Leskovac – Kod jedne od radnica južnokorejske korporacije „Jura“ laboratorijski je potvrđeno prisustvo virusa korona, pa je zbog toga Gradski štab za vanredne situacije, po preporuci epidemiologa, na sednici koja je održana u nedelju, od poslovodstva ove firme zatražio da odsustvo radnika sa posla bude produženo i narednih 14 dana.

Većina od oko 2.750 radnika „Jure“ minule nedelje bila je na plaćenom odsustvu, u iznosu od 65 odsto od pune zarade, ali je trebalo da se svi zaposleni vrate na posao od ponedeljka.

Epidemiolozi su, u međuvremenu, preporučili „hitan prekid rada ili obavljanje minimuma procesa rada“ u ovoj fabrici. U preporuci se navodi da je poslovodstvo već obavešteno da ima dve zaposlene koje su prvi bliski kontakt sa osobom kod koje je laboratorijski potvrđena korona, da su i one razvile simptome bolesti i da su, u vreme rada, predstavljale izvor infekcije za ostale zaposlene. 

Epidemiološkim istraživanjem je ustanovljeno da još šest radnika „Jure“ ima simptome virusa korona zbog čega su još 44 osobe stavljene u samoizolaciju od 28 dana. Sve su to razlozi zbog kojih je preporučeno zatvaranje fabrike ili rad sa maksimalno 50 radnika po proizvodnoj hali od 5.000 metara kvadratnih.

U preporuci se još navodi da će u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije fabrici biti naložen hitan prekid rada. Proces proizvodnje u „Juri“ je takav da su zaposleni na radnom mestu udaljeni jedni od drugih na manje od pola metra, pa je rizik od širenja zaraze, u halama sa velikim brojem radnika, zaista veliki. Sa poslovodstvom „Jure“ u Leskovcu nismo uspeli da stupimo u kontakt, pa je ostalo nejasno na koji način će buduće odsustvo zaposlenih sa posla biti pravno regulisano i hoće li im za to vreme biti isplaćena zarada.     
                               
RASTE BROJ ZARAŽENIH

U Jablaničkom okrugu prisustvo virusa laboratorijski je potvrđeno kod 32 osobe. U Leskovcu je registrovano 29 slučajeva, u Vlasotincu dva, a u Bojniku jedan. Među zaraženima je deset zdravstvenih radnika. Od ukupno broja obolelih na bolničkom lečenju je 26 pacijenata, a od početka epidemije, zbog teže kliničke slike, 14 je transportovano u niški Klinički centar. Na Infektivnom i Grudnom odeljenju Opšte bolnice u Leskovcu trenutno su hospitalizovana 32 pacijenta koji su zaraženi ili se sumnja da su zaraženi ovim virusom.