Umesto restorana sinagoga: Vrhovni sud poništio odluku upravnog da se Jevrejima ne vrati zemunski hram

V. C. S.

05. 03. 2020. u 14:02

Jevrejska zajednica prodala zdanje posle rata da pomogne logorašima

Уместо ресторана синагога: Врховни суд поништио одлуку управног да се Јеврејима не врати земунски храм

Zgrada u Zemunu oko koje je se vodi višegodišnji spor

VRHOVNI kasacioni sud poništio je prošlogodišnju odluku Upravnog suda u vezi sa vraćanjem zemunske sinagoge, u kojoj je nekada služio čuveni rabin Alkalaj. Ovo je za "Novosti" potvrdio Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.

VKS je konstatovao da je Upravni sud pogrešno primenio zakon i poslao predmet na ponovno odlučivanje, pa bi u novom postupku sinagoga, u kojoj se već dugo nalazi restoran domaće kuhinje, konačno mogla da bude vraćena vernicima.

Agencija je 19. maja 2016. donela rešenje kojim se Jevrejskoj opštini Zemun na ime naknade za imovinu oduzetu u nekadašnjoj Primorskoj 3 i 5, danas Ulici rabina Alkalaja, vraća zgrada bivše sinagoge. Ovu odluku je potvrdilo Ministarstvo finansija kao drugostepeni organ, ali je stvar "zapela" na Upravnom sudu, pred kojim su spor pokrenuli Državno, Gradsko i Opštinsko pravobranilaštvo. Kada je konačno doneta negativna odluka, prošle jeseni, u Jevrejskoj opštini Zemun tvrdili su da iza nje stoji sudija koja pripada sukobljenom krilu Jevrejske opštine Beograd i da je odluka protivzakonita.

- Očekujemo da će nova odluka Ustavnog suda biti u skladu sa zakonom, a u našu korist - kaže Nenad Fogel, predsednik JO Zemun. - Uputili smo pismo predsedniku Upravnog suda u kom smo zatražili da se postupak ubrza.

Poznata aškenaška sinagoga sagrađena je 1850. Dijagonalno od nje nalazila se i jedna sefardska, uništena u savezničkom bombardovanju 1944. Ovu aškenašku jevrejska zajednica prodala je Opštini Zemun 1961. da bi pomogla preživelim Jevrejima koji su se vratili iz logora. Posle rata je to inače bila praksa, pa je prva tako prodata sinagoga bila u Staroj Pazovi. Gradonačelnik Branko Pešić je izašao zemunskoj zajednici u susret i ponudio da hram kupi opština.

Strahinja Sekulić


Opština je po ugovoru bila korisnik društvene svojine, a zvanični vlasnik zgrade je bila Republika. Hram je vraćen, kako kaže Sekulić, u zamenskoj restituciji, a ne u naturalnoj.

MENJALA NAMENU

POSLE prodaje šezdesetih, u sinagogu su se uselile društveno-političke organizacije. Jedno vreme je kancelariju ovde imao i čuveni književnik i izdavač Raša Livada, a Zoran Modli je u njoj držao disko klub.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije