Svaki treći radnik u auto-industriji

Z. R. - S. B.

12. 05. 2016. u 09:00

Premijer Srbije najavio 49 investitora koji će uložiti 1,1 milijardu evra i uposliti 27.255 ljudi. Najveće interes za Smederevo i Sremsku Mitrovicu

Сваки трећи радник у ауто-индустрији

VLADA Srbije trenutno pregovara sa 49 investitora. Oni planiraju da ulože 1,1 milijardu evra i zaposle 27.255 radnika. Ovo je juče najavio premijer Srbije Aleksandar Vučić.

- Verujemo da ćemo uspeti da napravimo dobre rezultate. To znači novih 27.000 do 28.000 zaposlenih i trudimo se da ona budu otvorena u siromašnijim i različitim delovima Srbije - rekao je Vučić.

"Novosti" su juče pokušale da uđu u trag najavljenim investitorima. U Razvojnoj agenciji Srbije, koja je najčešće prva adresa zainteresovanih investitora, kažu da su najbrojniji upiti kompanija iz automobilskog sektora.

- Oko 35 odsto zainteresovanih je iz te oblasti - objašnjavaju u RAS-u. - Petina investitora je iz sektora elektronike i mašinske industrije, a oko 15 odsto pripada informacino - komunikacionim tehnologijama. Najviše ih je iz Nemačke, Italije i Turske.

Većina gradonačelnika i predsednika opština, makar oni do kojih smo mi došli, razgovara se predstavnicima domaćih i stranih kompanija. Ako je suditi po njihovom iskustvu, najviše upita stiže iz auto-moto, metalske i tekstilne industrije.

Jasna Avramović, gradonačelnica Smedereva, kaže da se trend popunjavanja Slobodne zone u ovom gradu nastavlja i da očekuje da dve nove kompanije ove godine zaposle oko 1.000 ljudi.

- U toku su pregovori sa jednim investitorom iz Italije, koji bi ulagao u metalskoj industriji, a drugi je iz Turske i zainteresovan je za otvaranje fabrike tekstila - otkriva Avramovićeva. - Spremni su da u naredne dve godine zaposle oko 3.000 ljudi.

TEŠKI RAZGOVORI SA MMF OČEKUJU nas teški razgovori sa Međunarodnim monetarnim fondom, pre svega o racionalizaciji u javnom sektoru, reformi obrazovanja i zdravstva, finansiranju lokalnih samouprava, rešavanju problematičnih kredita - istakao je Vučić.

U Sremskoj Mitrovici pregovaraju sa predstavnicima sva tri sektora.

- Razgovaramo sa tri investitora - čuli smo od Branislava Nedimovića, gradonačelnik Sremske Mitrovice. - Jedan je iz metalskog kompleksa, jedan iz automobilske, a jedan iz tekstilne industrije. Ako se to sve ispuni, oni bi u našem gradu zaposlili 900 ljudi.

U Pirotu iščekuju posetu potencijalnog ulagača. Sve je još, naglašavaju, na - dugačkom štapu.

- Jedan veliki investitor iz auto-moto industrije je zaintersovan za ulaganje u Srbiji, ali to još nije izvesno - kaže gradonačelnik Pirota Vladan Vasić. - Taj investitor obilazi još nekoliko lokacija u Srbiji. Kod nas je bila njegova prethodnica i očekujemo i njegovu posetu. U Pirotu je 60.000 stanovnika, na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je oko 7.500 ljudi, a mi pretpostavljamo da je 5.000 tražilaca posla.

Jedna od nerazvijenijih opština u Srbiji, Vladičin Han, nažalost, ove godine ne očekuje značajne investicije.

- Poslednji investitor je stigao pre masec dana u naš grad - kaže Branislav Tošić, predsednik Opštine Vladičin Han. - Oni su zaposlili 400 ljudi. Ne očekujemo novog ulagača ove godine.


"GALENIKU" BI IZ STEČAJA

SRPSKU fabriku lekova, kako kaže premijer Aleksandar Vučić, kupci bi da preuzmu iz stečaja.

- Zainteresovani investitori bi da kupe imovinu "Galenike" po ceni od 30 do 40 miliona evra, a dugovi kompanije su oko 220 miliona evra. I to je bolje nego da "Galenika" i dalje pravi gubitke - rekao je Vučić. - Trenutno "Galenika" ne pravi gubitke, ali ima obaveze iz ranijeg perioda kada je fabrika uzimala katastrofalne kredite.

DEFICIT MANJI, RAST VEĆI

DEFICIT budžeta posle prva četiri meseca iznosi 13,4 milijarde dinara, umesto 72,2 milijarde, pohvalio se premijer Vučić.

- Budžet bi bio u suficitu od 45 milijardi dinara da nema isplate po osnovu kamata na državne pozajmice - istakao je Vučić. - Trošak budžeta po osnovu isplate kamata ove godine biće 139 milijardi dinara. Rast bruto domaćeg proizvoda Srbije ove godine biće između 2,3 i 2,4 odsto, što je više od planiranog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Ja

12.05.2016. 15:55

@dex85 - A zar nije bitno koliko se zaradi i kako se od toga može živjeti.?! Tebi je u državnom preduzeću očigledno dobro...

radnik u penziji

12.05.2016. 15:54

U novim fabrikama prilicno radnici stoje. Imaju li cesce pauze da se odmore? Mozda zato neki stranci dolaze, jer je posao za radnike u drugim zemljama tezak.

Aleksandar

12.05.2016. 17:20

Obratite pažnju na poljoprivredu. Tu treba dovesti investicije. U toj grani Srbija je rudnik zlata.

mala i srednja inteligencija

12.05.2016. 18:59

Toliki radnici u auto industriji,a ni jedan automobil da proizvedu.

Jela

12.05.2016. 23:35

Naši radnici imaju veliko i dokazano iskustvo u auto-industriji,pa ne čudi zainteresovanost stranaca baš za tu granu industrije.