Nema više LEČENJA KOD KUĆE, u kovid-bolnicama i zaraženi koji se OPORAVLJAJU U SVOJIM DOMOVIMA: Nove instrukcije u postupanju sa pacijentima

B. RADIVOJEVIĆ

07. 04. 2020. u 09:00

Нема више ЛЕЧЕЊА КОД КУЋЕ, у ковид-болницама и заражени који се ОПОРАВЉАЈУ У СВОЈИМ ДОМОВИМА: Нове инструкције у поступању са пацијентима

Hala 1 Beogradskog sajma

Ministarstvo zdravlja i "Batut" poslali uputstvo lokalnim samoupravama
PACIJENTI kod kojih je potvrđen kovid 19 ne mogu se više lečiti u kućnoj izolaciji. Prema novim instrukcijama koje su od države dobile lokalne samouprave, oboleli od ove zarazne bolesti, trebalo bi iz kućne izolacije da se prebace u improvizovane bolnice u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, odakle posle trijaže, u zavisnosti od zdravstvenog stanja, kako je potvrđeno "Novostima", mogu biti upućeni i u kovid-bolnice.

Lokalne samouprave dužne su da postupe po ovoj instrukciji koju su dobile od Ministarstva zdravlja i Instituta "Dr Milan Jovanović Batut".

- To se, po odluci Vlade, odnosi na sve dijagnostikovane sa kovidom 19 - objašnjava, za "Novosti", dr Verica Jovanović, direktorka "Batuta". - Razlog za donošenje ovako značajne odluke za zaustavljanje širenja infekcije virusom korona je dvojak: prvo što pacijenti sa dokazanim kovidom 19 u kućama mogu da šire infekciju na članove porodice i okruženje, a drugo je nepredvidivost toka same bolesti kovidom 19, jer i kod pacijenata sa blagim simptomima bolest može da eskalira, odnosno da dođe do pogoršanja koje može da ugrozi život obolelog.

U obaveštenju upućenom lokalnim samoupravama navodi se da je prema instrukcijama predsednice Vlade i usvojenim protokolima lečenja pacijenata kod kojih je dijagnostikovan kovid 19, bez odlaganja potrebno postupiti na sledeći način:

- Pacijenti sa kovidom 19 ne mogu se više lečiti u kućnoj izolaciji. Pozitivni na kovid 19 prema usvojenim protokolima upućuju se isključivo u kovid-bolnice, prema teritorijalnoj distribuciji: Beograd - Beogradski sajam, Niš - "Čair", Novi Sad - Novosadski sajam.

Odluka se, kako nam je rekla dr Jovanović, odnosi na sve dijagnostikovane koji nisu u bolnicama, ali njeno sprovođenje će se, ipak, prilagođavati vremenu postavljanja dijagnoze i pojedinačnom zdravstvenom stanju svakog obolelog.

- Kada su u pitanju ranije dijagnostikovani slučajevi, postupaće se zavisno od toga koliko je prošlo od dijagnoze - objašnjava direktorka "Batuta". - Ako je prošlo od 12 do 14 dana, i dva testa u razmaku od 24 do 48 sati budu negativna, osoba se smatra izlečenom, ali treba da ostane u samoizolaciji. Oni koji još ne ispunjavaju kriterijum za ponovljeno testiranje, po ovoj odluci treba da pređu u privremene kovid-bolnice. Te privremene bolnice su za lakše pacijente, ali svako ko se tamo upućuje odlazi prvo u trijažni centar. U Beogradu su to Infektivna klinika KCS i KBC "Zemun", koji je pretvoren u kovid-bolnicu, i tu će se zapravo odlučivati gde će dalje pacijenti koji su se lečili kod kuće - u kovid-bolnice ili u privremenu bolnicu na Sajmu.

Dr Verica Jovanović

EVIDENCIJA SVIH POZITIVNIH

DOKTORKA Verica Jovanović kaže da na sprovođenju ove odluke radi više sistema:

- Svaka osoba pozitivna na kovid 19 je u našoj centralnoj evidenciji. Kada je u pitanju praćenje njihovog stanja i pridržavanja preporučenih mera, pored zdravstvenog sistema pomoć pružaju inspekcije, zavodi za javno zdravlje, MUP...Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (35)

Mirjana

07.04.2020. 09:19

PAMETNO!!!Svi zaraženi pod kontrolom!Nema više poverenja jer je zloupotrebljeno!Ovako će se dobiti prava SLIKA!!

Dr

07.04.2020. 09:20

Ne znam zašto ovakva logična mera nije uvedena pre 2-3 nedelje a ne tek sada dok subinficirani "razneli" virus po svojim ukućanima, a oni još dalje. I onda narod opet kriv što izlazi, što mora da živi. Imam osećaj da je ovo klasično prebacivanje krivice i odgovornosti na "nekog drugoga".

Stefan

07.04.2020. 09:45

Problem je što naš narod nije disciplinovan i zbog toga moramo svakog obolelog staviti u kovid-bolnice.

Dejan

07.04.2020. 09:51

Sigurno je da ce se lecenje od covida 19 mnogo kvalitetnije obaviti u privremenim kovid bolnicama ili kovid bolnicama, u zavisnosti od stanja bolesnika, nego kod buce, bez lekarskog nadzora.

Darko

07.04.2020. 09:56

Mnogo je bolje rešenje da svako kod koga je potvrđeno prisustvo virusa bude u bolnici, jer će tako biti izolovan i imaće pažnju lekara.

Dijana

07.04.2020. 10:01

Slažem se sa novim merama, izolacija da se svi zarazeni leče u bolnicama. To je jedini način da zaista zaustavi širenje virusa.

МАЈА

07.04.2020. 10:22

тако је и најбоље јер ако су кући могу прекршити мере и довести у опасност живеоте укућана

Lidija

07.04.2020. 10:31

Jasno je da se tako situacija može držati pod kontrolom i pratiti njihovo stanje a da porodica ne bude ugrožena.

Helena

07.04.2020. 10:42

Zaraženi pacijenti moraju biti izolovani,jer u samoizolaciji oni zaraze članove svoje porodice!

star

07.04.2020. 10:56

Odličan potez naših medicinskih radnika, najbolje po sve nas je da bilo ko je zaražen korona virusom smestiti ga u privremenim bolnicama namenjenim za lečenje ove pandemije.

Nemanja

07.04.2020. 11:08

Ako struka kaze da je tako najbolje onda je sigurno tako u najboljem interesu obolelih i ostalih.

Mašnica

07.04.2020. 11:10

Kućno lečenje nije opcija. Bolnice su za to, i treba se što pre tamo obratiti za pomoć.

Žarko Nastasić

07.04.2020. 11:37

Ovo rešenje se očekivalo jer jednostavno nemoguće je zaustaviti širenje zaraze bez izolacije .

Gaga

07.04.2020. 12:31

Doneta je prava odluka da svi zarazeni se lece u kovid bolnicama ina taj na;in ce se spreciti sirenje zaraze.

Brane

07.04.2020. 13:13

Problem je što naš narod nije disciplinovan i zbog toga moramo svakog obolelog staviti u kovid-bolnice.