EPIDEMIOLOG dr Predrag Kon rekao je za Nacionalni dnevnik TV Pink da se Srbija trenutno nalazi na vrhuncu epidemije i da ćemo ovog vikenda videti rezultate mera koje su sprovedene prethodnog.

Prema njegovim rečima, kako sada stvari stoje, potpuno normalnom životu ćemo moći da se vratimo na samom kraju proleća ili na početku leta.

Pročitajte još: "Ljudi, NE ZNAMO SA ČIME SE BORIMO, slušajte struku": Dr Grujičić se još jednom obratila građanima Srbije

- Mi smo u toj petoj nedelji i nekom maksimumu. Došlo je do zaravnanja, sa 305, padamo na 219 i to je jako solidno. Treba biti jako oprezan – rekao je Kon.

- Sa početkom leta ili samim krajem proleća možemo da očekujemo povratak normalnom životu – rekao je.

Kaže da uz veće testiranje, ide i veći broj pozitivnih na virus korona što je, ocenio je, normalno. On je još jednom apelovao na građane da vode računa o socijalnim kontaktima i ličnoj higijeni, jer kako kaže, sada je virus najagilniji i manja socijalizacija može pomoći u borbi.

Kaže da su najnovije mere Vlade Srbije i uvođenje policijskog časa od petka u 17 sati do ponedeljka u 5 sati ujutru zapravo način da se utiče na smanjen broj fizičkog kontakta.

-Razlog svih mera je da se utiče na smanjenje kontakta ljudi. Mi ćemo ovog vikenda da vidimo ono što je urađeno prethodnog vikenda. I prošlog vikenda smo imali policijski čas od subote do ponedeljka. Moramo da sačekamo da prođe i šesta nedelja – rekao je i ponovio da je Srbija sada na vrhuncu epidemije.

Pročitajte još: “Ako se to desi onda smo na konju”: Premijerka otkrila šta bi bio dobar scenario, ali upozorava da postoje JOŠ OŠTRIJE mere

- Svakako uvek treba biti na oprezu, dovoljno je da se malo bude opušteniji i lako može ponovo da bukne. Vidi se da virus slabi – kaže i ističe da je važna apsolutna disciplina.

Kaže da je samoizolacija ključ borbe protiv korone.

- Suština je u tome da svako ko je nosilac infekcije mora da bude izolovan i da ne zarazi još nekog. Naši kineski saradnici kažu da su se infekcije vratile upravo preko porodica i to ne smemo da dozvolimo i sprovodićemo striktnu izolaciju – naglasio je Kon.

Kaže da Srbija ne može da uvede karantine koji su bili u Kini.

- Mi ćemo i dalje da imamo samoizolaciju u kućama, to će biti zdravi ljudi, ali jesu bili u nekom kontaktu sa zaraženima. Ukoliko se pojave i najmanji simptomi odmah idu na testiranje – rekao je Kon.

On je ocenio da su se državni i zdravstveni organi konsolidovali u brobi protiv virusa korona. Kon je takođe upozorio da će, prema svim stručnim informacijama, virus korona opstati i postati sezonski kao grip, ali da „čovek ne sme ništa da prejudicira“.

Kaže da je generalno zadovoljan funkcionisanjem u Kovid ambulantama.

- I dalje imamo probleme, problem su životni, to su sve neke sudbine, ali dajemo sve od sebe – rekao je.

Rekao je da je plan da preko leta stručnjaci rade na tome kako da se zaštiti i ojača kolektivni imunitet.

(Pink.rs)