Efektiva upozorava korisnike kredita: Banke vraćaju manje novca

M. N. S.

04. 09. 2013. u 20:59

Korisnici kredita ne bi trebalo, bez konsultacija, da potpisuju anekse ugovora sa bankama

KORISNICI kredita ne bi trebalo, bez konsultacija, da potpisuju anekse ugovora sa bankama koje su prihvatile preporuku Narodne banke Srbije o povraćaju novca naplaćenog povećavanjem kamata, jer banke pokušavaju da vrate manje novca - upozoravaju iz Udruženja Efektiva.

U ovom udruženju kažu da su neke od banaka javno prihvatile preporuku a neke pismima pozivaju korisnike da dođu u najbiližu ekspozituru kako bi potpisali aneks ugovora kojim prihvataju umanjenje glavnice kredita za određeni iznos ili smanjenje kamate za naredni period otplate kako bi se preplaćeni iznos novca kompenzovao na taj način. Zato ukazuju na šta treba obratiti pažnju.

GUBE PRAVO - KORISNICI koji potpišu aneks ugovora a ne provere da li su obeštećeni u punom iznosu, gube pravo da se u sudskom postupku bore za punu nadoknadu štete - naglašava se u saopštenju Efektive.

- Banke su povećavanjem kamate smanjile otplatu glavnice kredita, pa tako sada korisnici duguju više nego što bi dugovali da povećavanja kamate nije bilo - kažu u “Efektivi”. - Konkretno, ako je ostatak duga po kreditu sada 50.000 “švajcaraca”, da nije bilo povećavanja kamate ostatak duga bi bio oko 48.000, dakle 2.000 franaka manje. Banke koje su prihvatile vansudsko poravnanje sa našim članovima koji su podneli tužbe, isplatile su razliku naplaćenog novca uvećanu za zakonsku zateznu kamatu. Ona nije mala i iznosi negde oko 50 odsto vrednosti preplaćenog novca. Primer: ako je tužba podneta na iznos od oko 200.000 dinara, korisnik je dobio još oko 100.000 zatezne kamate.

Njihova preporuka je da građani ne prihvataju bilo kakvu ponudu i povraćaj novca koji podrazumeva manji iznos od onog koji predstavlja čistu razliku naplaćenu podizanjem kamate, uvećanu za zateznu kamatu. Kako naglašavaju, banka je obavezna i da glavnicu kredita vrati na prvobitno ugovoreni nivo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

BOBAN

05.09.2013. 10:13

kako mogu da stupim u konakt sa udruzenjem efektiva.moja banka wolks,sadasnja sberbanka nikakva obavestenja nam ne salje,ova banka ima najveci prodajni kurs svajcarca u odnosu na druge banke to je razlika i po 4 do 5 dinara ,tako da meni vec 5 godina uzimaju samo na razliku izmedju prodajnog srednjeg kursa,po dve do tri hiljade dinara.na koji nacin mozete da mi pomognete jer ovo je vise ne izdrzivo pljackanje.

Kole

05.09.2013. 20:10

@BOBAN - Ukucajte u pretragu na Guglu, udruzenje efektiva i pokazace vam adresu itd. Puno srece u borbi protiv prevare!

Zvezdana

11.09.2013. 12:21

@BOBAN - I ja sam uzela kredit kod Volks, sadašnje SBER Bank, banke. Mene su pismeno pozvali da potpišem Aneks ugovora još 03.avgusta 2013.godine, ali, za sada, slušam "Efektivu". Toliko nas ima bestidno opljačkanih da bi stvarno trebalo da se svi dignemo, zatalasamo i pobedimo. Ja sam već predala dokumenta "Efektivi" za tužbu zbog jednostranog podizanja kamate od strane banke od 2007.godine naovamo. Srećno svima!