Smotra najboljeg u srpskom agraru

J. Simić - N. Subotić

14. 05. 2016. u 13:19

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otvorio 83. međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu, najznačajniji ove vrste u regionu

Смотра најбољег у српском аграру

Predsednik Nikolić na otvaranju Poljoprivrednog sajma, Foto D.Dozet

STRATEŠKI ciljevi Srbije u poljoprivredi su redefinisani, počelo je sprovođenje projekata koji treba da dovedu do pune iskorišćenosti izvoznih potencijala Srbije - poručio je u subotu predsednik Srbije Tomislav Nikolić, na otvaranju 83. međunarodnog poljoprivrednog sajma, koji će do 20. maja trajati u Novom Sadu.

- O značaju ovog sajma govori činjenica da nema značajnije kompanije za proizvođnu poljoprivrednih mašina, sadnog materijala, semena, đubriva ili zaštite koja nije makar jednom nastupila na njemu - rekao je Nikolić.

Zemlja partner na ovogodišnjem sajmu je Italija, a ambasador te zemlje u Srbiji Đuzepe Manco rekao je tim povodom da je Italija najveći ekonomski partner Srbije u automobilskoj i tekstilnoj industriji, kao i u osiguravajućem sektoru.

- Što se tiče agroindustrije, u 2015. godini izvoz je dostigao 37 milijardi evra, a radimo na tome da do 2020. ta cifra dostigne 50 milijardi - kazao je Manco.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković rekla je da poljoprivreda Srbije učestvuje sa oko 10 odsto u BDP-u, sa oko 20 odsto u ukupnoj zaradi, u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredni prehrambeni proizvodi učestvuju sa oko 21, a u uvozu sa osam odsto.

Po mišljenju ministra privrede Željka Sertića, Srbija može da shvati tržište zemalja CEFTA kao "kvalifikacioni turnir", a u njemu je trenutno među zemljama članicama najveći izvoznik prehrambenih proizvoda

Značaj ove manifestacije, koja je u odnosu na prošlu godinu za deset odsto po obimu i po finansijskim efektima jača nego prethodne godine, istakli su i gradonačelnik Miloš Vučević i generalni direktor Sajma Slobodan Cvetković.

Na Sajmu se, inače, ove godine predstavlja više od 1.500 izlagača iz 60 zemalja. Tu je i najveća izložba stoke u ovom delu Evrope, na kojoj je izloženo oko 1.300 najkvalitetnih grla, a svoje posebne izložbe imaju privrednici iz Kine i Italije.

Već po običaju, uz poljoprivredne mašine, čiji sjaj nije umanjio ni kratkotrajni pljusak, pažnju su privlačili i ugojeni bikovi - Kokan, od 1.600 kilograma, i njegov mlađi i za oko 700 kilograma lakši "brat" Rundov. Oba je izložio Nenad Nikolić iz Batinca kod Ćuprije, u čijoj štali se, uz ova dva bika, nalazi još pedesetak vrhunskih grla simentalske pasmine.

- Kokan je velika maza, i pored veličine - priča Nikolić, koji je, inače, sada četvorogodišnjeg bika Kokana izlagao i lane, kada je bio oko 300 kilograma lakši. - Othranio sam ga još od teleta, tako da je pravi ljubimac na našoj porodičnoj farmi. Šest dana jede koncentrata i silaže koliko želi, a sedmi dan "posti" na slami i senu...

Na izložbi mehanizacije, moćni traktori, kombajni širokih hedera, prskalice koje mogu da natkrile tenisko igrališe... Među njima, po ceni se ističe kombajn za šećernu repu - "holmer tera dos", izložen na štandu "Almeksa". Za njega je, kako kažu na ovom štandu, više od pola miliona evra već izdvojila kompanija "Sunoko".

Među traktorima, snagom, ali i cenom, ističe se moćni "fendt", oznake 10 50, i snage 500 KS, koji je izložio "Inter agrar". Kako kažu, sa ovom snagom verovatno je najača mašina te vrste, a sa cenom višom od 300.000 evra sigurno je i najskuplja.

Nenad Nikolić, iz Batinca kod Ćuprije, s jednim od svojih bikova


NAJVEĆI PUT

POJAVLjIVANjE Bratislava Andrejevića, iz sela Barje Ćiflik, kod Pirota, na izložbi konja, postalo je već pravilo. Po 12. put je izložio svojih pet moćnih konja rase hrvatski hladokrvnjak, ali ovaj put i ždrebe od nedelju dana.

- Konje tradicionalno gajimo, i u štali ih imamo deset - priča Andrejević. - Nije mi teško da prevalim 440 kilometara u jednom pravcu, verovatno najduži put, da bih svoje konje prikazao na sajmu."AGRO KARTICA"

KOMPANIJA NIS na ovogodišnjem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu predstavlja prednosti NIS "agro kartice", koja korisnicima nudi mnogobrojne popuste na gorivo i dopunski asortiman na NIS-ovim benzinskim stanicama.

- Svi zainteresovani za "agro karticu" tokom sajma mogu preuzeti pristupnicu na štandu NIS-a i dobiti sve potrebne informacije - saopštavaju iz NIS-u.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije