DVA aviona " Er Srbije" danas su vratila naše državljane iz Moskve i Dohe koji su zbog situacije sa virusom korona ostali na aerodromima.

Upravo je sleteo prvi avion sa srpskim državljanima koji je Vlada Srbije poslala kako bi ih vratili u domovinu.

"Po naredbi Vlade Republike Srbije, naša dva "Erbasa A320" poletela su za Dohu i Moskvu kako bi vratila kući srpske državljane", piše u objavi "Er Srbije" na Tviteru.

Inače, na aerodromu u Dohi više od 40 Srba čeka na povratak kući. Oni su se u vreme zatvaranja granica i ukidanja saobraćaja našli u Aziji što turistički ili zbog posla, a ima i naših studenata. Mnogi od ovih putnika zatražili su pomoć od ambasada i javnosti u Srbiji putem društvenih mreža.Vlada Republike Srbije je u međuvremenu napravila sajt "Tačka povratka" na kome se nalazi formular za građane koji imaju problem da se vrate u Srbiju.

Na sajtu se navodi da su granice Srbije u potpunosti zatvorene od 20. marta zbog suzbijanja pandemije korone virusa i pozivaju se građani koji su trenutno u inostrantvu da im se jave.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će biti veoma zahtevno da se obezbede dozvole za sletanje i da se u ovom trenutku izbave svi Srbi u inostranstvu. On navodi da Vlada i Ministarstvo u dogovoru sa predsednikom evidentira ljude koji su negde "zarobljeni", a prioriteti su deca, učenici, studenti, bolesni koji su se lečili u inostranstvu, ljudi koji su na službenim putovanjima, a na kraju turisti.