Vučić u Koceljevi: Srpski proizvodi bolji od onih na Zapadu

A. Delić

28. 09. 2013. u 21:30

Prvi potpredsednik Vlade Srbije na festivalu zimnice u Koceljevi, gde je razgovarao sa brojnim izlagačima i posetiocima. Potrebno nam je više fabrika i prerađivačke industrije

PRVI potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić bio je u subotu gost Festivala zimnice u posavotamnavskoj opštini Koceljeva, gde je obišao gotovo sve štandove, razgovarajući sa brojnim meštanima i izlagačima. Očigledno, oraspoložila ga je degustacija slatkog od šljiva, ajvara i rakije, pa je uobičajeno strogi izraz lica zamenio osmehom i redom pazario teglice sa domaćim specijalitetima.

- Video sam da mnogi proizvodi, koje su poljoprivredna gazdinstva donela i pokazala, bolje izgledaju od bilo kojih na Zapadu. Nema zemlje u kojoj nisam bio. Ipak, krastavac sa ljutom paprikom, slatko i pekmez od šljiva, u malo kojoj zemlji umeju da naprave kao naši srpski domaćini. Ukoliko svi budemo uložili isto toliko truda i marljivosti u svoje poslove, Srbija će sigurno krenuti napred - rekao je Vučić.

On je naglasio da je vlada u subvenicije uložila mnogo, ali da to nije dovoljno poljoprivredi:

- Mi ćemo svi morati da menjamo odnos i da se ponašamo više tržišno nego sada. Nadam se da će bogatija Srbija imati više mogućnosti da subvencioniše poljoprivredu nego do sada. Za nas je važno ne samo da proizvodimo sirovinu, ne samo da prodajemo pšenicu, kukuruz, krastavac i paradajz, već da pravimo poluprerađevine i prerađevine. Dakle, da možemo skuplje da prodamo ono što smo sami napravili, a ne samo da se od nas kupuje po najnižoj ceni, da onda nešto malo poprave u inostranstvu i prodaju po najvišim cenama. Naš cilj je da napravimo što više fabrika, što više prerađivačke industrije, i nadam se da ćemo, različitim podsticajima, to vrlo brzo uspeti.

O MIŠI BANANI I ĐILASU UPITAN da prokomentariše Đilasovu tvrdnju da Vučić vodi državu u diktaturu, kao i o aferi „Banana“, Vučić je rekao da je 2009. godine Đilas bio na vlasti i da je tada Rodoljub Radulović, poznatiji kao Miša Banana, napustio državu, a sada je za njim raspisana poternica. Komentarišući Đilasove izjave o diktaturi, Vučić je rekao da nije on iz stranke izbacivao ljude koji su mu se suprotstavljali, već Đilas.

Vučić je pohvalio ovaj svojevrsni festival, između ostalog i zato što „neguje preduzetnički duh i predstavlja ono najlepše što Srbija ima da pokaže, a što bi trebalo da se popularizuje“. Kaže, pored Koceljevčana, video je među izlagačima „i Bačvane i ljude iz Stiga“, pa očekuje da će ih dogodine biti još više i iz svih krajeva zemlje.

I zaista, na Festival zimnice, da probaju, kupuju i posete prijatelje, došli su i predstavnici opština Vučitrn i Peć sa Kosova i Metohije. Kažu, iznenađeni su ovakvom ponudom, još više ogromnom posetom, a posebno dolaskom Aleksandra Vučuća, koji je na najbolji način podržao ovu i slične manifestacije.

Dolaskom Vučića još više su bili zatečeni Koceljevčani, koji su listom komentarisali na ulicama: „Stvarno je došao!“ A izdao se i sam predsednik opštine Veran Matić, koji sa govornice, pred svima, reče da je Vučić „najviši državni funkcioner koji je za poslednjih nekoliko decenija posetio ovo mesto, a da nisu izbori“.

Prvi potpredsednik zaređao je po štandovima, raspitujući se o proizvodima u teglama i flašama, o cenama, o načinu spravljanja... Probao je slatko od šljiva sa bademom, pa domaći ajvar, a nikako nije mogao da odbije rakiju koju su, po ovom tradicionalnom piću poznati Koceljevčani, takođe izlagali, ali i pili.

Inače, Festival zimnice koji je okupio više od 140 izlagača iz cele Srbije, održava se peti put u Koceljevi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Ludi Milojko

29.09.2013. 07:09

Ma sve nase je bolje od onoga na zapadu, samo sto zapadnjaci nisu jos procitali reklamu??

Srbijanac

29.09.2013. 07:21

Mogli bi nešto učiniti da ohrabrite ljude da prodaju po Srbiji, da pomognete...

Niki

29.09.2013. 14:11

Mala domacinska ili sitna zavicajna proizvodnja je stvar dobre tradicije i lokalnih smotri i vasara ali ona svakako nije razvojna sansa drzave.To moze biti samo masivna industrijska poljoprivr.proizvodnja i preradjiv.industrija. Ali izborna kampanja je izgleda pocela i inace vizionarski namrgodjeni Vucic zna da poneki drzavnicki uzdrzan osmeh u zaboravljenim krajevima donose obilnu glasovnu zetvu. 'Stvarno je dosao..' Kult licnosti je opet ziv! Isti ucesnici-isto pozoristance...Zivi bili.

Koceljevka

30.09.2013. 12:18

Sramno, bolje da je pogledao stvarno stanje u opstini, to sto su napravili 2000 obroka i prodavali zimnicu od prosle godine ne znaci nista, ova opstina je propala, sa kojeg god aspekta se gledalo, vode je pogresni, nekvalifikovani ljudi, koji zaposljavaju preko veze, sramno, sramno , sramno, bolje da je to prokomentarisao gospodin Vucic,