Sinod Srpske pravoslavne crkve pozvao je sve vernike na odgovornost i trezvenost u situaciji izazvanoj pandemijom virusa korona i apelovao na njih da ne zanemaruju uputstva medicinskih službi i državnih organa, kao i da ne zapostavljaju ili ignorišu propisane preventivne mere.

"Poštujući značaj i dostignuća medicine, koje smatra velikim Božjim darom i velikim ljudskim podvigom, ona svojim vernicima nudi i jedinstveni lek besmrtnosti, sveto Pričešće, kao i blagodat svojih svetih Tajni i svog celokupnog blagodatnog dejstva.

Sveti Sinod poziva sve vernike naše Crkve na odgovornost i trezvenost u ovoj situaciji i apeluje na njih da ne prenebregavaju uputstva medicinskih službi i državnih organa i da ne zapostavljaju ili ignorišu propisane preventivne mere – jednom rečju, da ne izlažu opasnosti ni sebe ni druge. Nema mesta, međutim, panici i neproverenim glasinama.

Istovremeno, Sveti Sinod naglašava da je Gospod naša Nada i naš Izbavitelj u svim nevoljama i da zato treba da umnožimo usrdne molitve za obolele, a naročito za lekare i ostalo medicinsko osoblje, koje nesebično čini sve što može, često izlažući i sebe opasnosti, što je takođe oblik bogosluženja i nesebično služenje ljudskom rodu. Na nama kao hrišćanima i ljudskim bićima jeste da činimo sve što do nas stoji, verujući i znajući iz Svetog Pisma da je Bogu sve moguće, pa i prevazilaženje prirodnih zakona i neprirodnih procesa.

Gore imajmo srca! Imajmo poverenja u naše lekare, a pre svega u Gospoda našega, Lekara dušâ i telâ naših!"- stoji u saopštenju Sinoda.