanjuje broj zaposlenih u periodu od pet godina od završetka projekta i da redovno isplaćuje zarade, najmanje za petinu veće od zvaničnog minimalca. U novim pogonima, koji će biti završeni za tri godine, "Leoni" će proizvoditi kablovske setove za BMV, "Jaguar" i "Landrover".

"Sinterfus" u Užicu ulaže dva i po miliona evra i zaposliće najmanje 100 radnika. Ovaj investitor je u obavezi da ne smanjuje broj zaposlenih tri godine od završetka projekta.