U selu Novake kod Prizrena u dva poslednja dana (ponedeljak i utorak) obijeno je 10 povratničkih kuća od 67 koliko ih ukupno ima u ovom selu.

Prema rečima Spase Andrejevića, predstavnika sela, pored materijalne štete, meštani su dodatno uznemireni jer se ovakvim činom ugrožava njihov dalji opstanak u selu a svima onima koji nameravaju da se vrate svojim kućama se šalje jasna poruka da ovde nisu dobrodošli.

- Od 2012. godine krađe su naša svakodnevnica, a nadležni organi do danas nisu rasvetlili niti jedan jedini slučaj. Ministarstvo za zajednice i povratak nam je omogućilo povratak na svoja ognjišta i kakve takve uslove za život ovde. Međutim, kriminal kojem smo konstantno izloženi, nerasvetljavanje krađa i drugih krivičnih dela prosto ubijaju našu volju za daljim opstankom na ovim prostorima - ističu malobrojni povratnici u selu Novake.

Oni ističu da policijske patrole nisu redovne, a i kada ih ima, one se svode na čisto formalan obilazak sela, a ne na stvarnu nameru da se povratnicima obezbedi sigurnije okruženje.

Napad na imovinu povratnika osudio je Dalibor Jevtić, ministar za povratak koji naglašava da se u teškim vremenima kroz koje prolazimo usled pandemije korona virusa, jedan drugi virus zvani kriminal nad povratnicima i dalje nesmetano egzistira i širi se Kosovom.

-Krajnje je vreme da ga u potpunosti iskorenimo i tako jasno pokažemo da svi imamo jednake šanse i uslove za život i rad na Kosovu - ističe ministar Jevtić.Inače, u selu Novake kod Prizrena trenutno živi 15 Srba i nakon prijave policiji da je u ponedeljak 10 kuća u selu obijeno policija je izvršila uviđaj i pojačala svoje prisustvo u ovom selu. Ipak, po rečima malobrojnih i razočaranih meštana ovog sela, obijanje i pljačka kuća je ponovljena i juče ujutru (u utorak )jer nadležni organi nisu pronašli i adekvatno kaznili počinioce ovih ali i svih prethodnih krivičnih dela nad povratnicima i njihovom imovinom.