TOPLI dom potrošača koji se greje direktno na prirodni gas staje između 40.000 i 46.000 dinara za celu sezonu. Za istu kvadraturu, njegov komšija koji ima radijatore priključene na centralno grejanje - plaća skoro duplo više, čak 77.760 dinara! Apsurd je, apeluju udruženja potrošača, što i jedni i drugi koriste gas kao osnovni energent, a građani koji se snadbevaju preko toplana u većini slučajeva nemaju ni opciju da ovu uslugu isključe.

Daljinsko grejanje je za čak 40.000 dinara po sezoni skuplje od drva, od 25.000 do 30.000 dinara manje se isplati nego ugalj, a još je nepovoljnija računica u odnosu na električnu energiju. Samo su još elitni energenti, propan butan i lož-ulje skuplji od sistema koji bi trebalo da bude najrasprostranjeniji i najekonomičniji za potrošače.

- Kupujem prvi stan i sa suprugom sam stavio na papir troškove - kaže Nemanja N. iz Beograda. - Ispostavilo se da bismo duplo uštedeli za pet godina kada bismo kupili kvadrate u zgradi koja je priključena na gas umesto centralnog grejanja. Čak se isplati i da se plate troškovi ugradnje novih cevi, razlika se nadomesti posle jedne sezone.

Računica Agencije za energetiku korigovana je poslednjih meseci jer je cena gasa pala za više od 20 odsto u odnosu na leto.

- Nije toliko problem u ceni gasa, koliko u cenama koje toplane propisuju - objašnjava Gordan Tanić iz Agencije. - Tako imamo situaciju da se sve više ljudi prebacuje na gas, koji je više nego 40 odsto povoljniji od daljinskog grejanja. Ranijih godina su svi bežali od direktnog grejanja na gas, a sada traže da se isključe sa toplana. Očekuje se da će cena gasa u narednim mesecima dodatno padati, pa bi razlika mogla da bude još veća.

Građani od toplana čak ne dobijaju ni ono što je obećano, a to je 16 časova grejanja u celom stanu i 180 dana u grejnoj sezoni. Zbog brojnih kvarova, potrošači ostaju i bez onoga što im sleduje.

Za grejanje jednog kvadrata u prestonici treba 108 dinara, i to za svaki mesec u godini. Kada su drugi energenti u pitanju, potrošači ih plaćaju samo u sezoni, odnosno kada ih troše, a još jedna beneficija je što kod svih drugih vidova grejanja, mogu sami da odrede koliko će potrošiti. Iako se poslednje četiri godine najavljuje centralno grejanje po utrošku, samo nekoliko gradova u Srbiji ga je i uvelo. Tako, samo centralno grejanje građani moraju da plaćaju i kada nisu kod kuće.

TRI ADRESE ZA TRANSPORT

POVEĆANjU cena daljinskog grejanja se pridružuju i distributeri gasa, kažu iz udruženja potrošača "Forum". U fakturi za gas koju "Jugorosgaz" dostavlja niškoj toplani, pored cene gasa se nalaze i stavke za pristup transportnom sitemu "Srbijagas", ali i još dve adrese - transportnom sitemu "Jugorosgas", ali i njihovom distributivnom sistemu. Ove stavke mesečno iznose oko deset miliona dinara.

Apsurd je da se sve tri stavke toplani naplaćuju i van grejne sezone i u periodu kada toplana ne pristupa nijednom od ovih sistema jer ne koristi gas.